Funkcia je určená pre náročnejších používateľov.

Nielen náročné hry, ale aj webové prehliadače dokážu poriadne potrápiť pamäť RAM, ktorej kapacity sú častokrát limitované iným hardvérom. Aj preto sa ich vývojári snažia prinášať nástroje, ktoré používateľom poskytujú väčšiu kontrolu nad rôznymi procesmi. Portál TheVerge informuje, že Microsoft pracuje na novej funkcii pre svoj prehliadač Edge, ktorá má pomôcť obmedziť množstvo pamäte RAM, ktorú používa. 

Priamo v nastaveniach prehliadača bola objavená sekcia, ktorá obsahuje ovládač na presné nastavenie úrovne pamäte RAM, ku ktorej prehliadač Edge získa prístup. V súvislosti s novou funkciou prehliadača Edge sa objavili úvahy, že táto novinka by mohla cieliť na hráčov. Úvahu ešte viac podporuje nastavenie prehliadača Canary, ktoré umožňuje obmedziť množstvo pamäte RAM počas hrania PC hier.

https://twitter.com/Leopeva64/status/1773100165114499555/photo/1

Je však pomerne zarážajúce, že v nastaveniach sa zatiaľ objavili iba dve úrovne pamäte RAM. Ako príklad uvedieme zariadenie so 16 GB RAM, kedy sa v nastaveniach prehliadača Edge zobrazuje posuvník od 1 GB po až 16 GB. To je nanajvýš odvážne posunúť spodnú hranicu na 1 GB, pretože takto nízka úroveň pamäte RAM môže spôsobiť viac problémov ako úžitku. Microsoft však aj sám upozorňuje, že nízka úroveň pamäte RAM môže mať vplyv na rýchlosť prehliadača.

Zdroj dodáva, že nová sekcia v nastaveniach prehliadača umožňuje ovládať, koľko pamäte RAM môže Edge používať, avšak môžete si aj vybrať, či sa táto kontrola aktivuje iba pri hraní hry alebo bude nastavená na “vždy”.

Hoci táto nová funkcia vyzerá lákavo, tak zatiaľ nie je jasné, kedy ju spoločnosť Microsoft sprístupní pre všetkých používateľov prehliadača Edge. Funkcia sa momentálne nachádza v testovacej fáze vo verziách prehliadača Canary Edge. 

Zdroj: Leopeva64

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.