Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pri príležitosti zajtrajšieho Svetového dňa zdravia dal Uber svojim partnerským vodičom v Bratislave možnosť absolvovať akreditovaný kurz prvej pomoci.

Ten im pomôže vysporiadať sa a byť pripravenými na rôzne situácie, s ktorými sa môžu v živote kedykoľvek stretnúť. Kurzy prvej pomoci poskytne a odborne zastreší Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR.

V prvej, jarnej, etape kurzu si svoje vzdelanie v tejto oblasti rozšíri približne 60 partnerských vodičov Uber. Každý absolvent získa certifikát, resp. potvrdenie o absolvovaní kurzu a skúšky z poskytovania prvej pomoci.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo zdravotníctva SR, zabezpečuje napríklad príjem a spracovanie tiesňového volania, koordinuje záchrannú zdravotnú službu tak, aby bola zabezpečená jej nepretržitosť, zabezpečuje odbornú prípravu svojich zamestnancov a organizuje kurzy prvej pomoci a kurzy inštruktorov prvej pomoci. Partnerských vodičov Uber tak preškolia tí najpovolanejší profesionáli na Slovensku. „Partnerskí vodiči Uber prejavili naozaj vysoký záujem o absolvovanie kurzu prvej pomoci a som veľmi rád, že vďaka nemu budú pripravenejší v prípade potreby adekvátne zasiahnuť a niekomu napríklad aj záchraniť život,“ hovorí Tomáš Peťovský, generálny riaditeľ Uber pre Slovensko a Česko.

Poskytnutie prvej pomoci je nielen morálnou, ale i zákonnou povinnosťou každého občana, ktorá sa netýka len priamych účastníkov nehody. Podľa štatistík má často napríklad mnoho ľudí obavy z poskytnutia prvej pomoci, pretože si myslia, že ju neposkytnú správne, a preto ju radšej neposkytnú vôbec. Záchranári sa však zhodujú na tom, že akákoľvek prvá pomoc je lepšia ako žiadna. O záchrane života totiž rozhoduje práve prvých pár minút po nehode, úraze, zlyhaní srdcovej činnosti, či náhlej cievnej mozgovej príhode. Nehovoriac o tom, že život prináša množstvo situácií, kedy je rýchly zásah vyslovene nutný. Každý z nás môže kedykoľvek potrebovať vedieť ako reagovať napríklad pri náhlom pôrode, dusení, záchvate či bezvedomí okoloidúceho. V prípade, že o takéto kurzy bude záujem aj v budúcnosti, Uber je pripravený vypísať ďalšie termíny. „Pre Uber je jednou z hlavných priorít práve bezpečnosť – cestujúcich i partnerských vodičov. Som preto veľmi rád, že ju ešte posilníme aj týmto spôsobom,” dodal T. Peťovský.

Značky: