Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Viac ako polovica školákov v lete brigáduje, zo stredoškolákov si takto vypomáha osem z desiatich študentov. Zarobené peniaze využívajú najmä na kúpu oblečenia, novších mobilov či na cestovanie. Až 80% z nich si nejakú časť peňazí odloží aj na sporiaci účet.

Na Slovensku dostáva vreckové 66 % žiakov základných škôl (ZŠ) a 77 % stredoškolákov. Aj napriek tomu mladí nezaháľajú a usilujú sa zarobiť si aj vlastné peniaze. S brigádou má skúsenosti viac ako polovica žiakov ZŠ a až 80 % stredoškolákov. Ukázali to výsledky prieskumu organizácie JA Slovensko, ktorá testovala študentov od 13 do 20 rokov v rámci programu Viac ako peniaze. Takmer polovica opýtaných stredoškolákov má založený účet v banke, vyše 65 % používa mobil, či internet banking a skoro všetci aj platobnú kartu. „Podľa skúseností učiteľov je však rozdiel medzi väčšími mestami a vidiekom. Deti v menších mestách a obciach prichádzajú do kontaktu s modernými platobnými nástrojmi v neskoršom veku,“ hovorí Peter Kalčevský, programový manažér JA Slovensko a dodáva: „V nižšom veku ešte účet nepotrebujú, pohybujú sa blízko domova a aj možnosti využitia platobnej karty sú tu obmedzenejšie. Rodičia im ho väčšinou založia až keď odchádzajú študovať do iného mesta, alebo bývajú na internáte.“

VÚB banka má pre mladých tri typy účtov podľa veku. Start Junior je určený školákom od 8 rokov, VÚB Účet pre študentov je pre kategóriu od 15 do 26 rokov a VÚB Účet pre mladých si môžu založiť mladí vo veku od 20 do 26 rokov. Študenti majú účet zadarmo, mladí za 3 Eurá. „Všetci mladí do 20 rokov sú považovaní automaticky za študentov, po dovŕšení dvadsiatky stačí študentovi len jedno potvrdenie o návšteve školy,“ vysvetľuje jednoduchosť založenia študentského účtu Katarína Vatrtová, vedúca oddelenia Bežných  účtov a transakcií VÚB. S účtom získava študent neobmedzené počty najbežnejších transakcií a sporenie za výhodný úrok. Mladých určite poteší aj neobmedzený počet upozornení o transakciách na účte vo forme e-mailu, správy do schránky v Internet a Mobil bankingu, alebo SMS. K účtom pre študentov nesmie chýbať Internet banking, Mobile banking ani aplikácia VIAMO, či iné moderné platobné nástroje. VÚB ponúka bezkontaktnú „debetku“ VISA Inspire,  „sticker“ VISA Inspire Wave 2 Pay a „NFC platby“ VISA Inspire Mobil Platby. „Technológie sú už automaticky súčasťou ich života, viac ako 65 % mladých do 26 rokov využíva Internet banking alebo Mobile banking, čo je podstatne viac ako u bežnej populácie,“ dopĺňa Vatrtová. Ako ďalej uvádza, u mladých je používanie moderných technológií rovnaké u oboch pohlaví, no u klientov nad tridsať majú technologickú prevahu muži. Pre záujemcov o účty pre mladých ponúka VÚB do konca septembra možnosť zapojiť sa do súťaže o atraktívne ceny. Hlavnou výhrou je SPOTIFY PREMIUM na 3 mesiace zadarmo.

Tento rok leteli cestovanie aj festivaly

Podľa ankety VÚB si mladí od 14 do 22 rokov počas tohtoročných prázdnin zarobili priemerne 550 eur. Peniaze využili na oblečenie (40 %), mobil alebo elektroniku (30 %), cestovanie a festivaly (30 %). Kým investíciu do oblečenia preferovali najmä mladšie ročníky, študenti po sedemnástke investovali skôr do cestovania a festivalov. Sporí si takmer 90 % z opýtaných, konkrétny cieľ sporenia uviedli  len niektorí, z toho prevažovali dôvody ako auto, nový mobil, či jednoducho „pre budúcnosť“.