Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Medzinárodná konzultačná spoločnosť Colliers International vydala novú správu s názvom European Retail & Logistics Insights – From Sheds to Shelves. V nej sa uvádza, že budúcnosť doručovania tovaru pomocou drónov môže byť ohrozená v dôsledku rastúcich nákladov a snahy Európskej komisie o prísnejšiu reguláciu.

„V skutočnosti môže využívanie drónov spôsobiť viac problémov, ako úžitku. Súvisí to s neustále narastajúcim nájomným a komplikáciám v dôsledku nových nariadení o využívaní vzdušného priestoru,“ povedal Tim Davies, riaditeľ EMEA priemyselných a logistických priestorov Colliers International.

Vzhľadom na nárast on-line predaja je čoraz naliehavejšia potreba zriaďovať lokálne zásobovacie kapacity, z ktorých by sa tovar doručoval spotrebiteľom.

Analýza v správe tiež naznačila, že priemyselným objektom sa v poslednom období darilo viac, ako akýmkoľvek iným typom komerčných nehnuteľností. Dopyt od spoločností, ako Amazon, priniesol obrat v klesajúcom trende a zvýšil hodnoty v tomto odvetví.

Pre dopravu v záverečnej fáze dodávky bude hlavným určujúcim faktorom výšky nákladov obmedzená ponuka pozemkov v okolí veľkých miest. Príkladom je Londýn, kde dostávajú väčšiu politickú podporu iné odvetvia – napríklad bývanie.

Vysoké náklady na budovy predražujú distribúciu tovaru. Avšak najväčšou prekážkou pre využitie drónov na logistiku sú pravdepodobne nariadenia. Európska komisia oznámila minulý rok plány na sprísnenie pravidiel, ktorými sa riadi komerčné využitie drónov v celej Európskej únii. Toto vyhlásenie sa odvoláva na skutočnosť, že prísnejšie pravidlá majú byť prevenciou v oblasti bezpečnosti, súkromia a ochrany údajov.

Možnosť narušenia súkromia občanov, firiem a verejných inštitúcií na letovej dráhe komerčných drónov, ktoré budú vybavené záznamovým zariadením, vyvolali obavy o národnú bezpečnosť, súkromie a nadmerný hluk.

Tim Davies, vedúci oddelenia priemyselných a logistických priestorov EMEA, predpokladá, že plány high-tech logistickej revolúcie môže zmariť narastajúca neistota z postavenia komerčných drónov v pravidlách pre využívanie vzdušného priestoru.

Správa navrhuje, aby sa obchodníci zamerali skôr na lepšie využitie existujúcich spôsobov dodávania tovaru spotrebiteľovi – ako je využitie rýchlo sa rozširujúcej taxi siete Uber alebo odber tovaru v obchodoch – vysvetľuje Paul Souber, riaditeľ maloobchodu v Colliers International v Londýne.

Oznámenie o plánoch Amazonu z roku 2013, podľa ktorého by sa v roku 2015 mohli dróny využívať na komerčné doručovanie, zvýšilo nádeje na príchod „kozmického veku“ v logistike. Doteraz, však tieto nádeje neboli splnené.

Značky: