V predošlom “smart” článku sme sa venovali inteligentnému chladeniu a tieneniu, ktoré je síce stále aktuálne, ale postupne nastáva čas kúrenia, ktoré je veľmi dôležitým a zároveň užitočným prvkom inteligentnej domácnosti. V prvom rade je to oblasť, kde sa dá skutočne šetriť a v tom druhom je automatizácia kúrenia veľmi pohodlná a relatívne ľahko nastaviteľná. 

Prečo smart kúrenie? 

Množstvo ľudí sa snaží šetriť na kúrení rôznymi spôsobmi, ale z dlhodobého hľadiska to nie je udržateľný stav a skôr či neskôr príde čas, kedy budete kúriť (opäť) neefektívne. Zapnete radiátory, nastavíte termostat a iba občas tieto prvky regulujete – keď to je evidentne potrebné. To nie je výmysel, ale reálny stav, ktorý sa týka mnohých domácností, aj nás. Rôzne testy preukázali, že efektívnou reguláciou radiátorov/kúrenia sa dá ušetriť až 27% z bežných nákladov na kúrenie (zdroj: Danfoss). Tajomstvo úspechu inteligentného kúrenia spočíva v tom, že sa vykuruje len tam, kde je to skutočne potrebné a keď je to potrebné. 

Správnym nastavením komplexnej automatizácie dosiahnete to, že sa kúrenie vo vašej domácnosti bude prispôsobovať bez vášho zásahu – plne autonómne. Systém neustále vyhodnocuje teplotu v každej miestnosti, porovnáva ju s ostatnými parametrami/hodnotami a podľa prvotného (vášho) nastavenia vykonáva ďalšie úkony. Ak odídete z domu, teplota sa automaticky zníži, ak sa ochladí, jemne sa zvýši, aby sa držala na nastavenom minime a pred vašim príchodom domov sa zvýši na komfortnú úroveň. To je iba jeden z príkladov, ako môže smart kúrenie fungovať. Všetko záleží od toho, aké a koľko zariadení budete používať a v neposlednom rade je to aj o správnom nastavení, s ktorým vám môžu pomôcť odborníci alebo na ideálne nastavenie prídete postupne sami. 

Keďže je to inteligentné kúrenie, tak je samozrejmosťou ovládanie všetkých zariadení (domácnosti) aj vzdialene, pomocou smartfónu, tabletu alebo aj PC. Kúrenie nastavíte aj z druhého konca sveta :). Okrem toho nechýba ani možnosť ovládania celého systému hlasom – prostredníctvom prepojených hlasových asistentov (Amazon Alexa, Google Home). 

Je pochopiteľné, že nie všetko bude jednoduché a takéto riešenie môže mať pri určitých inštaláciách aj obmedzenia. Príkladom je teplovodné podlahové kúrenie, kde je potrebné počítať s dlhším časom nábehu nastavenej teploty, a preto je okamžitá regulácia teploty mierne obmedzená. Avšak, smart systém dokáže vyrovnávať teplotné rozdiely v miestnostiach, čím sa obmedzenie z časti eliminuje a vyžaduje to precíznejšie nastavenie systému a prepojenie zariadení. 

Ako smart kúrenie funguje a čo k tomu budem potrebovať? 

Základom akéhokoľvek smart riešenia v domácnosti, vo firme a pod. je riadiaca jednotka, bez ktorej to nepôjde. Riadiaca jednotka (RJ) je mozgom celého systému, ktorý raz nastavíte a následne pracuje plne automaticky. Samozrejme, ak je to potrebné, kedykoľvek viete nastavenia meniť, vytvárať nové alebo ovládať všetky zariadenia napriamo. V tomto článku sa riadiacim jednotkám venovať nebudeme, nakoľko na všetky dostupné RJ máme na webe samostatné recenzie, ktoré vám odporúčame – stačí zadať do vyhľadávania „smarthome“. Uvedieme však, že ako základ môžete použiť výborný systém Homey od Holandskej spoločnosti Athom alebo môžete ísť do rokmi overenej klasiky – Fibaro. Obe zariadenia ponúkajú rôzne (pokročilé) možnosti prispôsobenia, webové rozhranie, prehľadnú mobilnú aplikáciu a možnosť ovládania aj mimo domácej Wi-Fi siete, vďaka interným serverom. 

S riadiacou jednotkou neovládate iba kúrenie, ale aj všetky pripojené smart zariadenia a systémy – osvetlenie, klimatizácia, tienenie, multimédiá, zavlažovanie, otváranie vonkajších brán, interiérových dverí a pod. Smarthome systém môže byť skutočne veľmi obsiahli a to najlepšie je, že všetky zariadenia spolu komunikujú, vďaka čomu sa dajú vytvárať zaujímavé automatizácie. Na vytvorenie inteligentného kúrenia budete potrebovať buď radiátorové hlavice alebo rôzne termostaty a ovládať je možné aj priamo kotol. Všetko záleží od toho, akým spôsobom vašu domácnosť vykurujete. Teraz sa pozrieme na tri základné druhy, resp. nato, akým spôsobom je možné smart kúrenie v rôznych domácnostiach vytvoriť.  

Kúrenie radiátormi 

Na prvom mieste sú klasické radiátory, ktoré sú stále obľúbené a používa ich drvivá väčšina domácností. Radiátory môžu byť napojené na centrálny systém (bytovka) alebo spolupracujú s kotlom (dom). Vykurovanie pomocou radiátorov je jednoduché, a tiež sa veľmi jednoducho automatizuje. V tomto prípade budete potrebovať iba riadiacu jednotku a inteligentné radiátorové hlavice – napr. výbornú radiátorovú hlavicu Popp, ktorá sa inštaluje rovnako ako klasická hlavica a napájaná je batériami s dlhou životnosťou. Prípadne to môže byť aj iný produkt, napr. radiátorová hlavica Fibaro, ktorá je z pohľadu dizajnu top. Základom je inštalácia hlavice, prepojenie s riadiacou jednotkou a následne nastavenie harmonogramu kúrenia podľa potrieb + prepojenie s ostatnými zariadeniami, na základe ktorých sa môže prispôsobovať teplota alebo kúrenie vypínať/zapínať. Od tohto momentu môžete kúrenie ovládať aj vzdialene – cez smartfón. 

Automatizáciu môžete nastaviť na rozličné situácie – príchod/odchod z domu, zmena počasia, aktuálna poloha konkrétneho člena domácnosti a pod. Cez deň šetríte, ale večer prídete do príjemne vykúreného bytu. Keď sa vyberiete spať a zhasnete všetky svetlá, tak sa kúrenie napr. v pracovni zníži na minimum a pod. Možností a situácií je strašne veľa a na takmer všetky je možné vytvoriť automatizáciu, čím v konečnom dôsledku šetríte financie. Ak bývate v dome a radiátory sú napojené na samostatný kotol, tak sa štandardne pripája aj riadenie kotla. V tomto prípade to funguje tak ,že sa neustále pozorujú nastavené a namerané teploty na každej hlavici a pokiaľ bude v obývačke vyššia nastavená teplota ako nameraná, tak systém automaticky uvedie do činnosti aj kotol, ktorý síce začne tlačiť vodu, ale len do obývačky, pretože v ostatných izbách je teplota dostatočná a tým pádom sú hlavice na ostatných radiátoroch zatvorené. Možno to pôsobí zložito, ale opak je pravdou, toto nastavenie je relatívne jednoduché. Ak si na takéto nastavenia netrúfate, tak vám radi pomôžu odborníci zo spoločnosti HomeSystem. 

Elektrické podlahové kúrenie 

Tento spôsob vykurovania sa stal veľmi obľúbeným a vďaka relatívne nízkej obstarávacej cene je stále viac využívaný. Jeho výhodou je, že ak ho budete dobre regulovať, tak vám dokáže ušetriť značnú časť nákladov na kúrenie (v rámci tohto spôsobu). Aj v tomto prípade je zapojenie do inteligentnej domácnosti jednoduché – budete potrebovať riadiacu jednotku a inteligentné (Z-Wave) termostaty, ktorými nahradíte tie pôvodné. Smart termostaty fungujú rovnako ako tie klasické, takže s inštaláciou problém nebude. Po inštalácii nového termostatu môžete začať s nastavovaním rôznych automatizácií kúrenia, ako sme to uviedli vyššie. 

Nastavenie automatizácií je zväčša rovnaké, menia sa iba zariadenia. Ponuka smart termostatov je skutočne obsiahla, a preto sme pre vás vybrali také, ktoré sú osvedčené v praxi. Základom môže byť lacnejš TKB Home termostat, následne trošku vybavenejší a dizajnovo zaujímavejší termostat MCO Home a do tretice to najlepšie – HeatIT Z-Therm2fx. Tento termostat dokáže okrem základnej funkcie merať aj spotrebu energie, čo v spojení s elektrickým podlahovým vykurovaním dáva zmysel. Toto zariadenie vám v systéme ukáže, ktorá miestnosť má akú spotrebu energie, na základe čoho môžete optimalizovať nastavenia. Dodajme, že všetky informácie sú zobrazené v prehľadných grafoch. 

Teplovodné podlahové kúrenie 

Do tretice je tu (asi) najzložitejší systém – čo sa nastavení a optimalizácie týka. V tomto prípade je regulácia zameraná skôr na vyrovnanie teplotných rozdielov, zároveň vďaka regulácií zón nemusí ísť tepla voda tam, kde nie je potrebné kúriť a tým pádom kotol nemusí zohrievať veľké množstvo vody – zbytočne. Otvoreným zónam to tým pádom umožňuje aj rýchlejšie vykúrenie. Inštalácia je v tomto prípade zložitejšia, ale aj tu je základom riadiaca jednotka. Inteligentnú reguláciu vytvoríte tak, že do rozvádzača podlahového kúrenia sa na ventily namontujú termopohony (napr. od výrobcu Salus). Termopohony sa prepoja s relátkami (podľa potreby), napríklad ak máte dve zóny, tak môžete použiť – AeoTec Dual Nano switch. Ak máte viac zón, napr. desať, tak môžete použiť HeatIT Z-Water. Samozrejmosťou je (ako pri kúrení radiátormi) možnosť zapojiť do celého systému aj kotol (ak je prítomná ekvitermika, tak to nie je nutnosťou). 

To je prvá časť. Tou druhou je implementácia pohybových senzorov do miestností, ktoré okrem pohybu registrujú aj teplotu, vlhkosť, UV žiarenie a silu osvetlenia (lumeny). Môže to byť napr. AeoTec multisenzor, ktorý sa jednoducho inštaluje, je cenovo dostupný a používateľovi ponúka viacero zaujímavých informácií. Tento senzor sa môže starať o automatizáciu osvetlenia, tienenia a pod. a nameranú teplotu je možné využiť na riadenie kúrenia. Senzor sa softvérovo (cez riadiacu jednotku) prepojí s daným relé a v systéme tým pádom vznikne virtuálny termostat. Následne sa celý systém riadi nastaveným harmonogramom/automatizáciou.

Taktiež je dobré vedieť, že v tomto prípade nie je potrebné mať vo vykurovaných priestoroch na stenách termostaty, nakoľko zmena teploty sa prejavuje až o niekoľko hodín. Vo výsledku to znamená, že pri teplovodnom kúrení je ideálne pracovať s harmonogramom kúrenia, ktorý by mal byť precízne nastavený, aby ste mali teplotu v izbách takú, ako chcete a v presne požadovaný čas.  Napr. – ak chcete mať o siedmej ráno príjemnú teplotu v kuchyni/pracovni a teplú podlahu v kúpeľni, tak sa v daných priestoroch musí spustiť kúrenie o hodinu skôr. Všetko je závislé na nastaveniach a ani z pohľadu kúrenia nie je nič nemožné, teda pokiaľ nekúrite peterkami :).

Jeden “smart” tip na záver 

Popri klasickom ovládaní cez harmonogram, termostaty alebo mobilnú aplikáciu  je možné využiť aj smart tlačidlo – Flic (recenziu nájdete – TU). Môžete si ho nalepiť napr. do auta a jeho jednoduchým stlačením prepnúť kúrenie v dome na úsporu alebo jeho podržaním vrátiť kúrenie na komfortnú teplotu. V tomto prípade ide skôr o konkrétnu potrebu a kreativitu používateľa. 

Veríme, že vám tento prehľad možností ovládania kúrenia pomôže k tomu, aby ste si vytvorili ideálny systém inteligentnej domácnosti – vykurovania, ktorý bude pracovať presne podľa vašich predstáv. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nám ich zanechať v komentároch. Taktiež nás zaujíma váš názor na autonómny systém ovládania vykurovania. 

Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou HomeSystem, exkluzívnym distribútorom značiek – HeatIT, Aeotec a lokálnym distribútorom značky Fibaro pre Slovenskú republiku, 

Prečítajte si aj: 

Poradíme vám, ako vytvoriť inteligentné chladenie a tienenie

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE