Potvrdil to ďalší zdroj.

OnePlus začiatkom tohto roka predstavilo globálnu verziu svojho vlajkového telefónu OnePlus 12. Ten počas online udalosti sprevádzal OnePlus 12R, ktorý má pokračovať v odkaze Flagship Killer telefónov. Zatiaľ čo model OnePlus 12 je aktuálne najvýkonnejším telefónom výrobcu, tak už niekoľko mesiacov sa na internete objavujú správy o jeho nástupcovi OnePlus 13. Práve tento telefón by mal byť jedným z prvých, ktorý bude vybavený čipsetom Snapdragon 8 Gen 4, ktorý bude skutočnou beštiou. So zvýšeným výkonom sa však objavili aj správy, že tento čip bude drahší ako jeho predchodca. 

O prvých smartfónoch s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 4 sme síce už písali, ale teraz spoľahlivý leaker DigitalChatStation zverejnil novú správu, ktorá doterajšie tvrdenia potvrdzuje a zároveň dopĺňa. Zdroj tvrdí, že OnePlus 13 do svojej výbavy dostane aj novú ultrazvukovú čítačku odtlačkov prstov. Aj táto informácia však nadväzuje na správy z marca tohto roka. Vieme, že ultrasonické čítačky odtlačkov prstov bude používať aj spoločnosť Xiaomi, ktorá túto technológiu už testuje pre telefóny série Xiaomi 15. 

OnePlus 13 na prvom obrázku: Zásadná zmena dizajnuZdroj: OnePlusClub
OnePlus 13 na prvom obrázku: Zásadná zmena dizajnu

OnePlus 13 medzi prvými

Zaujímavé je tvrdenie, že OnePlus 13 dostane ešte väčšiu batériu ako aktuálny model OnePlus 12. Čo to presne znamená nevieme, avšak významné zvýšenie kapacity batérie umožní nová pokročilá technológia zvýšením jej hustoty. Vďaka nej bude mať nový OnePlus batériu nielen s vyššou kapacitou, ale aj s rýchlejším nabíjaním oproti lítium-iónovým batériám. Pripomeňme si, že už model OnePlus 12 podporuje 100 W nabíjanie.

Čo sa však týka displeja OnePlus 13, tak medzigeneračne sa neočakávajú žiadne zmeny. Aj pripravovaná vlajková loď by mala do svojej výbavy dostať 6,82-palcový LTPO AMOLED panel s mierne zaoblenými hranami. V súvislosti s kamerovým systémom sa očakáva, že zostava troch fotoaparátov bude usporiadaná v novom rozložení, pričom nie je vylúčené, že v nej sa objaví nový teleobjektív.

OnePlus 13 nový renderZdroj: xiaomiui.net
OnePlus 13 nový render

Snapdragon 8 Gen 4

Ako sme spomínali vyššie, tak OnePlus 13 bude spolu so Xiaomi 15 jedným z prvých telefónov s novou vlajkovou čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 4. Tá bude vyrobená 3 nm výrobným procesom, čo týmto telefónom zaručí aj vysokú energetickú účinnosť. Okrem toho sa očakáva aj vysoký výkon, ktorý naznačuje maximálna taktovacia frekvencia až 4 GHz. Qualcomm pri svojom novom vlajkovom čipsete dokonca použije celkom nové usporiadanie jadier 2 + 6, bez použitia efektívnych jadier. Medzi ďalšie kľúčové zmeny patrí použitie jadra Oryon, nový DSP a akcelerátor AI. 

Zdroj: DigitalChatStation, GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.