Každá dobrá funkcia sa dá zneužiť. Pôvodne je totiž zamýšľaná ako pomôcka pre ľudí s poruchou sluchu, ktorí chcú lepšie počuť, čo hovoria iní ľudia napr. pri väčšom stole. Technológia ale umožňuje túto funkciu využiť tak, že vlastne niekoho neoprávnene odpočúvate dokonca aj v inej izbe.

Presne sme celý postup ukázali v Teleráne a mali sme so sebou telefón iPhone 12 so slúchadlami AirPods, ale aj Galaxy S21 Ultra so slúchadlami Galaxy Buds+.

Ako to funguje?

Figel je v tom, že bezdrôtová technológia umožní celkom dobre prepojenie telefónu a slúchadiel tak do 10 metrov, pri kratšej vzdialenosti aj cez stenu. A práve toto sme vyskúšali v Teleráne. Do odpočúvanej miestnosti (v skutočnosti do centrálneho štúdia) sme umiestnili len tak položený smartfón a v „utajenej“ miestnosti (strižni) sme mali slúchadlá, ktoré majú vo výbave aj niekoľko mikrofónov.

Prepojenie sme v prípade Apple sveta realizovali cez natívnu funkciu Aktívne počúvanie s ikonou slúchadla. Toto funguje na prvé zapnutie funkcie a nemusíte vôbec nič nastavovať. Prenos hlasu je pomerne kvalitný a dobre počujete a dokážete aj rozpoznať, čo si hovoria ľudia, ktorí sú v okolí vášho „len tak položeného“ telefónu.

Funkcia Aktívne poúčanie v ekosystéme AppleZdroj: Roman Kadlec/TOUCHIT.sk
Funkcia Aktívne počúvanie v ekosystéme Apple

Nikto si to nemusí všimnúť

Na displeji telefónu s rozsvieteným displejom pritom aktívnu funkciu signalizuje modrá ikona. Displej ale môžete zhasnúť a telefón môžete preventívne položiť aj displejom dole na stôl. Vtedy Aktívne „odpočúvanie“ nesignalizuje žiadna ikona.

Riešenie aj pre Android

V prípade Androidu je k dispozícii aplikácia Zosilňovač zvuku od Googlu (ďakujeme čitateľovi za upozornenie), avšak našli sme aj niekoľko aplikácií na Google Play, ktoré môžu situáciu vylepšiť a ponúkajú viac funkcií. Najlepšou aplikáciou, ktorú môžete zadarmo vyskúšať na 7 dní a to aj s prémiovými funkciami, je Petralex Hearing Aid.

Toto je veľmi premyslená aplikácia, ktorá umožňuje kalibráciu a detailné nastavenie procesu načúvania s tým, že zohľadňuje aj frekvenčnú charakteristiku vášho sluchu. Kalibrácia trvá asi 2 minúty a nie je veľmi príjemná, keďže počujte tóny rôznych frekvencií a intenzity a rozhodujete sa, či ich počujete alebo nie. Po týchto dvoch minútach nám obyčajne zvonilo v ušiach. Ale výsledok odpočúvania bol celkom dobrý. Konkrétne nie až tak dobrý, ako prinieslo riešenie v ekosystéme Apple, ale vysoko akceptovateľný.

Problémom sú tu pravidelné mesačné poplatky, ktoré treba platiť za používanie Petralex aplikácie po skončení skúšobného obdobia (na týždennej, mesačnej alebo ročnej báze). Najčastejšie mesačné predplatné stojí 12,99 eur každý začatý mesiac používania. Ak to ale na zlepšenie schopnosti počúvania potrebujete, asi to zaplatíte.

Zdroje: Vlastné, Markíza TV, Teleráno

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.