Boj s hoaxami naberal na intenzite, zatiaľ to v tomto roku nevyzerá na poľavenie.

Na facebookovej stránke Ministerstva vnútra SR sa objavila správa o hoaxoch, ktorú vypracoval Odbor komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Venuje sa celkom 189 hoaxom, ktoré počas svojho pôsobenia vyvrátil a uviedol veci na pravú mieru. Ide o 12 stranový PDF dokument, ktorý odporúčame prečítať. Nech už patríte k rôznych názorovým táborom a sledujete rôzne zdroje, je férové prečítať si aj to čo vydala polícia.

Najčastejšie hoaxy sa venovali téme Covid-19 v rôznych obmenách, nielen vakcinovanie. Išlo o tému zavádzania nano botov cez nosovú dierku a to v niekoľkých aplikačných fázach (preto podľa hoaxerov, viac početné testovanie) atď. Nesprávne sa interpretovalo nosenie rúšok alebo sa zneužívala informácia o počte infikovaných a úmrtí. Opäť na základe istej odchýlky, kým jednotlivé inštitúcie našli spôsob, ako zjednotiť svoje údaje. Dezinformačná scéna sa chytila aj tejto oblasti.

Dokument odkrýva hoaxy a informuje o nich s vysvetlením, ako vznikajú, čoho chcú šíritelia alebo tvorcovia takýchto správ dosiahnuť a ako na ne reaguje polícia. Sama inicializuje konanie a je proaktívna v boji proti šíreniu neprávd a zámernému kriveniu informácií. Polícia sa angažuje v priamej komunikácii a Odbor komunikácie vybavil viac ako 9000 súkromných správ. Nedajte sa nalákať na praktiky hoaxov. V dokumente sa priamo spomína jeden z efektov:

„Primárni tvorcovia dezinformácií budú pokračovať v snahách o vyvolávanie občianskych nepokojov v spoločnosti, útoky na konkrétne osoby či inštitúcie budú eskalovať, hrozba priamych a zdravia ohrozujúcich prejavov bude narastať.“

Príručku si môžete stiahnuť z facebookovej stránky Ministerstvo vnútra SR alebo cez tento odkaz na PDF dokument.

Zdroj: Ministerstvo vnútra, Polícia SR hoaxy

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.