Už sme predstavovali pekárničku na chleba od firmy Panasonic, ktorá dokáže upiecť veľmi dobrý chlieb priamo u vás doma. Teraz je tu domáca pec na pizzu, ktorú sme si v redakcii detailne a doslova s chuťou vyskúšali. Záujem o takéto zariadenia pritom rastie, ľudia si v dobe pandémie radšej pripravia kvalitné jedlo doma. Ale aby to bolo jednoduché, rýchle a pritom dobré. Toto pec na pizzu SAGE SPZ820BSS naplno splňuje.

Ide o pec na pizzu, ktorá aj v domácich podmienkach dokáže pripraviť aj „takmer pravú“ neapolskú pizzu. Tá sa pritom pečie pri vysokej teplote až 400°C. Pec od Sage k vám príde zabalená v pomerne veľkej krabici, samotné zariadenie však nie je tak veľké. V našej redakčnej kuchynke sa zmestila pec na kuchynský pult.

Pec zabezpečuje 3 typy ohrevu: je to ohrev zospodu, zhora a podstatný je horúci sálavý vzduch v celom priestore pece. Súčasťou dodávky je aj pomerne ťažká kamenná podložka, ktorá zaisťuje rovnomerné rozloženie tepla pri spodnom ohreve. Zdroj tepla je totiž priamo pod pizzou a tá sa tak dokáže veľmi dobre prepiecť. Kamenná podložka drží správnu teplotu na pečenie cesta pizza a môžete chcieť aj chrumkavé prepečené okraje, ako sa to robí v peci, ktorá je vyhrievaná ohňom. Dno pece je pohyblivé.

Pri príprave pizze si môžete vybrať z piatich vopred pripravených programov a je tu aj manuálny režim, kedy je všetko nastavenie len na vás.

Zmena ovládacieho panelu

Zmena ovládacieho panelu

Sage SPY820BSS poskytuje výkon, ako keby to bola v tehlová pec a najvyššia teplota je naozaj 400°C. Základom riadenia pece je systém ELEMNET IQ, ktorý riadi výkon výhrevných telies nezávisle na sebe. Prvý z piatich prednastavených programov je Wooden Fired. Je to pečenie pizze neapolského typu a dosiahnete pečenie ako v peci na drevo. Pritom žiadne drevo pri jej príprave v tejto peci nepoužívate. Druhý program je označený ako New York, čo znamená vyššie cesto ako v prípade neapolskej pizze a menej prepečené okraje. Program Pan je určený pre pečenie pizze s vysokým cestom pripravované v dodávanej panvici s vysokými okrajmi. Vtedy si môžete dovoliť oveľa viac ingrediencií na povrchu pizze. Program Thin & Crispy pripraví tenkú a chrumkavú pizzu a špeciálny program je určený na pečenie zmrazenej pizze.

SAGE

Ohrev z vrchu, zospodu a sálavý horúci vzduch

Testujeme

Túto pizzu sme v redakcii testovali niekoľko dní. V reštaurácii, kam chodievame na obed, sa pečie aj pizza a tak sme tu zakúpili už vopred pripravené cesto na pizzu. To výrazne skracuje celú prípravu pizze, lebo pec zapnete, necháte asi 20 minút nahrievať. Ukončenie nahrievania pec oznámi akusticky. Medzitým cesto vystriete do podoby pizze, naukladáte zvolené ingrediencie, posypete syrom a umiestnite na dodávanú lopatku. Následne vložíte pripravenú pizzu do pece, zatlačíte zvolený program a opäť čakáte, kedy sa ozve pípnutie signalizujúce skončenie pečenia. Neapolská pizza bola hotová za 3 minúty, mrazená pizza sa pripravovala 12 minút. Tenká pizza bola hotová za 7 minút. Ak chcete použiť manuálny program, potom je v dodávke zariadenia aj magneticky pridržiavaná fólia, ktorá zmení označenie programov na údaje o teplote v stupňoch Celzia a dobu pečenia v minútach. Tak sa môžete presne rozhodnúť podľa seba čo bude koľko trvať.

Pec má dvojitú izoláciu a napriek tomu, že vo vnútri môže byť až 400°C, nepopálite sa pri náhodnom dotyku rukou ani počas pečenia. Je tu dvojitá izolácia, ale pec je aj zvonka zahriata. Tiež cítiť, že niečo pečiete a pri našej príprave sa do kuchynky zbehlo celé naše poschodie. Pizzu môžete počas pečenia sledovať cez presklenené okienko.

Do tejto pece môžete pritom umiestniť pizzu do priemeru 300 mm a má príkon 2100 W. Po skončení pečenia počítajte tak s 20 až 60 minútami na jej chladnutie pri otvorených dvierkach podľa tohto, akú teplotu ste ju zahriali. Po skončení pečenia by ste mali vyčistiť kamennú podložku na pečenie, prípadne aj panvicu s vysokými bokmi.

Hotová pizza bola naozaj chutná

Hotová pizza bola naozaj chutná. Typ tenká – Thin & Crispy

Celkovo ide o veľmi podarené zariadenie. Ak máte radi pizzu, oplatí sa vám, lebo pripravené jedlo je naozaj kvalitné. Podobne ako v prípade pekárničky na chleba to nie je o návratnosti investícií, lebo nadobúdacia cena je vyššia. Je to o pohodlí a o tom, že si pripravujete pizzu podľa seba.

Zapožičal: Planeo.sk

Cena: 839 eur

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Máte pripomienku alebo otázku k článku? Napíšte nám na redakcia@touchit.sk alebo priamo autorovi článku. Ďakujeme.