Intel na výstave CES 2016 predstavil druhú generáciu vreckových počítačov, ktoré vyzerajú ako prerastený USB kľúč, avšak nemajú USB konektor, ale HDMI. Pomocou neho sa priamo pripoja k externej obrazovke. Takisto sa začína objavovať čoraz viac konvertibilných zariadení s výborným výkonom. Tie kombinujú tablety a notebooky v jednom zariadení. A na počítač dnes premeníte aj smartfón. Má to svoje obmedzenia, avšak je to možné. Nie vždy však tomu tak bolo.

Pred takmer 60 rokmi vznikol na Slovensku prvý počítač, Planderov počítač, ktorý svojimi rozmermi a tvarom pripomína dnešný počítačový stolík s poličkami do obývačky. S tým rozdielom, že počítač vtedy zaberal celú plochu objektu. Úplne prvé počítače však boli oveľa väčšie. Colossus, ktorý používali Angličania počas druhej svetovej vojny a ENIAC z roku 1946 boli veľké skrine, ktoré zapratali takmer celú miestnosť.

Počas 50. až 70. rokov 20. storočia vzniklo viacero rôznych počítačov. Používali sa najmä v podnikovom prostredí, v domácnostiach by ste ich nenašli. Hoci stále (väčšinou) vyzerali ako veľké skrine, ich rozmery sa postupne zmenšovali. Samozrejme, bolo to dané aj kategóriou počítača. Okrem iného sa na trhu objavovali aj špeciálne programovateľné kalkulačky. Mimochodom, v roku 1966 sa na trhu objavil prvý počítač od spoločnosti HP. Mal označenie HP 2116A a išlo o prvý komerčný produkt od HP, ktorý využíval integrované obvody.

Nástup osobných počítačov

V roku 1975 na trh prichádza Xerox PARC Alto. Toto zariadenie bolo svojím spôsobom revolučné, pretože ovplyvnilo ďalšie smerovanie počítačov. Konceptom totiž pripomína domáce počítače, ako ich poznáme dnes. Alto ponúkal grafické používateľské rozhranie, ikony, okná, mal predinštalovaný textový a grafický editor, maľovanie a dokonca aj emailového klienta. Jednoducho všetko, čo dnes využíva väčšina používateľov. Iba Facebook a internet chýbal. Alto takisto podporoval používanie myši a dokonca bolo možné prepojiť viacero takýchto počítačov navzájom v rámci lokálnej siete.

O 2 roky neskôr sa začína predávať prvý počítač od Applu – Apple II. Rýchlo získal popularitu v domácnostiach a vďaka dodatočným aplikáciám aj v podnikovom sektore. Zaujímavosťou je, že Apple II sa predával až do roku 1993, samozrejme, s viacerými medzigeneračnými vylepšeniami.

Prelom 70. a 80. rokov súvisí najmä s uvedením počítačov Atari Model 400 a Model 800. Commodore uvádza počítač VIC-20. Neskôr prichádza Commodore 64 (rok 1982) a prvý osobný počítač od IBM – IBM Model 5150. V roku 1984 uvádza Apple na trh Macintosh a na Slovensku sa začína vyrábať osobný počítač PMD 85 v spoločnosti Tesla Piešťany. Jeho autorom je Roman Kišš. V tom roku takisto vzniká spoločnosť PC´s Limited v Austine. Založil ju vysokoškolák, nejaký Michael Dell.

Mimochodom, pre počítače tejto doby bolo špecifické, že boli relatívne malé. Nešlo o skrinky stolných počítačov, ktoré sú dnes uložené pod stolíkmi v mnohých domácnostiach. Namiesto toho boli všetky potrebné komponenty zabudované v hrubej klávesnici. S nástupom prvého PC od IBM sa to však začalo meniť. Klávesnica bola iba klávesnica a komponenty sa presunuli do samostatnej škatule. Tá bola obvykle umiestnená pod monitorom.

Počítače s Intelom

V roku 1986 sa na trh dostal počítač Compaq Deskpro 386. Išlo o prvé zariadenie s procesorom Intel 80386. Postupne sa začala písať história počítačov ako ich poznáme dnes. Intel o tri roky neskôr predstavil verziu 486 a Apple ukázal prenosný Macintosh Portable. Dizajn zariadenia neoslovil, a preto Apple v roku 1992 predstavil svoj PowerBook.

Ten má s dnešnými notebookmi viac spoločných čŕt. V 90. rokoch sa takisto rozmohli aj tzv. tower skrinky stolných počítačov. Tie v porovnaní s pôvodnými skrinkami, ktoré slúžili aj ako hrubé podložky pod monitor, ponúkali najmä výborné možnosti pre ďalšie vylepšovanie počítačov.

Dôvod, prečo sú tower skrinky obľúbené aj dnes, najmä u hráčov. 90. roky boli taktiež časom experimentovania s notebookmi. Na trh sa okrem iného dostali ThinkPady aj s ikonickým trackpointom, vtedy ešte od IBM a notebooky Sony Vaio. Spomeňme, že v roku 1998 prichádza na trh prvý iMac. Svojím spôsobom išlo o jeden z prvých All-in-One počítačov, minimálne z dnešného pohľadu. Obsahoval totiž aj obrazovku.

Smartfóny, tablety a tí ostatní

Pomerne rýchlo prechádzame do obdobia po roku 2000. Pri pohľade na trh, už boli zadefinované všetky hlavné kategórie, ako ich poznáme dnes. Domáce stolné počítače dopĺňali notebooky a spoločnosti experimentovali s tým, aby spravili počítače menšie. V oboch segmentoch. Zároveň na trh prichádzajú prvé telefóny so zabudovaným fotoaparátom. Z pohľadu rýchlej rekapitulácie je zaujímavý rok 2007. Tento rok Apple predstavil prvý iPhone a ASUS zadefinoval pojem netbook.

Išlo o cenovo dostupné a malé zariadenie, ktoré nedostatok výkonu nahradzovalo inými parametrami. V roku 2007 sa objavila aj prvá čítačka elektronických kníh Amazon Kindle, ale to trochu odbočujeme od témy. O rok neskôr, v roku 2008, uviedol Apple prvý ultratenký notebook MacBook Air.

Vtedy sa o pojme ultrabook ani nechyrovalo. Ten totiž Intel zadefinoval až v roku 2011. V tomto roku už Apple uvádzal na trh iPad a odštartoval záujem o tablety. Niežeby sme sa pri príprave tohto článku špeciálne zamerali na produkty Applu, ale jednoducho, mnohé segmenty pomáhala táto spoločnosť definovať alebo formovať.

Posledných 5 rokov bolo pomerne bohatých na rôzne inovácie. Avšak až budúcnosť ukáže, ktoré z nich budú mať v histórii počítačov svoje čestné miesto. Predpokladáme, že počítač za 35 dolárov o veľkosti kreditnej karty, Raspberry Pi, bude do tejto kategórie spadať.

Je určený skôr nadšencom, ktorí radi tvoria a experimentujú a nie bežným používateľom, ale to nie je chyba. Na druhej strane, s malými počítačmi, ktoré schováte do vrecka sa už bežne stretávame. Pred niekoľkými rokmi trh zaplavili mnohé pokusy o HDMI počítač so systémom Android.

Výsledok nebol optimálny. Lepšie na to ide Intel a ďalší výrobcovia. Prvá generácia „Compute Stickov“ prišla na trh minulý rok a pre určitý segment používateľov ide o použiteľné zariadenie. Aktuálna generácia, ktorá sa dostane do predaja tento rok, odstraňuje problémy svojho predchodcu a najmä zvyšuje výkon.

S tým však súvisí vyššia cena. HDMI počítač s procesorom Intel Core m5, ktorý môže konkurovať notebookom strednej triedy, bude totiž stáť až 500 dolárov. Ale minimálne tieto počítače ukazujú smer, ktorým sa bude odvetvie uberať. Platí to aj pre segment prenosných počítačov. Dnešné najvýkonnejšie herné notebooky dokážu výkonnostne konkurovať herným stolným počítačom. Problémom ostáva cena.

Otázkou ostáva segment konvertibilných zariadení. Výrobcovia ich tlačia do popredia, a to vrátane spoločnosti Microsoft, ktorá uviedla svoj prvý Surface koncom roka 2012. Aktuálna generácia Surface Pro 4 už dokáže nahradiť notebook. Aj vďaka pokrokom vo vývoji procesorov. Preto sa tento rok pripravte na množstvo zariadení s podobným konceptom. Minimálne vo svete Windows zariadení.

Apple si ide svojou cestou a namiesto konvertibilného zariadenia predstavil 13-palcový iPad Pro, avšak „iba“ so systémom iOS a nový MacBook, ktorý má jeden port na všetko – vrátane napájania. Uvidíme, či Apple tento rok niečím prekvapí a ktorý koncept bude

1944 – Colossus Mark 2

1944 – Colossus Mark 2

1958 – Planderov počítač

1958 – Planderov počítač

1966 – HP2116A

1966 – HP2116A

1975 – Xerox PARC Alto

1975 – Xerox PARC Alto

1977 – Apple II

1977 – Apple II

1982 – Commodore 64

1982 – Commodore 64

1984 – Macintosh

1984 – Macintosh

1984 – PMD 85

1984 – PMD 85

1986 – Compaq Deskpro 386

1986 – Compaq Deskpro 386

1996 – IBM ThinkPad 701C

1996 – IBM ThinkPad 701C

1998 – iMac

1998 – iMac

 

2007 – iPhone

2007 – ASUS Eee PC

2007 – iPhone

2007 – iPhone

2008 – MacBook Air

2008 – MacBook Air

2011 – iPad

2011 – iPad

2011 – Ultrabooky

2011 – Ultrabooky

2012 – Microsoft Surface

2012 – Microsoft Surface

2012 – Raspberry Pi

2012 – Raspberry Pi

2014 – MacBook

2014 – MacBook

2014 – Intel Compute Stick

2014 – Intel Compute Stick

 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit