Tak ako vlastne urobiť fakt pekné video s mobilom, aby ste mali stabilný obraz aj pri pohybe? Jednak môžete mať smartfón s optickou stabilizáciou alebo niečo, čo urobí stabilizáciu zvonka. Ideálne však spojiť oboje, ako to robíme my.

My sme na nakrúcanie videa začali v poslednej dobe používať telefón Samsung Galaxy S10 a stabilizátor DJI Osmo Mobile 3. Galaxy S10 má ešte 3,5 mm jack, ktorý je ideálny na pripojenie mikrofónu a má v podstate rovnakú výbavu zadných fotoaparátov ako má najnovší Note 10. Je tu aj optická stabilizácia kamery a video z tohto telefónu vyzerá veľmi dobre. Radi vyskúšame aj Huawei Mate 30 a iPhone 11 Pro Max, sú to adepti na realizáciu dobrého videa.

Predmetom nášho odporúčania je však najnovší gimbal DJI Osmo Mobile 3. Je ho ešte pomerne ťažko získať, lebo je oň veľký záujem, ale ak si trošku počkáte, tak ho dostanete. My sme si ho požičali od firmy DroneRepublic.sk

Testovali sme ho viac ako 10 dní a nakrútili s jeho pomocou viacero videí, niektoré z nich ešte čakajú na zverejnenie na našom kanáli TOUCHIT. Hlavná výhoda voči predchádzajúcemu typu DJI Osmo Mobile 2 je možnosť jeho zloženia a následná ľahká prenosnosť. Ale je tu aj vylepšenie stabilizačných funkcií plus niektoré nové.

DJI Osmo Mobile 3 umožňuje ovládanie pomocou piatich tlačidiel a s mobilom je prepojený pomocou Bluetooth. K stabilizátoru patrí aj aplikácia na realizáciu videa DJI Mimo a tá naplno využíva možnosti tohto gimbálu. Výbornou vlastnosťou je potom sledovanie vybraného objektu (Active Track 3.0), pričom táto funkcia sa dá zapnúť aj pomocou gesta zdvihnutej ruky. Je to ideálny spôsob ako zrealizovať vlog, ak nemáte vlastného kameramana. Rýchle pohyby nezvládne, ale s pomalšími si poradí.

Bohužiaľ na rozdiel od predchádzajúceho typu DJI Osmo Mobile 3 nedokáže sám stáť na stole, potrebujete na to podstavec. Ten je spolu s ochranným puzdrom súčasťou vyššej výbavy, ale použiť môžete akýkoľvek podstavec s prichytením pomocou šroubu. Funkcia sledovania dokáže automaticky pokryť vaše mierne pohyby s tým, že ste stále v strede obrazu. Ak chcete využiť zadnú kameru zo smartfónu, je ideálne použiť ovládanie gestom. V našom prípade sme využiť zrkadlo umiestnené za telefónom, aby sme sa uistili, že video pri realizácii vlogu naozaj natáčame.

Ak natáčate objekt, ideálne ovládanie je pomocou kombinovaného tlačidla, ktoré umožňuje pohyb kamery do štyroch strán. Treba si celkom zvyknúť na to, ako to funguje, lebo zo začiatku možno budete robiť pohyby presne opačne. Rovnako ovládanie tohto tlačidla musí byť plynulé, aby aj video bolo plynulé. Špecialitou je aj zoomovací posuvník na DJI Osmo Mobile 3, podľa nás je ale tento spôsob zoomovania trhaný a nevyužívali sme ho.

Pamätať si rôzne počty stlačení tlačidiel na realizáciu rôznych funkcií vyžaduje dosť cviku, ale všetko môžete vybaviť aj na dotykovom displeji. Výborné je, že DJI Osmo Mobile 3 sa nabíja už pomocou USB C portu podobne ako Galaxy S10 a tiež je tu port, ktorý umožňuje nabíjať smartfón z gimbálu. Jeho batéria má kapacitu až 2450 mAh, vydrží na celý deň práce (oficiálne 15 hodín) a popri tom si ešte nabijete aj smartfónu. Nabíjanie batérie trvá 2,5 hodiny.

My sme na natáčanie videa používali profesionálnu aplikáciu FiLMiC Pro, ktorá síce priamo podporuje DJI Osmo Mobile 2, ale najnovšiu verziu stabilizátora ešte nie. Je to prirodzene len otázka času, kedy sa tak stane. FiLMiC Pro umožňuje nadštandardné úpravy záberov a táto aplikácia má všetko, čo pri realizácii videa potrebujeme.

Hmotnosť tohto gimbálu je 405 gramov, rukovať je ohnutá v uhle 15° čo umožňuje pohodlné držanie v jednej ruke. Na dlhodobé natáčanie však treba spomenutý podstavec, viac ako 10 minút je už problém túto zostavu s mobilom udržať spoľahlivo v jednej ruke.

Využiť môžete aj ďalšie funkcie ako je časozberné video, panoráma, slow motion, športový režim alebo hyperlapse. To sme aj využívali. Ak sa vám nechce strihať v nejakom externom programe, je tu režime Story, ktorý umožňuje vybrať časti z nakrútených videí, pridať k tomu hudbu a ihneď publikovať na sociálnej sieti. Navyše môžete použiť aj rôzne filtre. Toto sme  nevyužívali, videá si vždy striháme sami, aby bol výsledok taký, ako si to presne predstavujeme.

A ako je to so zvukom? No, ak chcete realizovať dobý zvuk, treba na to externý mikrofón. DJI Osmo Mobile 3 umožňuje smartfón umiestniť tak, aby ste mohli pripojiť k jeho konektoru kábel. To sa naozaj dá. Akurát niekde ten mikrofón musí byť držaný, lebo pri jeho umiestnení na smartfón sa vám poruší celá kalibrácia telefónu v gimbále a sú situácie, že to jeho stabilizačný systém nezvládne. Aktuálne tak čakáme na dodávku prípravku, ktorý niečo takéto umožní. Aliexpress je presne zdroj takýchto pomôcok, na ktoré výrobca nemyslel.

Celkovo je DJI Osmo Mobile 3 vynikajúci nástroj na tvorbu videa. Zábery vyzerajú stabilizované a profesionálne. Jeho cena v základnej verzii je 109 eur a svoju cenu si určite obháji. Balenie DJI Osmo Mobile 3 Combo obsahuje menší podstave a prepravný kufrík. Jeho cena je 129 eur. Ondrej tento produkt odporúča a to hlavne v balení Combo.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Viac o tomto stabilizátore

DJI Osmo Mobile 3 predstavený: Nový stabilizátor je menší, skladnejší a opäť lacnejší

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.