Funkcionalita bude dostupná v priebehu leta, resp. začiatkom jesene.

Výrobky IKEA Home Smart bude už čoskoro možné ovládať prostredníctvom aplikácií Amazon Alexa a Google Assistant, rovnako ako nastaviť a prispôsobiť osvetlenie pomocou aplikácie Apple Home a hlasových povelov Siri. IKEA tvrdí, že sa takýmto spôsobom dostáva o krok bližšie k tomu, aby inteligentné riešenia boli dostupné pre čoraz viac domácností – za predpokladu, že s vašim telefónom komunikujete po anglicky.

So stratégiou zamerania sa na inteligentné domácnosti prišla IKEA v roku 2015. Ako prvá spoločnosť uviedla na trh výrobky na bezdrôtové nabíjanie mobilných telefónov. Inteligentné osvetlenie je v Európe a Severnej Amerike k dispozícii od apríla 2017. K výrobkom, dostupným aj na Slovensku, patria napríklad LED žiarovky, svetelné panely a dvierka či bezdrôtové stmievače, senzory pohybu a podobne.

Inteligentné osvetlenie IKEA je riešenie pripravené na priame použitie, čo znamená, že nie je potrebná nová elektroinštalácia alebo návšteva elektrikára. Stačí len vymeniť starú žiarovku za žiarovku LED TRÅDFRI. Pomocou diaľkového ovládania alebo aplikácie TRÅDFRI si môže každý navrhnúť svoje osvetlenie s využitím stmievania, prepínať medzi teplým a studeným svetlom v troch krokoch a nastavením svetiel tak meniť atmosféru v miestnosti.

A onedlho pribudne aj možnosť komunikovať s domácim systémom osvetlenia aj s pomocou aplikácií Amazon Alexa či Google Assistant a nastaviť a prispôsobiť svoje osvetlenie pomocou Apple Home. Podobne ako je tomu pri ovládaní iných zariadení napojených na inteligentný systém domu, ako sú termostaty, zámky dverí, senzory, stropné ventilátory, tienenie a ďalšie.

IKEA vidí vo výrobkoch pre inteligentné bývanie veľký potenciál. V ďalších rokoch sa chystá  uviesť nové výrobky,  ktoré umožnia ľuďom budovať si inteligentnú domácnosť.

Séria inteligentného osvetlenia IKEA zahŕňa:

žiarovky LED a diaľkové ovládanie TRÅDFRI, súpravu s bránou a aplikáciou TRÅDFRI, súpravu so senzorom pohybu TRÅDFRI, viaceré súpravy na stmievanie, svetelné panely LED FLOALT a svetelné dvierka LED SURTE a JORMLIEN na skrinky BESTÅ a kuchynské skrinky METOD.

Zdroj: IKEA

Prečítajte si aj:

IKEA predstavila vlastné riešenie domácej automatizácie – Trådfri

Značky: