Smartfóny OPPO radu Reno7 stavajú na umelej inteligencii pri zhotovovaní fotiek a videa. Podporujú aj technológiu extra rýchleho nabíjania SUPERVOOC a prinášajú zaujímavý dizajn.

OPPO nám na tlačovej konferencii v Prahe ukázalo najnovšie prírastky do svojho radu Reno. Aj na slovenský trh sa tak dostanú telefóny OPPO Reno7 5G a Reno7 Lite 5G.

Reno7 5G ponúka fotoaparát s funkciami vylepšenými umelou inteligenciou a dokáže zachytiť portréty v podobnej kvalite ako je to v prípade digitálnej zrkadlovky. Oba telefóny zaujmú ikonickým dizajnom OPPO Glow s efektom Laser Direct Imaging (LDI).

OPPO Reno7 Lite 5G: Rôzne štýly pri portrétoch

Smartfón Reno7 Lite 5G je vybavený 64 Mpx hlavným fotoaparátom, 2 Mpx makro fotoaparátom, 2 Mpx snímačom hĺbky obrazu a 16 Mpx predným fotoaparátom. K tomu je tu rad kreatívnych funkcií ako je Bokeh Flare Portrait, Selfie HDR, AI Palettes, AI Color Portrait, Portrait Retouching a ďalšie.

Oppo Reno7 LIte 5G Rainbow Spectrum

V čom je výnimočný?

  • umožňuje zhotoviť portrétne snímky s bohatým bokeh efektom (rozostrením pozadia), rovnako ako u digitálnych zrkadloviek. Algoritmus rozlišuje medzi človekom a pozadím, zvyšuje jas objektu a zároveň automaticky rozmazáva pozadie na dosiahnutie pôsobivého bokeh efektu. Rovnako retušuje detaily ľudských vlasov alebo oblečenia až na úrovni jednotlivých pixelov.
  • zachytáva jasné selfie fotky aj v nedostatočnom osvetlení alebo keď sú realizované proti svetlu. Predný fotoaparát automaticky deteguje svetlo na pozadí a využíva algoritmus na potlačenie jasného svetla pri detekcii tváre v protisvetle alebo jasného pozadia. Takto zaistí, že objekt aj pozadie sú zachytené s plnými detailmi.
Oppo Reno 7 Lite 5GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Oppo Reno7 Lite 5G

OPPO Reno7 Lite 5G: Viacrozmerný design

Reno7 Lite 5G je ultraštíhly a prichádza v populárnom retro dizajne a v dvoch farbách : Rainbow Spectrum a Cosmic Black.

Trojvrstevná textúra a dvojvrstevný proces povrchovej úpravy dodávajú zadnému krytu matný povrch s trblietavým vzhľadom. Reno7 Lite 5G je prvým smartfónom, ktorý používa túto kombináciu lesklej a matnej textúry.

Farba Rainbow Spectrum využíva techniku dvojvrstevného povlaku, ktorý obsahuje farebný gradientný povrch, pozostávajúci z červenej, žltej a zelenej farby. Základná vrstva obsahuje reflexný indiový povlak. Tieto vrstvy spoločne vytvárajú dúhový, až šesťfarebný efekt, prechádzajúci cez zadný kryt tohto smartfónu.

Reno7 Lite 5G prináša aj novinku: OPPO Dual Orbit Lights – osvetlenia, ktoré sú diskrétne integrované okolo oboch hlavných fotoaparátov. Po zapnutí pripomínajú svetlá Dual Orbit Lights dva nebeské prstence znášajúce sa z nočnej oblohy. Dual Orbit Lights svietia alebo blikajú elektricky modrou, svetlo modrou, azúrovo modrou alebo detsky modrou farbou v závislosti na rôznych scenároch. Napríklad pri zapnutí telefónu, nabíjania, prichádzajúcom hovore alebo neprečítanom oznámení a taktiež pri spustení hier.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Parametre Oppo Reno7 Lite 5G

Reno7 Lite 5G má hmotnosť len 173 g a hrúbku 7,55 mmv prípade modelu Rainbow Spectrum a približne 7,49 mm v prípade Cosmic Black. Zariadenie má módne predné a zadné pravouhlé rámčeky s 2,5D zakrivením a s jemným rámom v tvare písmena C. To dáva telefónu elegantný vzhľad.

Prednú stranu smartfónu vypĺňa 6,4-palcový AMOLED displej s 60 Hz obnovovacou frekvenciou, ktorý poskytuje plynulý vizuálny zážitok. Displej má aj certifikáciu Netflix HD a Amazon Prime Video HD na prehrávanie obsahu z týchto platforiem vo vysokej kvalite.

OPPO Reno7 Lite 5G: Výkon 5G

Reno7 Lite 5G je jedným z prvých zariadení, ktoré poháňa mobilná platforma Qualcomm Snapdragon 695 5G, postavená na 6 nm výrobnom procese. Smartfón Reno7 Lite 5G je taktiež vybavený veľkou 4 500 mAh batériou a 33W nabíjaním SUPERVOOC, ktoré umožňuje zariadenie nabiť na 100 % len za 63 minút alebo tri hodiny telefonovať po krátkom. len 5-minútovom nabíjaní.

Prehľad vlastností Oppo Reno 7 Lite 5GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prehľad vlastností Oppo Reno 7 Lite 5G

Smartfón Reno7 Lite 5G je štandardne vybavený 8 GB pamäťou RAM a 128 GB úložiskom. Pri použití technológie OPPO RAM Expansion sa dá 8 GB operačná pamäť smartfónu rozšíriť až o 5 GB a to dočasným pridelením z pamäti ROM. To umožňuje spustenie viacerých pamäťovo náročných aplikácií súčasne a to rýchlo.

OPPO Reno7 5G: Umelá inteligencia pre portrétové fotografie

Vďaka využitiu umelej inteligencie dosiahne Reno7 5G zaujímavé portrétne fotografie. Ústredným prvkom telefónu je trojitý fotoaparát s umelou inteligenciou a vysokým rozlíšením. Na zadnej strane je Reno7 5G vybavený hlavným fotoaparátom s rozlíšením 64 Mpx, ďalej fotoaparátom s ultraširokým uhlom záberu 118° a makro fotoaparátom, ktorý dokáže zaostriť na objekty vzdialené len 4 cm. Na prednej strane telefónu je umiestnený 32 Mpx fotoaparát s ultraširokým záberom.

Oppo Reno7 5GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Farebné verzie Oppo Reno7 5G

Výkonný hardwarový základ smartfónu Reno7 5G využíva rad portrétnych funkcií, podporovaných umelou inteligenciou:

  • produkuje portrétne fotografie s malou hĺbkou ostrosti a bokeh efektom pozadia. Ďalej poskytuje vysokú mieru prispôsobenia hĺbky ostrosti a bokeh efektu u portrétnych snímok zhotovených predným aj zadným fotoaparátom. Vďaka 25 rôznym hodnotám clony od f/0.95 do f/16 možno v portrétnom režime kreatívne upravovať snímky podľa zvoleného štýlu. Pokročilý algoritmus umelej inteligencie dokáže simulovať rôzne ohniskové vzdialenosti a vytvoriť tak efekt hĺbky ostrosti podobný objektívom digitálnych zrkadloviek s širokou clonou. Režim Portrait Mode ponúka taktiež ďalšie funkcie na vylepšenie fotografií. Príkladom je detekcia a zachovanie textúry a tónu pleti, retušovacie efekty, ktoré poskytujú kvalitné a jasné snímky s prirodzeným a profesionálnym efektom hĺbky ostrosti.
  • do fotoaparátu telefónu Reno7 5G prináša pokročilé možnosti portrétneho videa. Funkcia Bokeh Flare Portrait Video poskytuje spracovanie portrétneho videa v reálnom čase, pričom portrétované objekty vyzerajú prirodzene a jasne. Vďaka ďalšej optimalizácii detekcie a zachovaniu tónov pleti a následným retušovaním môžete vytvárať zaujímavé videá s bokeh odleskami v pozadí.
  • dokáže zreteľne zachytiť detaily v pozadí aj popredí vďaka automatickej optimalizácii na základe svetelného prostredia. Algoritmy Live HDR a Ultra Night Video funkcie AI Highlight Video sa pri zázname videa zadným fotoaparátom aktivujú automaticky. Nie je teda potrebný manuálny zásahp napr. pri protisvetle pri západoch slnka alebo tmavých mestských scenériách.
Fotoaparáty na Oppo Reno7 5GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Fotoaparáty na Oppo Reno7 5G

Smartfón Reno7 5G je vybavený radom kreatívnych obrazových funkcií: AI Color Portrait Video dokáže automaticky detegovať objekt vo videu a zachovať jeho plnú pôvodnú farbu pričom zbytok obrazu sa zmení na čiernobiely. To vyzerá veľmi efektne. Dual-View Video pomáha rozprávať príbehy z rôznych perspektív tým, že súčasne zaznamenáva video z predného aj zadného fotoaparátu. Portrait Retouching deteguje rôzne osoby vo videu a aplikuje rôzne retušovacie efekty na základe identifikovaných rysov. Reno7 5G ponúka taktiež výkonné funkcie na snímanie obrazu v rôznych scenároch, vrátane Ultra Steady Video, Focus Tracking, Ultra-Clear 108MP Image a Flash Snapshot.

OPPO Reno7 5G: Ultratenký design s efektami

OPPO Reno7 5G nadväzuje na ikonický design radu Reno svojim ultratenkým telom. Má hrúbku 7,81 mm a hmotnosť 173 gramov. Reno7 5G je taktiež opatrený efektom OPPO Glow a dodáva sa v dvoch farbách: Startrails Blue a Starry Black.

Design Starry Black bude na Slovensku a predstavuje rovnováhu medzi klasickou čiernou povrchovou úpravou a moderným, premenlivým vzhľadom. Na povrch zadného krytu smartfónu sú prenesené milióny kryštalických štruktúr v tvare pyramídy, ktoré vytvárajú čierno-modrý gradient s jemnou žiarou. Starry Black ponúka nenápadný, ale prémiový vzhľad.

Fotoaparáty na Oppo Reno7 5GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Efektný displej na Fotoaparáty na Oppo Reno7 5G

Smartfón Reno7 5G je osadený 6,4-palcovým AMOLED displejom s obnovovacou frekvenciou 90 Hz a 180 Hz vzorkovacou frekvenciou dotykov. Obrazovka je taktiež certifikovaná spoločnosťou SGS Eye Care Display na nízku emisiu modrého svetla, čo môže chrániť vaše oči. Reno7 5G má taktiež certifikáciu Netflix HD a Amazon Prime Video.

OPPO Reno7 5G: Výkon pre hry

Srdcom smartfónu Reno7 5G je výkonná čipová súprava MediaTek Dimensity 900 5G, vyrobená 6 nm technológiou, ktorá podporuje 5G a Wi-Fi 6.

Reno7 5G je taktiež štandardne vybavený 8 GB RAM a 256 GB úložiskom. Vďaka technológii RAM Expansion možno 8 GB operačnú pamäť rozšíriť o ďalšie 2, 3 alebo 5 GB dočasnej pamäti z nevyužitého úložiska.

Oppo Reno7 5GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
3,5 mm jack na Oppo Reno7 5G

Kapacita batérie je 4 500 mAh, je tu 65 W nabíjaniu SUPERVOOC a režim Super Power Saving Mode a Super Nighttime Standby. Takto možno Reno7 5G nabiť na 100 % za 31 minút a používať ho celý deň.

Technológia AI Frame Rate Stabilizer monitoruje výkon systému a zmeny teploty v reálnom čase a udržuje snímkovú frekvenciu na optimálnych hodnotách. To je dôležité hlavne pri hrách. Quick Startup udržuje často hrané hry na pozadí a urýchľuje ich spustenie.

OPPO Reno7 5G: Pohodlie vďaka novému systému ColorOS 12

Reno7 je prvý rad smartfónov OPPO, ktorý prichádza s novým systémom ColorOS 12. Vďaka funkcii Air Gestures môžete prijímať alebo stíšiť telefonické hovory alebo ovládať obľúbené aplikácie len pomocou gest bez toho, aby sa museli dotýkať telefónu. Funkcia PC Connect ponúka pohodlnejšie možnosti práce s viacero zariadeniami vďaka bezproblémovému pripojeniu Reno7 5G k počítaču. Po pripojení možno medzi oboma zariadeniami jednoducho prenášať súbory a ovládať oznámenia a aj ďalšie funkcie.

Oppo Reno7 5GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prehľad parametrov Oppo Reno7 5G

Pomocou optimalizácie prideľovania prostriedkov s funkciou AI System Booster je komplexná miera starnutia telefónu Reno7 5G po 3 rokoch každodenného používania len 2,75 %. To znamená plynulejší a rýchlejší zážitok po dlhší čas. Táto vlastnosť bola overená spoločnosťou TÜV SÜD v rámci 36 mesačnej certifikácie plynulosti a Reno7 5G je jedným z prvých inteligentných telefónov, ktoré získali túto certifikáciu na najvyššej úrovni A.

Oppo Reno7 5GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Pokročilé vlastnosti pri Oppo Reno7 5G

Na úrovni operačného systému bola zvýšená taktiež bezpečnosť smartfónu Reno7 5G. Funkcia Anti-Peeping for Notifications skrýva obsah oznámenia, pokiaľ zistí, že sa na telefón pozerá niekto iný. Toto bezpečné používateľské prostredie bolo certifikované spoločnosťami ako ePrivacy, ISO a TrustArc.

Čo za to?

Model OPPO Reno7 Lite 5G je na Slovensku dostupný vo variantoch Rainbow Spectrum a Cosmic Black, s 8 GB RAM a 128 GB ROM a operačným systémom ColorOS 12 za 379 eur a to u predajcu NAY. Počas apríla bude dostupný aj u ostatných predajných partnerov.

Oppo Reno7 5GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Rýchle nabíjanie pri Oppo Reno7 5G

Smartfón OPPO Reno7 5G je u nás k dispozícii len vo farbe Starry Black, s 8 GB RAM a 256 GB ROM a operačným systémom ColorOS 12 za cenu 499 eur.

Technické špecifikácie

 OPPO Reno7 5GOPPO Reno7 Lite 5G
DesignStarry BlackRainbow Spectrum Cosmic Black
Procesor a pamäťMediaTek Dimensity 900 5G RAM: 8 GB ROM: 256 GBQualcomm Snapdragon 695 5G RAM: 8 GB ROM: 128 GB
Operačný systémAndroid 11 + ColorOS 12Android 11 + ColorOS 12
DisplejAMOLED, 6,4“, 1 080 × 2 400 bodov, 409 ppi, 90 Hz, HDR10+AMOLED, 6,4“, 1 080 × 2 400 bodov, 409 ppi, 60 Hz
Predný fotoaparát32 Mpx selfie kamera16 Mpx selfie kamera
Hlavný fotoaparát64 Mpx hlavná kamera 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát 2 Mpx makro fotoaparát64 Mpx hlavná kamera 2 Mpx makro fotoaparát 2 Mpx snímač hĺbky obrazu
Technológie fotoaparátu/kameryPortrait Mode, Bokeh Flare Portrait, Flash Snapshot, Selfie HDR, AI Palettes, AI Color Portrait, AI Scene Enhancement, Portrait Retouching, Bokeh Flare Portrait Video, AI Highlight Video, AI Color Portrait Video, Dual-View Video, Ultra Steady Video, Focus Tracking, Soloop Templates
Mobilné sieteGSM, HSPA, LTE, 5G / dual SIMGSM, HSPA, LTE, 5G / dual SIM
Rozmery a hmotnosť73,2 × 160,6 × 7,8 mm, 173 g159,9 × 73,2 × 7,6 mm, 173 g
Batéria4 500 mAh, SUPERVOOC (65 W)4 500 mAh, SUPERVOOC (33 W)
Konektivita802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2, USB-C (2.0)802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.2, USB-C (2.0)
GPSA-GPS, BeiDou, GLONASS, Galileo, QZSSA-GPS, BeiDou, GLONASS, Galileo, QZSS
Ďalšia výbavaNFC, senzor odtlačkov prstov v displeji, Netflix HD, Amazon Prime Video HD, Real HD Sound 3.0NFC, senzor odtlačkov prstov v displeji, Netflix HD, Amazon Prime Video HD
Cena499 eur379 eur

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.