Ak máte smartfón, ktorý disponuje infračervenou (IR) diódou, bola by škoda nevyužiť ju! Na veľmi návykové ovládanie domácej techniky smartfónom, ktorý máme takmer neustále pri sebe, totiž stačí správna aplikácia.

SURE Universal Remote bude jedna z tých, s ktorou ovládnete všetky zariadenia s IR prijímačom. Ponúka širokú databázu zariadení, od televízorov, satelitných prijímačov, klimatizácií, atď. až po robotický vysávač. Ak sa v ponúkanej databáze nejaký typ zariadenia nenachádza, bude to skôr náhoda. Samozrejme, nemožno očakávať databázu starších zariadení z rokov 90-tych. Veľkou výhodou je však jednoduchosť aplikácie a ovládanie, ktoré je intuitívne a zrozumiteľné. Od inštalácie, až po ovládanie vedie pár jednoduchých krokov.

Aplikácia je zdarma, dostupná pre zariadenia s OS Android. Popri IR ovládaní umožňuje ovládať zariadenia aj pomocou WI-FI, ale to berieme skôr ako pridanú hodnotu. Spôsobené je to tým, že databáza zariadení ovládaných cez WI-FI, je zatiaľ veľmi malá. Nájdeme tu len dve, aj keď známe značky televízorov Samsung a LG. V ponuke je ešte možnosť ovládania Apple TV, Chromecast, Android TV, Roku 3, Amazon Fire TV. A nakoniec je tu ovládanie inteligentných prvkov Philips HUE a WI-FI IR transmitter Broadlink RM Pro. To je z možností WI-FI ovládania všetko. Je ale dosť pravdepodobné, že postupne budú nové zariadenia v databáze pribúdať. Aplikácia dostáva pomerne často aktualizácie, kde neustále rozširuje databázu zariadení a pridáva nové možnosti. Predpokladáme to aj z dôvodu stále populárnejšieho internetu vecí.

Pridávanie zariadení do aplikácie je jednoduché, začíname výberom značky zariadenia. V ďalšom kroku je potrebné skúšať niekoľko zobrazených tlačidiel na displeji smartfónu. Ak na ne ovládané zariadenie reaguje, potvrdíme ho. Ak nie, postupujeme tlačidlom „next“ na ďalší model, ktorých je z každej značky množstvo. To je celé.

Následne pomenujeme zariadenie podľa uváženia a ovládame ho pomocou smartfónu. Je dosť pravdepodobné, že dosah ovládania bude lepší ako pri klasickom ovládači od zariadenia, čo je výhodou. Rozloženie ovládacích prvkov ovládača na displeji je v niekoľkých priečinkoch v spodnej časti aplikácie, medzi ktorými si podľa potreby prepíname. Uložené zariadenia sú zobrazené na ľavej strane.

Aplikáciu používame vyše roka so zariadením Samsung Galaxy Note 4 a nemáme jej čo vytknúť. Svoje predurčenie spĺňa výborne.

TIP : Ak v aplikácii náhodou nenájdete správny typ zariadenia, zadajte len jeho značku a označte príbuzný produkt ( napr. HiFi zostava = disc player). Následne stačí prepínať medzi dostupnými typmi a vo väčšine prípadov to funguje.

Vyzdvihujeme ešte niekoľko vlastností aplikácie, ktoré umožňujú pohodlné ovládanie všetkých zariadení súčasne pomocou nastavenej scény. Aj keď sú možnosti scén pomerne obmedzené, poteší možnosť zapnúť všetky zariadenia v dosahu jedným „kliknutím“. Na kvalitné vytvorenie scény je potrebné dodatočné zariadenie v domácnosti ako napr. nedávno testovaná zostava Jeden IR ovládač za všetky. Ďalšou výbornou vlastnosťou je ovládanie z notifikačnej lišty smartfónu. Keď aplikácia beží na pozadí, jednoduchým stiahnutím notifikačnej lišty, máte dostupné ovládacie prvky hlasitosti, prepínania programu, vypnutia a samozrejme rýchly návrat do aplikácie. Každé zariadenie ponúka iné ovládacie prvky. Prepínať medzi ovládanými zariadeniami, cez notifikačnú lištu, nie je možné.

 

V aplikácii veľké nedostatky nie sú, akurát by mohla niekomu prekážať reklama. Tá ale nijak neobmedzuje používateľa, ani neprekrýva ovládacie prvky. Reklama je v edícii aplikácie zdarma. Ak by reklama niekomu prekážala, môže si kúpiť verziu bez reklamy za 4,44 eur. Platená verzia má okrem odstránenia reklamy možnosť vytvorenia v mieste zobrazovania reklamy ďalší panel a vložiť doň ľubovoľné tlačidlá. Rýchly prístup k najpoužívanejším funkciám pre každé zariadenie zvlášť. Aplikácia ponúka aj niekoľko zaujímavých nastavení ako Vibračnú odozvu pri ovládaní, možnosť stíšenia televízora pri prichádzajúcom hovore, vypnutie ovládania na pozadí z notifikačnej lišty a zdieľanie médií do zariadení ovládaných cez WI-FI.

To je v skratke všetko najpodstatnejšie o aplikácii SURE Universal Remote, stačí ju už len stiahnuť a užívať si výhody ovládania domácej techniky cez smartfón.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE