Vynikajúci telefón, ktorý zaujme najmä rýchlym nabíjaním.

Nielen tým, je to zatiaľ najvybavenejší telefón z portfólia tohto výrobcu a že ich teda nemá v ponuke málo. Je tenký, má vynikajúci displej, vlastne je to vlajková loď.

A po vzore iných značiek ako napríklad Xiaomi stojí výrazne menej ako iné najvybavenejšie telefóny ostatných výrobcov. Uvidíme, či firma prinesie neskôr smartfón, ktorý sa prehupne cez magickú hranicu 1000 eur.

Najlepšie vlastnosti telefónu

  1. Rýchle nabíjanie
  2. AMOLED displej s frekvenciou 120 Hz
  3. OxygenOS 11 a jeho možnosti

Rýchle nabíjanie

Možno poznáte rýchle nabíjanie. Asi ste sa už stretli s niekým, kto má 18 W nabíjanie v telefóne, alebo dokonca 25 W. Toto je ale 65 W a to je teda poriadna rýchlosť. Batéria s kapacitou 4500 mAh je nabitá za 39 minút. Na toto si zvyknete. Dokonca by ste mohli namietať, že telefón mal byť hrubší a mal mať väčšiu batériu.

Zoberte si ale, že stačí pripojiť nabíjačku na 10 minút a zrazu máte telefón nabitý na poldňa používania. Tuto len málokedy nastane situácia, že nebudete mať dostatočne nabitú batériu. Takže v praxi maximálne pohodlné používanie, kedy človek naozaj prestane rozmýšľať kedy si telefón treba nabiť a či bude mať dosť energie.

Technológia je pomenovaná ako Warp Charge a okrem celkového úžitku má aj peknú animáciu. No to, aby ste dosiahli plný potenciál, potrebujete pribalenú nabíjačku ale aj dodávaný USB kábel. Je červeno-biely a nepomýlite si ho s ostatnými káblami v domácnosti. S touto nabíjačku budete môcť nabíjať aj notebooky, ktoré podporujú nabíjanie cez USB-C.

Tekutý displej

Ďalší argument v prospech 8T je displej. Výrobca použil plochý displej, čo je za mňa výborné riešenie. Ide o typ Fluid AMOLED a výrobca hovorí, že je o 28 % tenší ako bežné displeje. Jeho podanie farieb je veľmi dobré a to vďaka gamutu DCI-P3.

Frekvencia je 120 Hz, no máte možnosť zapnúť polovičnú frekvenciu. Z mojich skúseností je 120 Hz podmanivé a plynulosť zobrazenia si vychutnáte. A pri takomto rýchlom nabíjaní sa nepatrne zvýšenej spotreby báť nemusíte.

V tomto smere je tu aj Always On displej, ktorý sa dá nastaviť štandardnými možnosťami, teda od-do, vypnutý alebo neustále zapnutý plus možnosti, ako bude vyzerať. Toto je tiež užitočná vec a ľahko si na ňu zvyknete. Opäť dodávam, že na spotrebu to nemá postrehnuteľný vplyv.

Chladenie a výkon

Telefón sa príliš nezahrieval a to vďaka špeciálnemu systému chladiacej parnej komory. Systém, ktorý používajú vo svojej forme aj iní výrobcovia. V každom prípade sa telefón nebude prehrievať pri sťahovaní dát ani hraní hier.

Výkon ako taký netreba veľmi rozoberať. Je tu Snapdragon 86512 GB RAM s 256 GB úložiskom a to znamená skutočne rýchly telefón. Všetko je plynulé a bez akéhokoľvek zasekávania. Je teda celkom jasné, že toto je rýchly telefón po každej stránke.

Ďalšie záležitosti

Telefón ako celok pôsobí veľmi dobre. Za mňa je prepínač tichého / normálneho / vibračného režimu absolútne užitočná vec. Je to šikovné a rýchlo si na to zvyknete. Treba sa pripraviť na to, že po zapnutí tichého režimu sa vždy stíšia aj multimédiá. Ak teda budete pozerať nejaký film, musíte si pridať hlasitosť. Toto neplatí, keď máte pripojené slúchadlá cez Bluetooth.

Telefón, podobne ako testovaný OnePlus Nord, nemá audio konektor. Mne veľmi nechýbal a po testoch telefónov, ktorí ho nemajú som si na to zvykol a prakticky trvalo prešiel na bezdrôtové slúchadlá.

Už tradične je tu OxygenOS, ktorý si zakladá na tom, aby používateľom priniesol čo najlepšie možnosti a funkcie. Má veľa vlastných vylepšení a to ako vyzerá. Ak ste mali niekedy pocit, že každou verziou Androidu sa v ňom strácate, tu je to pravý opak. Všetko je prehľadné. Už po zapnutí telefónu zbadáte, že toto nie je ten klasický Android.

Výrobca prišiel aj s vylepšeným režimom, ktorý nazýva Zen Mode 2.0. Stále môžete dať telefón do letového režimu alebo vypnúť zvonenia. No toto je akási zábavka s piatimi témami, ktoré vám pomôžu upokojiť sa a lepšie sústrediť. Výborné a dá sa to použiť.

Fotoaparát

Robí výborné fotky, no v niektorých veciach má rezervy. Napríklad v tom, že je tu len 48 Mpx snímač. Na kvalitnú fotku to bohato stačí, avšak, ak by sme išli do detailov, zbadáte ich. A práve o detailoch to je. Večerné fotky by mohli byť o trochu lepšie, no ich kvalita nie je zlá.

Dalo by sa povedať, že tak v strede v tejto cenovej relácii. Vlastne na fotkách by nebolo nič zlé, keby takúto kvalitu neprinášali aj telefónu za 500 eur. Tu si však platíte viac ako len fotoaparát.

Pekný režim je Video Portrait Mode, ktorý sa pri telefónoch od Samsungu nazýva dynamické zaostrenie. Môžete ho vyskúšať, avšak ja som v mnohých smeroch vystačil s automatikou a ťuknutím na displej ako výber objektu na zaostrenie.

Zloženie fotoaparátov:

  • 48 Mpx f/1.7, OIS, hlavný fotoaparát
  • 16 Mpx f/2.2, ultraširoký 123°
  • 5 Mpx, makro snímač
  • 2 Mpx, monochromatický snímač

Testovacie fotografie

Denné

Nočné

Automatický

Iné

Makro

Rozostrenie, automatický režim

HDR

thumbs-up-icon

Výhody

  • Jednoznačne 65 W nabíjanie
  • Výborný 120 Hz displej
  • Always On režim

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nemá vodoodolnosť
  • Nočné fotky by mohli byť o kúsok lepšie, pri tejto cene telefónu

Verdikt

OnePlus 8T je naozaj výborný telefón. Tak ako je zostrojený, ako pôsobí po materiálovej stránke aj softvérovej. OxygenOS 11 je dobre urobený systém a pravdepodobne sa zapáči aj vám. V každom prípade by som čakal lepšie nočné fotky, inak prakticky nie je telefónu čo vytknúť. Možno teda ešte opomenutú vodoodolnosť.

Prekvapením je naozaj rýchle nabíjanie a tu si myslím, že 4500 mAh batéria bola zvolená správne. Telefón sám o sebe vydrží dva dni vďaka optimalizáciám cez operačný systém.

Cena: 719 EUR

Zapožičal: OnePlus

Fotografie: Ondrej Macko

Porovnajte si cenu vo viacerých e-shopoch:

Technické parametre

Model telefónuOnePlus 8T
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 9. 2020
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]12 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 865, 8-jadrový, 2,84 GHz
Displej, počet farieb, HDRFluid AMOLED, 16 miliónov, 120 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,55 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac6, áno, nemá, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet48 Mpx, 4×
Predný fotoaparát, max. Mpx16 Mpx f/2.4
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161 × 74 × 8 / 188
Vodeodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 65 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score569153
PCMark for Android – Performance9601
3DMark – Wild Life3794

Prečítajte si aj:

Aký je v skutočnosti Samsung Galaxy S20 FE? (Recenzia)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.