Tentokrát sa zdá, že ide o jeho poslednú možnú podobu.

Qualcomm o pár dní predstaví nový vlajkový čipset Snapdragon 8 Gen 4, ktorý môže byť označený aj ako Snapdragon 8 Elite. Oproti čipovej sade Snapdragon 8 Gen 3 prinesie významné medzigeneračné zvýšenie výkonu a vyššiu energetickú účinnosť. Tradičná havajská konferencia spoločnosti sa bude tento rok konať od 21. do 23. októbra 2024. Okrem toho sa predpokladá, že všetky pripravované smartfóny s čipsetom Snapdragon 8 Gen 4 budú drahšie.

Doteraz sa však v súvislosti s prvými smartfónmi s čipsetom Snapdragon 8 Gen 4 / Snapdragon 8 Elite spomínajú predovšetkým dva modely. Pokým prvým z nich je Xiaomi 15, tak druhým je OnePlus 13. Prvý menovaný sa pred pár dňami dokonca objavil v oficiálne vyzerajúcej upútavke na Snapdragon 8 Elite. Tú teraz dopĺňa ďalšia, na ktorej sa nachádza očakávaný OnePlus 13.

Predná strana OnePlus 13Zdroj: OnePlus / Weibo
Predná strana OnePlus 13

OnePlus 13 je predmetom špekulácií už pomerne dlho. Doteraz pritom nie je celkom jasné, ako bude vyzerať. Pokým predná strana tohto smartfónu je už známa, tak tá zadná zostáva zahalená rúškom tajomstva. Pred pár dňami sa objavila skica tohto telefónu, na ktorej je zobrazený OnePlus 13 v puzdre. Aktuálna videoupútavka na nový čipset spoločnosti Qualcomm však odhaľuje možný OnePlus 13 s kruhovou zostavou fotoaparátov, ktorá pripomína predchádzajúce generácie. 

Zaujímavé pritom je, že vyobrazenie zostavy fotoaparátov nie je v súlade so žiadnym skoršie zverejneným rozložením fotoaparátov OnePlus 13. To samozrejme neznamená, že to najnovšie nie je to finálne. Na druhej strane upútavka nezobrazuje ani presný názov čipovej sady Snapdragon, čiže doteraz nie je potvrdené, ako sa bude “Snapdragon 8 Gen 4” nakoniec volať.

OnePlus 13 v upútavke na nový čipset Snapdragon 8 Gen 4Zdroj: Weibo/Qualcomm
OnePlus 13 v upútavke na nový čipset Snapdragon 8 Gen 4 / Elite

Existujú špekulácie, že Snapdragon 8 Gen 4 môže byť premenovaný na Snapdragon 8 Elite alebo dokonca Snapdragon 8 Ultra. Qualcomm sa premenovaním údajne snaží zdôrazniť veľký skok vo výkone a efektivite, čo by nový názov mohol lepšie vystihovať. Zatiaľ však nie je nič oficiálne potvrdené.

Hoci v čínskej videoupútavke je zobrazený dátum 22. – 24. október, tak Snapdragon Summit sa bude konať 21. – 23. októbra. Tento posun je preto, lebo OnePlus 13 bude najskôr predstavený pre čínsky trh a dátum zohľadňuje časový posun medzi Maui na Havaji a Pekingom, keďže upútavka je lokalizovaná pre Čínu.

Predstavenie OnePlus 13 pre čínsky trh by malo byť krátko po skončení Snapdragon Summitu. To globálne sa očakáva začiatkom roka 2025.

Zdroj: Weibo

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.