Vybavený je unikátnou funkciou Active CryoFlux. 

Moderné smartfóny sú po dizajnovej stránke takmer identické. Veľa používateľov sa preto skôr sústredí na ich softvérovú výbavu. Malé oživenie priniesla až spoločnosť Nothing, ktorá nedávno predstavila svoj prvý telefón Nothing Phone 1 s jedinečným svetelným podpisom. Pred pár dňami sme informovali aj o telefóne OnePlus 11 Concept, ktorý sme mali možnosť vidieť naživo počas prebiehajúceho MWC v Barcelone.

Keďže ide o koncepčné zariadenie, v tejto podobe sa pravdepodobne nikdy nedostane do výroby, avšak jeho hlavnou úlohou je odprezentovať pokrok v oblasti chladenia smartfónov spoločnosti OnePlus. Pod označením Active CryoFlux spoločnosť ukázala uzavretý systém kvapalinového chladenia pre telefóny, aký sa používa aj v stolných počítačoch.

OnePlus 11 Concept Zdroj: TOUCHIT
OnePlus 11 Concept

Portál GSMArena uviedol, že centrom systému je keramická piezoelektrická mikropumpa, ktorá cirkuluje tekutinu cez sériu trubičiek medzi hornou a dolnou membránou. Mikropumpa zaberá v zariadení menej ako 0,2 cm². Čerpadlo zabezpečuje cirkuláciu kvapaliny, ktorá sa pohybuje okolo trubičiek, ktoré fungujú ako chladič a radiátor, pričom absorbujú teplo z čipovej sady a pomaly ho odvádzajú.

Tento systém by mal dokázať znížiť teplotu až o 2,1 °C, čo by mohlo zabezpečiť počas hrania hier ďalšie 3 – 4 snímky/s. Nový systém chladenia má vplyv aj na nabíjanie, ktoré by sa vďaka poklesu teploty o 1,6 °C skrátilo o 30 až 45 sekúnd.

OnePlus 11 ConceptZdroj: AndroidPolice
OnePlus 11 Concept

Z pohľadu funkcií ide o dve hlavné výhody, pričom sa nezabudlo ani na dizajn. Spoločnosť OnePlus použila na prekrytie zadnej časti zariadenia číre sklo so zahnutými hranami. Toto riešenie umožňuje vyniknúť podsvieteným trubiciam, ktoré sa tiahnu od spodnej hrany zadnej časti zariadenia až po zostavu fotoaparátov.

Active CryoFlux je rozhodne zaujímavé riešenie, ktorým spoločnosť OnePlus na seba opäť upozornila. Nie je však jasné, či sa niekedy aj dostane do komerčného zariadenia. 

OnePlus vlastní aj ďalší zaujímavý koncept z roku 2020, ktorý sa však doteraz nedostal na verejnosť. 

Zdroj: GSMArena, vlastné

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.