Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tempeh a chlebovník nahradia seitan na pozícii najlepších náhrad mäsa a hrdinom sa stane aj nenápadné ľanové semienko.

Uber Eats prináša prehľad najobjednávanejších jedál v regióne EMEA z hľadiska trendov popularity a predpovedá, ktoré jedlá či potraviny budú hrať prím v roku 2020. Najobľúbenejšie jedlá v regióne EMEA v tomto roku možno nebudú také prekvapivé – na najvyššom mieste sa umiestnilo tacos a na ďalších priečkach pizza, poke a shawarma. Medzi ďalšie unikátne a obľúbené jedlá patrí lotosový koreň, japonský ryžový dezert mochi či bibimbap z kórejskej kuchyne.

Čo si budú zákazníci objednávať v roku 2020? Uber sa pozrel na to, aké jedlá naberajú v rámci platformy Uber Eats na popularite a odhaľuje niekoľko kľúčových trendov, ktoré na prahu novej dekády razantne naberajú na obľube.

Predpoveď trendov v potravinách a jedlách na rok 2020

Najprudší nárast vo vyhľadávaní zákazníkov i v objeme objednávok v aplikácii Uber Eats zaznamenalo ľanové semienko, ktoré bude možné v regióne EMEA v roku 2020 považovať za novoobjavenú superpotravinu.

Výrobky obsahujúce CBD konopný olej sa pravdepodobne objavia v ponuke viacerých reštaurácií v celom regióne a jednou z hlavných príloh jednotlivých jedál sa zrejme stane aj kombucha.

S meniacimi sa chuťami vegánov a flexitariánov a tiež s ohľadom na ich ochotu skúšať nové veci sa predpokladá, že pred časom na popularite klesajúci chlebovník (jackfruit) a tempeh predbehnú iných bezmäsitých obľúbencov ako seitan a tofu.

Medzi najhorúcejšie food trendy v roku 2020 budú patriť:

  1. ľan
  2. CBD konopný olej
  3. kombucha
  4. cesnak
  5. huby Chanterelle
  6. kakao
  7. popcorn
  8. tekvica
  9. chlebovník
  10. tempeh

Najobľúbenejšie svetové kuchyne v roku 2020 budú:

  1. izraelská
  2. škandinávska
  3. etiópska
  4. kórejská
  5. arménska

Potraviny, ktoré sú spolu s blížiacim sa rokom 2020 na ústupe:

  1. omáčka Sriracha
  2. taro (hľúznatá tropická plodina používaná podobne ako zemiaky)
  3. matcha
  4. tofu
  5. kimchi (tradičné kórejské národné jedlo)

„V uplynulom roku sme zaznamenali, že pre ľudí je veľmi dôležité, aby mali dobrý pocit z toho, čo jedia a objednávajú a je pre nich stále dôležitejšie jesť spoločensky uvedomelo a zároveň zdravo. A hoci je zábavné vidieť v centre pozornosti položky ako je napríklad popcorn, zaznamenali sme aj to, že pár zeleninových obľúbencov si upevnilo svoje pozície. Naši zákazníci si stále vychutnávajú tekvicu, šampiňóny a cesnak – a s ohľadom na stúpajúci trend zdravého stravovania neočakávame, že by sa to v blízkom čase zmenilo,“ povedala Jeanette Mellinger, vedúca spotrebiteľského prieskumu Uber Eats. Ako dodala, je veľmi rada, že Uber Eats pomáha meniť doručovanie jedla z víkendovej odmeny pre mlsných na každodenné zdravé stravovanie.

Značky: