Panasonic vyvinul naozaj veľmi dobrý fotoaparát. Dá sa využiť na fotky aj video a skvele zaostruje. Tým úplne otočil hru medzi najlepšími svetovými výrobcami a je čas začať ho doháňať. Testovali sme Panasonic LUMIX S5II spojený s objektívom LUMIX S 20-60/F3.5-F5.6.

Panasonic LUMIX S5IIZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Panasonic LUMIX S5II

Ide o hybridný fotoaparát s bajonetom L-Mount, ktorý je veľmi ľahký a dá sa pokojne nosiť do terénu. My sme si ho zobrali so sebou na Island a tam fotili prírodné krásy. Niekoľkokrát nám poriadne zmokol, používali sme ho celý deň a výsledkami sme spokojní. Je to odpoveď na to, ako má vyzerať súčasný fotoaparát. Panasonic sa pri tomto fotoaparáte spojil s firmou LEICA a jeho hlavnou výhodou je mimoriadne rýchle a presné zaostrovanie. Týmto odstraňuje doterajšiu slabšiu stránku predchádzajúcich modelov.

Panasonic LUMIX S5IIZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Šikovný vyklápací displej na Panasonic LUMIX S5II

LUMIX S5II využíva úplne nový 24 MPx 35mm full-frame snímač CMOS, ktorému sekunduje výkonný obrazový procesor. Snímač podporuje hybridné automatické zaostrovanie s fázovou detekciou, čo je prvýkrát vo fotoaparátoch LUMIX. Procesor spracuje výsledky tak, že vo výsledku dostávate vynikajúcu kvalitu obrazu fotiek ale aj videa.

Panasonic LUMIX S5IIZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ovládací panel Panasonic LUMIX S5II

Automatické zaostrovanie

Toto sme si vyskúšali opakovane, zaostrovanie funguje pre fotky aj video a môžete sa naň spoľahnúť. Stačí dať fotoaparát do polohy automatického zaostrovania a napr. také oko na sledovanej postave máte ostré celý čas.

Panasonic LUMIX S5IIZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Panasonic LUMIX S5II

Hybridný systém zaostrovania kombinuje fázové ostrenie (PDAF) s automatickým zaostrovaním pomocou detekcie kontrastu (DFD. Fázové ostrenie si vyžaduje špeciálne vybavený snímač s dvojitými pixelmi a ten je tu k dispozícii.

Odfotil LUMIX S5II s objektívom LUMIX S 20-60.  ISO 200, 20 mm, F/5.0, 1/200 sec.Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odfotil LUMIX S5II s objektívom LUMIX S 20-60. ISO 200, 20 mm, F/5.0, 1/200 sec.

LUMIX S5II ponúka meranie v 779 oblastiach, dokáže rozpoznať cieľové objekty aj v oblastiach s nízkou úrovňou svetla či dokonca v silnom protisvetle. Po uzamknutí ostrenia sleduje pôvodné ciele aj vtedy, keď sú v zábere iné pohybujúce sa objekty. Zaostrovanie funguje aj zmeny ohniskovej vzdialenosti.

Odfotil LUMIX S5II s objektívom LUMIX S 20-60.  ISO 200, 20 mm, F/5.0, 1/1600 sec.Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odfotil LUMIX S5II s objektívom LUMIX S 20-60. ISO 200, 20 mm, F/5.0, 1/1600 sec.

Funkcie videa a možnosti nahrávania

LUMIX S5II má možnosť nahrávať video do interného 10-bitového obrazu vo formáte 4:2:0 6K (3:2) a 5,9K (pri pomere strán 16:9) pri 30 snímkach za sekundu a 4:2:2 C4K a 4K pri až 60 snímkach za sekundu. Nahrávali sme dohodobo do formátu 4K, LUMIX S5II sa pritom nikdy nezahrial a to aj vtedy, keď bola okolitá teplota na Slovensku okolo 20°C. Panasonic totiž využíva systém riadenia tepla s aktívnym chladením a deklaruje neobmedzený čas záznamu. Ak chcete robiť spomalené zábery, môžete využiť až 120 snímok za sekundu.

Základné parametre Panasonic Lumix S5II
Základné parametre Panasonic Lumix S5II

Využiť môžete viacero obrazových profilov vrátane V-Log/V-Gamut s dynamickým rozsahom presahujúcim 14EV. Výrobca pridal aj ďalšie profesionálne funkcie ako Waveform monitor, Vectorscope a Zebra, systémová frekvencia 24p a funkcia Synchro Scan.

Odfotil LUMIX S5II s objektívom LUMIX S 20-60.  ISO 200, 450 mm, F/5.0, 1/500 sec.Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odfotil LUMIX S5II s objektívom LUMIX S 20-60. ISO 200, 45 mm, F/5.0, 1/500 sec.

Robustné vyhotovenie

Kamera LUMIX S5II je vyrobená tak, aby sa dala použiť v teréne. Jej predný a zadný rám je vyhotovený z horčíkovej zliatiny a celý fotoaparát je odolný voči striekajúcej vode a prachu.

Panasonic LUMIX S5IIZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Dve karty vo fotoaparáte Panasonic LUMIX S5II

Medzi portami nájdete aj plnohodnotný konektor HDMI typu A a vysokorýchlostný port USB 3.2 Gen 2 s držiakom na uzamknutie kábla- Takto sa vám káble náhodne nerozpoja. Panasonic vylepil aj bezdrôtovú konektivitu a je tu aj Wi-Fi 5 GHz. Fotoaparát sa dá ľahko prepojiť s mobilnou aplikáciu a smartfón využiť ako inteligentný diaľkový ovládač.

Panasonic LUMIX S5IIZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Batéria v Panasonic LUMIX S5II

Ako pamäťové môžu byť použité dve SD karty UHS-II. Fotoaparát podporuje sériové nahrávanie relácií, záložné nahrávanie a vyhradené nahrávanie. Batériu s kapacitou 2200 mAh môžete ľahko dobíjať pomocou sieťového adaptéra alebo rozhrania USB-C. My sme v teréne využili aj nabíjanie pomocou powerbanky.

Panasonic LUMIX S5IIZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HDMI a USB kábel budú brániť vyklápaniu displeja

Nahrávanie zvuku 48kHz/24-bit je možné pomocou zabudovaného alebo 3,5 mm mikrofónu. Nahrávanie zvuku vo vysokom rozlíšení 96 kHz/24bit je možné pomocou mikrofónov typu XLR a redukcie DMW-XLR1.

Panasonic LUMIX S5IIZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Dotykový displej na Panasonic LUMIX S5II

Páči sa nám aj nový, ľahko ovládateľný 8-smerový joystick, rozšírený otočný volič, 3-palcový výklopný a otočný dotykový monitor a veľký hľadáčik OLED Live View s rozlíšením 3 680 000 bodov. Žiaľ, ak pripojíte USB-C alebo HJDMI kábel, bráni to otáčaniu displeja. Našťastie, pripojeniu externého mikrofónu cez 3,5 mm jack sa to netýka.

Panasonic LUMIX S5IIZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Panasonic LUMIX S5II sme si v redakcii obľúbili

Rýchle fotografovanie

LUMIOX S5II umožňuje vysokorýchlostné sériové snímani rýchlosťou až 9 snímok za sekundu s mechanickou uzávierkou a 30 snímok za sekundu s elektronickou uzávierkou. Fotiť môžete aj do 96-megapixelového režim s vysokým rozlíšením (JPEG/RAW) a vo fotkách je minimum šumu.

Panasonic LUMIX S5IIZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Automatické zaostrenie na oko koňa

V prípade videa sme ocenili výbornú stabilizáciu Active IS pri fotení z ruky. Na Islande sme realizovali zábery len z ruky a výsledkom boli plynulé zábery. Fotografovať takto môžete aj počas chôdze.

Skúsenosti z používania

Po návšteve Islandu konštatujem, že S5II ostrí objekty veľmi dobre, zhruba na úrovni najlepšej súčasnej konkurencie. Pritom je však tento fotoaparát cenovo niekde inde, v prospech nakupujúceho. S týmto fotoaparátom sme točili viacero vidí v našej redakcii a boli sme veľmi spokojní. Na automatické zaostrovanie sa môžete úplne spoľahnúť. Veľmi dobre rozpozná osoby v zábere a ak je to možné, zameria sa na hlavu a oči. Rýchlo preostruje aj pri pohybe osôb. Točili sme v v 4K 50p/60p so vzorkovaním 4:2:2 10 bit. Páči sa ním aj hľadáčik OLED s vysokým rozlíšením.

Odfotil LUMIX S5II s objektívom LUMIX S 20-60.  ISO 200, 22 mm, F/5.0, 1/1000 sec.Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odfotil LUMIX S5II s objektívom LUMIX S 20-60. ISO 200, 22 mm, F/5.0, 1/1000 sec.

Kamera si veľa preberá z najvyššieho modelu videokamery S1H. Očakávame, že fázové ostrenie sa teraz dostane aj do ďalších modelov fotoaparátov od Panasonicu.

LUMIX S5II stojí ako telo 2199 eur, čo pri dnešných cenách znamená vynikajúci pomer výkon/cena. Panasonic zároveň predstavil aj drahší model S5IIX, ktorý je ešte viac prispôsobený pre filmárov.

Zdroje: vlastné, Panasonic

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.