Nahliadnuť doň môže aj verejnosť.

Výrobcovia slúchadiel experimentujú v posledných rokoch s potláčaním okolitého hluku. Tú, ale aj ďalšie iné technológie, testujú v špecializovaných zvukových laboratóriách. A ako to v takýchto laboratóriách vyzerá, to najnovšie ukázal Huawei, ktorý zdieľal niekoľko fotiek zo svojho audio laboratória.

Huawei vo svojom špecializovanom laboratóriu, ktoré sa nachádza v Číne a je odnedávna dostupné aj pre verejnosť, skúma a vyvíja technológie pre TWS (True Wireless Stereo) slúchadlá, ako sú výborné Huawei FreeBuds Pro či cenovo atraktívne FreeBuds 4i.

Audio komora, ktorú využívajú zvukoví inžinieri pri akustických skúškach, minimalizuje vnútorný zvukový odraz a vonkajší hluk a predstavuje tak ideálne simulačné prostredie na testovanie a overovanie zvukových parametrov.

Zvukové laboratórium Huawei

Zvukové laboratórium Huawei. Zdroj: Huawei

V podzemí a so špeciálnymi panelmi

Zvukové laboratórium je umiestnené v podzemí. Hrubé steny a tlmiče vo vetracích kanáloch zabraňujú prenikaniu vonkajšieho hluku a vytvárajú tak ideálne prostredie pre identifikáciu každého zvukového detailu. V komore nie sú žiadne steny, podlahy alebo stropy. Namiesto toho je celá miestnosť pokrytá panelmi tlmiacimi hluk.

Špeciálne sú aj platne, ktoré pokrývajú steny – sú navrhnuté a tvarované tak, aby v maximálnej miere pohlcovali zvuk. Malé povrchové otvory minimalizujú odraz zvukových vĺn, čoho dôsledkom je, že sa zaznamenajú bez skreslenia.

Vnímanie zvuku u ľudí závisí nielen od toho, či ucho dokáže zachytiť zvuk, ale ovplyvňuje ho aj štruktúra ľudskej ušnice, zvukovodu a ďalších častí tela. Keď zvuk vstúpi do ľudského ucha, jeho spracovanie ovplyvňuje množstvo faktorov, kým je zaregistrovaný nervami a následne spracovaný v mozgu. Ten následne presne určuje orientáciu, tón a objem akustiky zachytených zvukových vĺn.

Zvukové laboratórium Huawei

Zvukové laboratórium Huawei. Zdroj: Huawei

Zariadenie, ktoré simuluje ľudskú hlavu

Pre presné zachytenie vplyvu týchto procesov na vnímanie zvuku je komora vybavená špecializovaným záznamovým zariadením, ktoré simuluje ľudskú hlavu. Správa sa ako zvukovod, ktorý obsahuje dva miniatúrne mikrofóny pre čo najpresnejšiu simuláciu zvukového vnímania.

Okrem toho je laboratórium vybavené reproduktormi, ktoré sú schopné prehrávať viacpásmový zvuk. Inžinieri Huawei pri ladení produktov prehrávajú širokú škálu zdrojov hluku, s ktorými sa stretávame v každodennom živote.

Okrem samotnej komory, kde prebiehajú zvukové skúšky audio produktov Huawei, sa testy následne uskutočňujú aj v omnoho bežnejších prostrediach – napríklad v podzemných podchodoch alebo kaviarňach.

Zvukové laboratórium Huawei

Zvukové laboratórium Huawei. Zdroj: Huawei

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei FreeBuds Pro: Moje obľúbené slúchadlá (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit