Používatelia smartfónov sa zvyčajne musia rozhodnúť medzi dvoma možnosťami a to Androidom, alebo zariadeniami od Apple. Tento rok trh oživí aj tretia možnosť v podobe Linuxového smartfónu.

Spoločnosť Pine64 oznámila ešte minulý rok, že pracuje na inteligentnom telefóne s operačným systémom Linux s názvom PinePhone. Prvé prototypy už objavili svetlo sveta a v súčasnosti sa plánuje už finálna verzia, ktorá by mala ísť v tomto kvartáli do výroby.

Telefón bude mať modul SOPine, štvorjadrový procesor Allwinner A64 ARM Cortex-A53, 2 GB LPDDR3 RAM, 32 MB eMMC modul a 4G LTE Cat 4. Samozrejme nechýba ani 802.11n WiFi a Bluetooth 4.0. Displej by mal byť IPS s rozlíšením 1440 x 720p a fotoaparát by mal mať 5 MPx. Podľa špecifikácií je to taká slabšia stredná trieda, ale keď si zoberieme v úvahu, že Linux rozchodíme aj na kalkulačke, tak tieto parametre sú aj predimenzované. Odhadovaná cena je 149 dolárov.

Aj takto vyzeral testovací modul

Pine64 rozhodne nie je žiadnym nováčikom na trhu. Už niekoľko rokov sa venuje vývoju zariadení, ktoré sú konkurenciou RaspBerry Pi. Dokonca vydali PineBook, ktorý ponúka veľa muziky za nízku cenu a ešte aj dobre vyzerá.

Zdroj: Foss Bytes

Prečítajte si aj:

PineBook je lacný laptop s Linuxom, ktorý vyzerá ako MacBook

 

Značky: