Očakávané sa stalo realitou a v podaní IKEI bude aj cena zaujímavá

Konkurencia nespí a produktov pre domácu automatizáciu neustále pribúda. IKEA sa zobudila tiež a predstavila vlastné zariadenia, ktoré spravia z bežnej domácnosti „inteligentnú“.

Systém má názov Trådfri, čo v preklade zo Švédčiny znamená – bezdrôtový. Zariadenia budú komunikovať prostredníctvom technológie ZigBee. To je štandard, ktorý má dobrú funkčnosť a používajú ho aj inteligentné svetlá od Philipsu – HUE. Systém Trådfri je oficiálne predstavený a aktuálne sa začal predaj v „rodnej“ krajine – vo Švédsku.

Trådfri sa skladá z „brány“, teda riadiacej jednotky, ktorá sa pripája k internetu prostredníctvom eternetového kábla. Následne si vytvorí vlastnú sieť, cez ktorú komunikuje s pripojenými svetlami a iným zariadeniami. Dostupný je aj zaujímavý ovládač s funkciou stmievača, ktorý má tvar puku.

IKEA bude na súperov „útočiť“ cenou, ktorá by sa mala pohybovať (za základný setbrána, ovládač a dve žiarovky) okolo 79 Eur. To je skutočne zaujímavá ponuka. Špeciálny ovládač s funkciou stmievača sa bude predávať za cenu okolo 19 Eur.

Štandardne dodávané LED žiarovky budú mať funkciu stmievania s možnosťou zmeny farebného podania – 2200K, 2700K a 4000K (svietivosť 980 Lúmenov – 12W). Toto rozmedzie je pre domácnosti ideálne, studená biela nie je na tento účel vyhovujúca. Životnosť svietenia je udávaná na 25 000 hodín (energetická trieda A+). Samostatne bude možné dokúpiť LED žiarovky s päticou E27 (21 Eur) alebo menšie LED žiarovky s päticou E14 (15 Eur). Okrem žiaroviek budú dostupné aj rôzne iné sety. Môže to byť napr. žiarovka s pohybovým senzorom a pod. Okrem dodávaného ovládača bude možné systém ovládať aj cez aplikáciu, ktorá je dostupná pre Android a iOS. Ak funguje systém na princípe cloudu, tak ho bude možné ovládať vzdialene, mimo domova.

Výhodou je kompatibilita s existujúcimi produktami, rôznymi svetlami a pod, ktoré budú so systémom Trådfri spolupracovať. Tento systém domácej automatizácie sa nám páči a ak budú ceny také, aký je predpoklad (pre náš región), tak to má veľký nábeh na úspech.

Zdroj: theverge.com / ikea.com

Mohlo by vás zaujímať:

AWOX LIGHTING KIT – SMART LED žiarovka a ovládač, ktorý dáva zmysel

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE