Treba výšiť dojivosť kráv vo vašom družstve? Bez výpočtovej sily mocného počítača to dnes veru už nejde. Aký stroj je pre tento neľahkú úlohu najvhodnejší? No predsa počítač TNS z JZD Slušovice.

V dnešnej modernej dobe 80. rokov 20. storočia nič neukazuje pokrok lepšie, ako počítač. V našej redakcii pristál na recenziu stroj TNS SL64, pričom už jeho meno hovorí za všetko. Skratka TNS totiž značí Ten Náš Systém, čo je ďaleko lepšie, než imperialistické „Ich Buržoázne Mašiny“. Vďaka nemu sa môžeme na novú dobu pripraviť už dnes a ukázať západu, ako sa to správne má robiť.

Monitor, výpočtová skriňa, mechaniky a klávesnica počítača TNS SL64 (Foto: Zdenek Houska a Kompjutry.cz)

Počítač je vybavený mimoriadne kvalitnou klávesnicou s kovovou konštrukciou, vyrobenou v našej milovanej socialistickej vlasti. Na tomto dive techniky preto budete darmo hľadať imperialistické klávesy zo skazeného západu, ako napríklad ENTER alebo BACKSPACE. Namiesto nich budete používať domáce klávesy VEZMI a OPRAVA.

Správna domáca klávesnica (Foto: www.kompjutry.cz)

K počítaču patrí takisto bezchybný monitor pozostávajúci z upraveného televízora Merkur, ktorý je plne schopný zobraziť aj farebný obraz. Konkrétne ten zelený.

Do príslušenstva patrí aj doplnková 25 kg krabica, ktorá v sebe ukrýva dvojicu disketových mechaník pre 8″ diskety. Jedna je označená písmenom A, zatiaľ čo druhá písmenom B. To je pravdaže samozrejmé a na počítačoch to nikdy ani nebude inak (viď: Kam sa na Windows podela jednotka A a B).

Televízna reklama na tento famózny stroj

Všetko počítacie čaro sa ale ukrýva vo výpočtovej škatuli, do ktorej sa zasúvajú jednotlivé karty. Konkrétne karta procesorová, karta s 64 kB operačnou pamäťou, karta prerušení a karta disketového radiča.

JZD Agrokombinát Slušovice opäť dokázal, že naše produkty za tými západnými nijako nezostávajú. Procesor počítača je totiž rovnako výkonný, ako západné náprotivky Zilog Z80 či Intel 8080 a to vieme nielen z našich podrobných výkonnostných testov, ale aj podľa toho, že procesor v počítači TNS SL64 je ich úplnou kópiou.

Kvalitný monitor s modernou zakrivenou obrazovkou nesmie chýbať (Foto: www.kompjutry.cz)

Vzhľadom na to, že cena počítača je 100 000 korún československých, čo je približne 48 výplat, teda toľko, koľko bežný poľnohospodár zarobí za štyri roky, môžu si ho dovoliť len úspešné družstvá, ktoré pravidelne prekračujú plán päťročnice.

Ak je pre vás pridrahý, zauvažujte o lacnejšom modely TNS HC za 25 000 Kčs, predvádzaný pôvabnou modelkou, ktorý je však bez príslušenstva.

Klady:
+ Vyrobené v Československu
+ Klávesnica v domácom jazyku

Zápory:
– Cena
– Dostupnosť (pár stoviek kusov)

Verdikt:
Počítač Ten Náš Systém je mimoriadne vhodným pomocníkom pre každého družstevníka. Za jeho veľkú vyspelosť, dobrú použiteľnosť a aj vysoký výkon, mu v našej recenzii udeľujeme štyroch Gottwaldov z piatich.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.