Prvýkrát sa objavil už v modeli Galaxy Z Fold4.

V priebehu pár hodín sa na internete objavili dve správy týkajúce sa fotovýbavy pripravovaného skladacieho smartfónu Galaxy Z Fold6. Pokým prvá správa by znamenala významné zvýšenie rozlíšenia hlavného fotoaparátu tohto smartfónu, tak druhá správa túto fámu popiera. Okrem toho tvrdí, že Galaxy Z Fold6 dostane rovnaký 50 Mpx hlavný fotoaparát, ktorý sa objavil v modeli Galaxy Z Fold5 a ešte rok predtým v modeli Galaxy Z Fold4. Toto tvrdenie by teda mohlo pochovať nádeje na prítomnosť 200 Mpx fotoaparátu z modelu Galaxy S24 Ultra.

Galaxy Z Fold5Zdroj: Touchit.sk
Galaxy Z Fold5

Portál AndroidAuthority informoval, že Samsung v súčasnosti plánuje v modeli Galaxy Z Fold6 použiť 50 Mpx hlavný fotoaparát, čo je fotoaparát, ktorý sa objavil aj v sérii Galaxy S24. Zdroj zároveň tvrdí, že nedisponuje informáciami, ktoré by pre model Galaxy Z Fold6 potvrdzovali použitie 200 Mpx fotoaparátu.

Na druhej strane použitie 50 Mpx fotoaparátu je pre Galaxy Z Fold6 prijateľnejšie, než keby sa Samsung snažil do skladacieho zariadenia vtesnať 200 Mpx fotoaparát. Existuje dokonca aj niekoľko dôvodov, prečo použitie 200 Mpx fotoaparátu je v skladacom zariadení málo pravdepodobné.

Prvou prekážkou sú rozmery. 200 Mpx fotoaparát z modelu Galaxy S24 Ultra je väčší ako 50 Mpx fotoaparát v Galaxy Z Fold5 alebo Galaxy S24/S24+. Je teda málo pravdepodobné, že by Samsung chcel za každých okolností do tela Galaxy Z Fold6 vtesnať väčší fotoaparát. Predpokladáme skôr, že dizajn tohto smartfónu bude ešte tenší, než pri predchádzajúcom modeli.

Galaxy Z Fold4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy Z Fold4 s DualPixel snímačom

Druhým dôvodom, prečo je 200 Mpx fotoaparát v modeli Z Fold6 nereálny, je obrovský medzigeneračný skok, ktorý by v pomerne konzervatívnom vnímaní spoločnosti Samsung nevyzeral dobre. Najpozoruhodnejšie je, že Galaxy Z Fold5 má rovnaký kamerový systém ako Z Fold4, ktorý nie je príliš vylepšený oproti Galaxy Z Fold3. Aj preto 200 Mpx fotoaparát v Galaxy Z Fold6 nedáva veľký zmysel.

Hoci modely série Galaxy S24 majú aj podľa DxOMark vynikajúce fotoaparáty, tak 200 Mpx verzia z Galaxy S24 Ultra mala problémy so zachytením pohybujúcich sa objektov, čo by sa mohlo preniesť aj do skladacieho modelu Galaxy Z Fold6. 

V každom prípade sa očakáva, že aj pri použití identického hardvéru fotoaparátov z modelu Galaxy Z Fold5 sa do Galaxy z Fold6 dostane výdatná podpora umelej inteligencie, čoho sme svedkami už aj pri sérii Galaxy S24.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.