Samsung s premenou smartfónu na počítač s prostredím, ktoré je známe skôr z Windowsu už experimentoval pred rokom. Teraz prichádza nová dokovacia stanica DeX Pad a výrobca dúfa, že sa uchytí viac. Má na to?

Dizajn

Otvorene povedané, dizajn DeX Pad je skôr obyčajný, skôr uvedená DeX Station je viac štýlová. Ale nie sme ľudia, pre ktorých je dizajn to podstatné, takže nehádžeme flintu do žita. Z hľadiska portov tu nájdete dva krát USB 2.0, potom HDMI port a jeden USB-C port, ktorý slúži na nabíjanie DeX Pad. Voči minulosti sa stratil Ethernet port. Súčasťou stanice je ventilátor, ktorý chladí aj telefón.

Podporované smartfóny a obsah dodávky

Túto dokovaciu stanicu využijete výhradne len k novším vlajkovým lodiam od Samsungu, teda Galaxy S8, S8+, Note 8 a S9 či S9+ a to je pomerne málo. V dodávke nájdete okrem DeX Pad aj 2-metrový prepojovací HDMI kábel a rýchlonabíjačku. Na prevádzku musíte použiť túto nabíjačku, so slabšou sa objaví hlásenie, že to nepôjde.

Prepojovacie porty Samsung DeX Pad

Smartfón položíte na dokovaciu stanicu vodorovne tak, aby sa spojil s prepojovacím portom na hornej strane DeX Pad. Ten je uchytený tak, že umožňuje pohyb do strán a telefón sa dá do DeX Pad pripojiť aj vtedy, ak ho máte v (Samsung) puzdre. Dokovacia stanica je pripojená HDMI káblom s monitorom a môžete začať pracovať. Teoreticky by sa dalo pracovať aj tak, že so sebou nenosíte myš ani klávesnicu a na všetko využijete dotykovú plochu displeja. Práve preto je telefón v DeX Pad položený na plocho.

Ako je to v realite? Naozaj sa celkom dobre dá ovládať pracovné prostredie cez dotykovú plochu myšou. Tu funguje aj zoomovanie pomocou pohybu dvoch prstov, rovnako dva položené prsty predstavujú stlačenie pravého tlačidla myši. Celkom rýchlo prídete na to, ako hýbať s prstom po displeji.

Klávesnica, to je už niečo iné. Áno, môžete si zobraziť virtuálnu klávesnicu na monitore a začať zadávať znaky cez dotyk na displeji telefónu, ale to vás rýchlo omrzí. Nie je to pohodlné a triafať sa do kurzorom myši do klávesu je zdĺhavé. Zobrazenie dotykovej klávesnice sa dá aj priamo na displeji telefónu. Je však lepšie nosiť so sebou menšiu klávesnicu, ideálne skladaciu a s Bluetooth pripojením. Takto sme aj my vytvorili tento článok. Zvuk si môžete vybrať, či sa bude prehrávať z telefónu alebo z monitoru s reproduktormi.

Spôsob použitia

Samsung DeX Pad celkovo umožňuje používať mobilný telefón v kombinácii s veľkou obrazovkou. Na mobile budete mať podobný zážitok a možnosti, ako máte vtedy, ak so sebou nosíte notebook, skôr teda Chromebook. Práve o tom je dokovacia stanica, že notebook necháte doma a na cesty si zoberiete len dokovaciu stanicu a klávesnicu. Potom budete dúfať, že v hotelovej izbe bude televízor, ktorý bude mať dostupný HDMI port a môžete pracovať. Pracujete v prostredí, ktoré sa podobá na Windows, môžete použiť také nástroje ako je Microsoft Word, Excel ale aj Outlook. Na tieto ale musíte mať svoje licencie.

Hlavné aplikácie sú priamo prispôsobené na prevádzku cez dokovaciu stanicu Dex a kancelársky balík od Microsoftu medzi ne patrí, podobne ako Adobe Reader alebo Photoshop Lightroom. A fungujú aj populárne klávesové skratky ako je Ctrl-C a Ctrl-V, prílohy môžete presúvať pohybom prsta po displeji napr. do vytváranej správy. A samozrejme plnohodnotný multitasking, teda prepínanie medzi aplikáciami. A vyrobiť si môžete aj snímku obrazovky, v spodnom riadku vidíte informácie napr. o aktuálnom pripojení na internet, čase a pod.

Jednoducho, takmer všetko to, čo dobre poznáte z Windowsu. Zahrať si môžete aj počítačové hry, pozor ale na to, že výstup nie je v rozlíšení 4K, ale len WQHD (2560 × 1440). No a váš smartfón stále funguje ako telefón, takže môžete odpovedať na prichádzajúce hovory, z SMSiek môžete ľahko kopírovať texty a vytvárať ich pomocou klávesnice. Jedným prepnutím môžete zmeniť prostredie DeX na zrkadlenie displeja telefónu na monitor a aj takto sa dá využiť Dex Pad.

Takéto prostredie vás čaká na pripojenom monitore

Verdikt

No veľká výhoda je, že DeX Pad nie je drahý. Ak si niekto kúpi niektorý z podporovaných telefónov, 100 eur mu nebude veľa a získa pomocníka, ktorý mu pomôže na cestách. Pokiaľ teda fakt nechce nosiť so sebou notebook. Pravdepodobnosť, že v lepšom hoteli nájdete televízor s HDMI pripojením je dosť veľká, istota to však nie je. My sme si na dovolenku zobrali so sebou len DeX Pad a celkom v pohode sme udržali kontakt s redakciou. Nie na všetko máte takto riešenie, nám konkrétne chýbalo VPN pripojenie. Ale väčšinu vecí s DeX Pad naozaj vybavíte.

thumbs-up-icon

Výhody

  • prostredie podobné Windowsu a podpora hlavných aplikácií
  • šikovné využitie displeja telefónu namiesto myši

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • podpora iba pre niektoré smartfóny

Cena: 99 eur

Zapožičal: Samsung

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.