To sme ale mnohí vedeli a nespoliehali sa na tvrdenia o súkromí, rozhodne nie od Messengera.

Podľa informácií magazínu Forbes sa kritická aktualizácia, ktorá by znamenala skutočne vyššiu úroveň zabezpečenia, odďaľuje. Odkladá sa až na rok 2023. Ide o tzv. end-to-end šifrovanie, ktoré by zabezpečilo komunikáciu medzi dvomi zariadeniami tak, aby prostredník nemohol čítať správy. Takto to teraz nefunguje, hoci Messenger má takýto režim v nastaveniach a dá sa vytvoriť medzi dvomi zariadeniami ale treba potom konverzovať týmto spôsobom a to len s vybranými osobami. To ale nateraz vylučuje konverzáciu v skupinách.

K tejto téme sa pre spomínaný magazín vyjadrila priamo zástupkyňa spoločnosti Meta (premenovaný Facebook ako spoločnosť), Antigone Davis, ktorá hovorí, že si dávajú načas a najskôr je možné túto funkciu očakávať až v roku 2023. V nadväznosti na vyššie spomínanú informáciu, to znamená, že použitie Messenger Rooms na skupinové videohovory nebude tak bezpečné, ako by sme si z vyjadrení o bezpečnosti od tejto firmy zaslúžili alebo predstavovali. Jednou z bezpečných alternatív je aplikácia Signal, ktorá si svoje už tak známe povedomie ešte viac rozšírila po kauze WhatsAppu. Išlo o donucovanie používateľov k akceptovaniu nových podmienok používania. V tom by nemusel byť problém, ak by istým spôsobom nesabotovali proklamované súkromie tejto aplikácie.

Aktuálne je najistejšie používať aplikácie Signal alebo WhatsApp. Ak chcete super zabezpečenie, máte možnosť využiť aplikáciu Threema, tá ale nie je zadarmo. Aplikácie ako Telegram, Messenger alebo iMessage nemajú takú úroveň bezpečnosti, ako vyššie spomenuté. Najmä posledná od Applu stratila svoj benefit end-to-end šifrovania vtedy, keď Apple priznal, že umelá inteligencia bude čítať vaše správy z dôvodu ochrany pred zneužívaním detí.

Zdroj: Forbes

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.