Či už hľadáte alternatívy v podobe slobodných operačných systémov, alebo ste len fanúšikom Linuxu a odrádzala vás nemožnosť zahrať si aj hry, vedzte, že sú tu aj špeciálne distribúcie upravené pre hráčov.

V takto upravených distribúciách nejde len širokú škálu podporovaných hier, či softvéru, ktorý vám dovolí hrať hry, ale majú to najdôležitejšie a to širokú podporu herných periférií a grafických kariet. Samozrejme skúsenejší Linuxák si doinštaluje potrebné ovládače ľavou zadnou, ale pre človeka, ktorý chce Linux skúsiť prvý krát, to môže byť trpká skúsenosť, ktorá môže odradiť.  Nie vždy ovládače sadnú a grafické prostredie sa môže kvôli tomu zrútiť a neskúsený užívateľ už vôbec nepohne s príkazovým riadkom.

Fedora Games Spin

fedora-9-re-spin_2_web2016_8_nowat

Fedora je pomerne obľúbená distribúcia medzi Linuxovými užívateľmi a má niekoľko bočných projektových zameraní, medzi ktoré patrí aj to herné. Fedora Games Spin obsahuje v sebe síce iba zopár najobľúbenejších predinštalovaných Linuxových hier ako je napr. Extreme Tux Racer, Freeciv, či Warzone 2100, no umožňuje doinštalovanie Steamu, či Play on Linux, ktoré žiaľ nie sú predinštalované.

ISO obraz si môžete stiahnuť tu: https://labs.fedoraproject.org/games/

Play Linux

play_linux_web2016_8_nowat

Táto distribúcia je postavená na Ubuntu a na rozdiel od Fedory  neobsahuje žiadne predinštalované hry.  Zato je však plne optimalizovaná pre hranie hier a podporuje širokú škálu grafických kariet. V Play-Linux nájdeme aj predinštalovaný Wine, ktorý umožňuje spustiť programy napísané pre Windows. Ako čerešnička na torte je tu AutoGPU installer, ktorý by mal automaticky nastaviť veci okolo grafických kariet vrátane ovládačov. Avšak žiaľ táto distribúcia dostala update naposledy v roku 2015, čiže je otázne, ako sa bude správať s novším hardvérom.

ISO obraz si môžete stiahnuť tu: http://play-linux.com/download.php

Sparky Linux

sparky_linux_web2016_8_nowat

Je distribúcia založená na Debiane, ktorá je plná aplikácií a hier. Sparky Linux obsahuje aj nástroje ako napr. Sparky APTus Gamer, ktorý vám umožní nainštalovať všetky herné emulátory, či Kega Fusion – čo je Sega emulátor a mnoho ďalších nástrojov. Taktiež tu nájdeme obrovské množstvo predinštalovaných hier od arkád až po športové, či akčné hry. Taktiež tu nájdeme Play on Linux, Wine a inštalačku Steamu.

ISO si môžete stiahnuť tu: http://sparkylinux.org/download/#special

Ubuntu Gamepack

ubuntu_gamepack_web2016_8_nowat

Ako už z názvu vyplýva, tak je táto distribúcia postavená na obľúbenom Ubuntu ukrajinskou firmou UALinux, ktorí spravili okrem tejto hernej distribúcie aj ServerPack , DesktopPack, EducationPack, z čoho každá distribúcia obsahuje špecifický softvér pre konkrétne potreby. GamePack obsahuje softvér, ktorý by mal potešiť väčšinu kancelárskych a najmä herných užívateľov. Okrem proprietárnych kodekov a ovládačov tu nájdeme dva rôzne herné systémy ako Steam, či Lutris, pomocou ktorých sa dostanete k tisícom hier pár klikmi. Avšak predinštalované hry budete hľadať márne. Taktiež nájdeme predinštalovaný Wine a Play on Linux, takže si užijete herné tituly určené pre Windows.

ISO si môžete stiahnuť tu: https://ualinux.com/en/ubuntu-gamepack

Ktorú distribúciu vyskúšate, necháme na vás, ale vychádzajúc z toho, že Ubuntu je najviac užívateľsky prívetivé a ak nemáte veľké skúsenosti s Linuxom, bude pravdepodobne Ubuntu GamePack pre vás najlepšou voľbou.

Značky: