Najnovšie testy grafických procesorov ukázali zaujímavé výsledky.

Vo vlajkovom segmente nie je na výber príliš veľa možností. Pokiaľ používate iPhone, tak každoročne je najvýkonnejšou čipovou sadou nový čip A Bionic, pričom na poli Android telefónov sú aktuálne dostupné iba dve možnosti, ktoré do telefónov s týmto OS prinesú čo najvyšší výkon. Ten momentálne dokážu ponúknuť iba spoločnosti Qualcomm a MediaTek so svojimi čipsetmi Snapdragon 8 Gen 2, resp. Dimensity 9200.

Účet Golden Reviewer sa na Twitteri podelil o výsledky testov, ktoré prezradili zaujímavé čísla v oblasti grafického výkonu troch najvýkonnejších čipových sád na trhu. Testy však nerozlišujú, či ide o čipy pre iPhony alebo Android smartfóny, čiže výsledky je možné vidieť pekne pokope.

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: GSMArena
Snapdragon 8 Gen 2

Vysoký výkon CPU a GPU čipovej sady Snapdragon 8 Gen 2 bolo možné odhadnúť už skôr, avšak najnovšie syntetické a reálne herné testy potvrdili, že GPU tohto čipsetu je extrémne výkonné a poráža aj GPU z A16 Bionic spoločnosti Apple, ktoré sa nachádza v iPhonoch 14 Pro a 14 Pro Max. Dá sa teda povedať, že grafický procesor zo sady Snapdragon 8 Gen 2 je najvýkonnejšie GPU v triede.

Pripomeňme si, že hoci sa pri najnovšej vlajkovej čipovej sade spoločnosti Qualcomm predpokladalo, že bude poriadne výkonná, tak po vydaní iPhonov 14 Pro a 14 Pro Max sa však zdalo, že Qualcomm by ani tentokrát nemusel stačiť na Apple. A to aj napriek tomu, že čipová sada A16 Bionic v tejto oblasti oproti predchodcovi nezaznamenala až tak výrazný výkonnostný skok. Teraz sa však zdá, že predchádzajúce správy boli pravdivé, pretože GPU Adreno 740 z čipovej sady Snapdragon 8 Gen 2 je skutočne veľmi výkonné.

MediaTek 9200
MediaTek 9200

Zverejnené testy nám však prezrádzajú, že Snapdragon 8 Gen 2 neprekonáva v grafickom výkone iba A16 Bionic, ale aj Dimensity 9200. Čipová sada Snapdragon 8 Gen dokázala v teste GFXBench 3.1 1080P Offscreen dosiahnuť priemernú hodnotu 223fps. Dimensity 9200 203fps a A16 Bionic 195fps. Nový Snapdragon je vzhľadom na vysoký výkon, spomedzi trojice testovaných sád, aj energeticky najefektívnejší. Snapdragon 8 Gen 2 v tejto oblasti zaznamenal priepastný až 25 % náskok v efektivite.

Viac o spotrebe prezrádza aj test 3DMark WildLife Extreme, kde Snapdragon 8 Gen 2 zaznamenal skóre 3729 bodov a spotrebu 7,5 W. A16 Bionic spotreboval 7,6 W a dosiahol 3359 bodov, pričom Dimensity 9200 mal spotrebu 8,2 W a výsledok 3627 bodov. 

apple a14 bionicZdroj: CNTechPost
Aktuálne najvýkonnejším čipsetom spoločnosti Apple je A16 Bionic

Z jednotlivých testov je možné vyčítať aj to, že čipová sada Snapdragon 8 Gen 2 je najvýkonnejšia spomedzi všetkých troch sád, pričom je aj najefektívnejšia. Pokiaľ sa na to pozrieme cez čísla, tak GPU Adreno 740 zo sady Snapdragon 8 Gen 2 poskytuje v priemere o 10 % vyšší výkon a približne o 15 % vyššiu účinnosť ako GPU Apple A16 Bionic.

Výsledky jednotlivých testov:

Zdroj: NotebookCheck, GoldenReviewer

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.