Aj vás zaujíma, čo tvorí vnútro rôznych smartfónov, možno aj toho vášho? Ak áno, tu ste správne.

V predchádzajúcej téme pozrime sa dnu sme sa venovali pitve – iPhone 6 Plus a spomínali sme, že najbližšie sa pozrieme do vnútra tabletofónu ASUS Fonepad Note 6. To sme aj urobili a podrobne zdokumentovali.

ASUS Fonepad Note 6 (ME560CG) je naozaj obrovský smartfón so 6-palcovým Full HD displejom. Taktiež má integrované dotykové pero, ktoré má zvýšiť pracovnú produktivitu s týmto zariadením. Všetko nasvedčuje tomu, že toto bol od spoločnosti ASUS „útok“ na zariadenia Samsung Galaxy Note, ktoré si na dotykovom pere a jeho funkciách zakladajú. No povedzme si pravdu, že tento útok nebol celkom úspešný a Fonepad Note 6 sa len ťažko môže porovnávať so zariadeniami rady Note od Samsungu.

Dosť bolo rečí, poďme sa pozrieť do útrob tohto zariadenia, ktoré je z pohľadu servisných zásahov veľmi dobre spracované a jeho komponenty sú podstatne veľké. Miestami máme pocit, ako by sme rozoberali „notebook“.

Dotykové pero s jedným tlačidlom. Podobné riešenie, ako používajú zariadenia Samsung rady Note.

Začíname odobratím dotykového pera, ktoré má špičku z tvrdého plastu. Táto špička je na detailnú prácu nevhodná, nakoľko je podstatne široká. Snímka vpravo ukazuje dve šachty pre microSD kartu a microSIM kartu, ktoré sú pod plastovým krytom. Tento kryt mal pri aktívnom používaní zariadenia tendenciu odstávať.

Do vnútra zariadenia sa dostaneme oddelením zadného plastového krytu od stredového rámu s displejom a komponentami. Podotýkame, že telefón je pre používateľov uvádzaný, ako „nerozoberateľný“.

20160910_221425

Zadný kryt má zároveň aj funkciu antény pre dostatočný príjem Wi-Fi, GSM a GPS signálu.

Tu už vidíme nekryté šachty pre microSIM a microSD kartu (max. 64 GB). V ľavej časti je vidieť GSM kábel. Ten prepája GSM anténu v spodnej časti zariadenia s GSM 3G čipom na základnej doske.

20160910_221904

Pokračujeme oddelením komponentov a flex káblov od základnej dosky zariadenia. Prvým je slúchadlo, ktoré má zároveň funkciu reproduktora. Fonepad Note 6 je stereo zariadenie s technológiou – SonicMaster.

Nasleduje odpojenie fotoaparátu. Ten má rozlíšenie 8 Mpx – 1920 × 1080 px. Rozlíšenie nie je až tak malé nato, ako tento telefón fotí. Fotografie sú použiteľné, ale len za dostatočného svetla. Znížené svetelné podmienky mu robia veľký problém. A nakoniec má absenciu aj prisvetlovacia LED dióda.

Na rad prichádza odpojenie batérie, LCD displeja a sekundárnej dosky. Prvá fotografia ukazuje z ľavej strany konektor batérie, konektor prepojenia sekundárnej dosky so základnou a posledný je jeden z konektorov LCD displeja. Snímka vpravo ukazuje dva flex káble a konektory LCD displeja. Displej má celkovo tri pripojenia k základnej doske, čo je nezvyčajné rozdelenie.

Následne tu máme samostatnú základnú dosku oddelenú od stredového rámu.

Na základnej doske je umiestnená aj predná kamera s rozlíšením 1,2 Mpx, ktorá dokáže nahrávať 720p video.

20160910_223345

„Srdce“ zariadenia, tu je vidieť všetky čipy a súčiastky, ktoré sa starajú o jeho „bezproblémový“ chod. ASUS Fonepad Note 6 poháňa dvojjadrový procesor Intel Atom Z2580 s taktom 2,0 GHz, ktorý dopĺňajú 2 GB operačnej pamäte RAM. Grafický procesor (GPU) je PowerVR SGX544MP2. Interná pamäť zariadenia je v dvoch verziách – 16 alebo 64 GB (eMMC). V tomto zariadení je to 16 GB. Ďalej sa tu nachádzajú senzory – proximity, gyroskop, svetelný, E-kompas a G-senzor. Taktiež nechýba Wi-Fi modul v klasickom štandarde – WLAN 802.11 a/b/g/n a Bluetooth vo verzii V3.0+EDR. Vo vrchnej časti základnej dosky sa nachádza aj 3,5 mm audio konektor.

Ďalej sa tu nachádzajú napevno umiestnené tlačidlá hlasitosti a napájania (ľavá snímka). Na pravej snímke vidieť spínač dotykového pera, ktorý má za úlohu registrovať jeho prítomnosť. Za ním (guľaté teleso) je vibračný motorček.

Po základnej doske nasleduje spodná, sekundárna doska, ktorá obsahuje nabíjací a dátový microUSB konektor, druhý reproduktor, mikrofón a kontakt GSM antény.

Po odňatí základnej dosky, sekundárnej dosky a reproduktorov zostal stredový rám s LCD displejom a batériou.

20160910_223257

Následne – stredový rám bez batérie a LCD displeja.

20160910_223943

A samostatná batéria. Tá má kapacitu 3130 mAh (3,8 v ÷ 12,2 Wh), avšak na tak veľké zariadenie mohla byť aj výkonnejšia. Ak sa nemýlime, tak výrobca uvádza kapacitu 3200 mAh.

LCD displej oddelený od stredového rámu.

20160910_223603

ASUS Fonepad Note 6 disponuje 6-palcovým Full HD Super IPS+ displejom s rozlíšením 1920 × 1080 Px. A taktiež podporuje multi-dotykové ovládanie desiatimi prstami.

Displej bola posledná súčasť zariadenia, ktorú bolo treba oddeliť. Na snímke nižšie vidieť kompletne rozpitvané zariadenie ASUS Fonepad Note 6, so všetkými komponentami.

20160910_224527

Opačná strana komponentov.

20160910_224902

A výsledok po našej pitve je kompletne zložený a funkčný smartfón, aby sa nepovedalo, že vieme len rozoberať :).

A to je k dnešnej téme a redakčnej pitve všetko. Ako vidíte, nie sú len zložité smartfóny, ale aj takéto, ktoré sa dajú rozobrať za „pár minút“. Ak by sme to porovnali napr. s HTC One M7, tak toto zariadenie je „učivo pre základné školy“ :). Komponenty sú veľké, jednoducho uchytené a jediná, väčšia námaha je s LCD displejom a batériou.

Ďakujeme, že ste s nami a veríme, že aj takéto témy vás bavia. Už nabudúce sa môžete tešiť na… Prekvapenie.

Ak ste náhodou prehliadli predchádzajúce redakčné pitvy, nech sa páči, tu sú: 

Pozrime sa dnu: Apple iPhone 6 Plus

Pozrime sa dnu: Apple iPhone 6s Plus

Pozrime sa dnu: HTC one M7

Pozrime sa dnu: Apple iPhone 5

A nezabudnite, okrem témy pozrime sa dnu tu máme pre vás aj „nostalgickú“ tému RETRO

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE