Pokojne by mohli autori programu pridať hlásenie, že použitie je len na vlastné riziko. Bolo by to rovnaké ako s terajším textom, keď začínate čistý chat.

Našťastie je mnohým používateľom na internete ich súkromie naozaj ukradnuté, to v prenesenom význame aj doslova.

Toto tvrdenie nie je tak celkom pravdivé

Na webe ArsTechnica sa objavil materiál o tom, ako to je s bezpečnosťou v súvislosti s týmto komunikačným nástrojom. Text vychádza z obsiahlejšieho materiálu na webe ProPublica, ktorý sa zameriava na celkový vývoj situácie. My sme sa téme WhatsAppu venovali v týchto článkoch:

Aplikácia ponúka end-to-end šifrovanie, čo si väčšina používateľov vysvetľuje tak, že Facebook, vlastník WhatsAppu od roku 2014, nemôže čítať správy ani ich posielať orgánom činným v trestnom konaní. Omyl. Tomuto tvrdeniu odporuje jednoduchý fakt, že Facebook zamestnáva približne 1000 moderátorov aplikácie WhatsApp, ktorých práca spočíva v preskúmavaní správ aplikácie WhatsApp. Tie správy, ktoré umelá inteligencia označí ako nevhodné. Celá kauza okolo súkromia na WhatsAppe by sa tak skoro nezačala, keby si firma nemyslela, že si nikto nevšimne rýchlu snahu o zmenu podmienok používania.

WhatsApp poskytuje vysvetlenie toho, ako ich princípy súkromia fungujú a ako prebieha šifrovanie. Ten je ale v rozpore s analytickými nástrojmi, ktoré WhatsApp má, napríklad na zisťovanie nelegálnych aktivít v správach.

Na webe ArsTechnicy sa ďalej uvádza, že je tu jednoduchá medzera v end-to-end šifrovaní aplikácie. Príjemca akejkoľvek správy ju môže označiť ako podozrivú. Po označení sa správa skopíruje do zariadenia príjemcu a odošle sa ako samostatná správa do Facebooku na preskúmanie.

Správy sú zvyčajne označené a preskúmané z rovnakých dôvodov ako pri Facebooku. Sú nimi podvody, spam, detská pornografia a iné nelegálne činnosti. Keď príjemca správy označí správu z WhatsAppu na preskúmanie, táto správa sa spojí so štyrmi najnovšími predchádzajúcimi správami v danom vlákne a potom sa odošle na analýzu vo forme tzv. ticketu na vybavenie požiadavky o preskúmaní správy. Zatiaľ ale nič nenaznačuje, že Facebook v súčasnosti zhromažďuje správy používateľov bez manuálneho zásahu príjemcu. Treba ale zdôrazniť, že neexistuje žiadny technický dôvod, prečo by to nemohol robiť.

Moderátori preskúmajú správy vtedy, ak umelá inteligencia nie je schopná ich jednoznačne vyhodnotiť. Netvrdíme, že neomylne, ale jednoznačne. Vždy sa nájde niekoľko anomálií. Preto aj moderátori disponujú znalosťou viacerých jazykov, najčastejšie ide pravdepodobne o rodný jazyk. Takto ľahšie pochopia slang. V každom prípade by sa vďaka tomu mali výrobcovia holiacich strojčekov vyhnúť identifikácii ako predavači zbraní a výrobcovia podprseniek zase ako firma ponúkajúca priamy sexuálny obsah.

Hoci end-to-end šifrovanie obsahu správ v aplikácii WhatsApp môže byť narušené len samotným odosielateľom alebo zariadením príjemcu, množstvo metadát spojených s týmito správami je viditeľné pre firmu ako aj vládne orgány.

ProPublica zistila viac ako tucet prípadov, keď ministerstvo spravodlivosti od roku 2017 žiadalo o metadáta zo služby WhatsApp. Ako ďalej ProPublica správne dodáva, ide o neznámy zlomok z celkového počtu žiadostí v tomto časovom období, keďže mnohé takéto príkazy a ich výsledky sú zapečatené súdmi. Je teda ťažké presne povedať, aké metadáta spoločnosť odovzdala.

Známy je prípad z roku 2018. Whistleblowerka a bývalá úradníčka ministerstva financií, Natalie Edwardsová, bola odsúdená za únik dôverných bankových správ pre BuzzFeed prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Áno aj ona uverila tomu, že WhatsApp je bezpečný a súkromný. Špeciálna agentka FBI Emily Eckstutová dokázala zistiť na základe metadát, že si Edwardsová s reportérom BuzzFeedu vymenila približne 70 správ medzi 12:33 a 12:54 deň po zverejnení článku. Toto boli údaje, ktoré pomohli usvedčiť reportérku s verdiktom na šesťmesačný trest odňatia slobody za sprisahanie.

Pozor, nejde o správy ako také ale iba o ich metadáta. Je teda možné, že nakoniec správy ako také súkromné boli. Avšak doplnkové dáta posielané s každou správou nakoniec stáli za vyzradením aktivity tejto novinárky. A WhatsApp ešte pritvrdil a dát bude zbierať viac.

Zdroj: ArsTechnica, ProPublica

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.