Na stránke Intelu vyskočili informácie o chystanom Core i7-8809G s integrovanou grafikou AMD Vega.

Niektorý s administrátorov indickej stránky Intelu si nedal pozor a nehodou zverejnil informácie o chystanom procesore s AMD grafickou kartou. Síce to onedlho zo stránky stiahli, no viacerým sa podarilo spraviť screenshoty.

Chystaná novinka sa bude volať Intel Core i7-8809G a jedná sa o kombináciu 4-jadrového pretaktovateľného Intel procesoru ôsmej generácie, integrovanej grafiky Intel HD Graphics 630, ako aj grafického jadra AMD Radeon RX Vega M GH.

Štyri jadrá pracujú v základnom takte 3.1 GHz v tandeme s 8 MB L3 cache. Procesor podporuje DDR4 pamäte do 2400 MHz. Malo by sa jednať o Intel Core procesor typu H, teda CPU pre výkonné notebooky s príkonom 25-45 Wattov. Pri tomto procesore Intel uvádza spotrebu až 100 W, takže predpokladáme, že zvyšok spotrebuje grafický čip AMD Vega a HMB2 pamäte. Nanešťastie, nepoznáme žiadne bližšie detaily ohľadom použitého grafického čipu ani množstva HBM2 pamäte.

Kde uvidíme tento procesor? So spotrebou 100 W asi len vo výkonných notebookoch, ale zákulisné informácie hovoria o výkonnejších Intel NUC zariadeniach. Tam by bol takýto čip ako doma.

Je zrejmé, že Intel plánuje viacero procesorov s integrovanou Vega grafikou, model i7-8809G bude jedným z tých výkonnejších. Napríklad cez 3D Mark unikli výsledky testov zariadení s Intel i7 a Vega grafikou – ale jednalo sa o konvertibilné zariadenia HP Spectre x360.

Zaujímavé je, že Intel sa rozhodol ponechať aj svoje vlastné grafické jadro. S ním bude procesor spolupracovať napríklad pri kancelárskej práci a šetriť energiu, výkonnú Vega kartu aktivuje len pri graficky náročných aplikáciách.

Očakávame, že viac informácií sa dozvieme počas CES 2018.

Zroj: Tom’s Hardware

Intel a AMD spolupracujú na nových procesoroch