Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Základná infraštruktúra cloudového úložiska alebo úložiska dátového centra musí počas veľkého hokejového podujatia poskytovať celkovú kapacitu viac ako 19 petabajtov (PB).

Údaje a dátová analytika prinášajú revolúciu v tom, ako hráči a fanúšikovia vnímajú šport a športové podujatia. Od futbalu a basketbalu až po atletiku a šach – väčšina, ak nie všetky športové disciplíny dnes zavádzajú metódy efektívneho zberu a analýzy údajov. Nie je tomu inak ani v rýchlom svete ľadového hokeja, kde digitálny vek mení chápanie hry na ľade a v hľadisku.

V posledných rokoch sa v hokeji čoraz častejšie využíva integrácia analytiky, ktorá spôsobila revolúciu v spôsobe, akým tímy hodnotia výkonnosť, prijímajú taktické rozhodnutia a získavajú konkurenčnú výhodu. Vďaka plnému prístupu k štatistikám zápasov, výkonnosti hráčov a tímovým poznatkom údaje formujú budúcnosť športu a sú základom prípravy na ďalší zápas alebo sezónu. Schopnosť získavať poznatky ide ruka v ruke s efektívnym ukladaním údajov, ktoré umožňuje zálohovať, analyzovať a využívať zhromaždené údaje.

Porozumenie hokejovej analytike na ľade

Analýza údajov vo svete hokeja zahŕňa systematický zber, analýzu a interpretáciu údajov s cieľom získať prehľad o výkonnosti hráčov, taktike tímu a všeobecných trendoch v hre. Pokročilé technológie sledovania, ako sú nositeľné snímače, sledovacie zariadenia a kamery s vysokým rozlíšením, zaznamenávajú počas zápasov rôzne údaje vrátane pohybu hráčov, streleckých pozícií a presnosti prihrávok, ale zhromažďujú aj údaje na zvýšenie bezpečnosti na ľade.

Vyspelé hokejové ligy v Európe, používajú až 63 kamier, ktoré snímajú každý centimeter klziska z každého uhla. To umožňuje rozhodcom alebo funkcionárom identifikovať a vyhodnotiť nebezpečné situácie počas hry. Panoramatické kamery poháňané umelou inteligenciou, ktoré monitorujú dianie, vytvárajú prenosy v kvalite vysielania a poskytujú tímom a trénerom nástroje na analýzu údajov a videa.

Okrem toho môže video s vysokým rozlíšením výrazne zlepšiť ďalšie aspekty hry. Vďaka kamerám s umelou inteligenciou v rozlíšení 4K a rozlíšením 50/60 snímok za sekundu pre plynulý pohyb možno minimalizovať rozhodovanie a diskusie o góloch a sledovať štatistiky v priamom prenose. Umožňujú tiež vytvoriť takzvanú „situačnú miestnosť“, kde môžu ligoví alebo iní funkcionári dohliadať na zábery z každého zápasu a byť v priamom kontakte s rozhodcami jednotlivých stretnutí. Tým sa zvyšuje úroveň rozhodovania a uľahčuje sa posudzovanie sporných situácií počas zápasu.

Tieto údaje nielenže poskytujú cenné informácie o hre, ale môžu tiež pomôcť prehĺbiť pochopenie štatistík jednotlivých hráčov. Jedným z najdôležitejších vplyvov analytiky v ľadovom hokeji je možnosť zlepšiť hodnotenie hráčov, ich výkonnosť a tréning. Tréneri a školitelia môžu v reálnom čase vyhodnocovať silné a slabé stránky hráčov, identifikovať oblasti na zlepšenie a podľa toho upravovať tréningové programy. Sledovanie ukazovateľov, ako je rýchlosť korčuľovania, presnosť streľby a reakčný čas, umožňuje hráčom zamerať sa na konkrétne aspekty ich hry a zlepšiť tak ich výkonnosť.

Jedným z tréningových nástrojov založených na údajoch, ktorý poskytuje takéto poznatky a pomáha zlepšovať techniku hráčov, je tréningový simulátor pre hokejistov s názvom Skatemill, ktorý je doplnený monitorovaním pomocou viacerých kamier s vysokým rozlíšením a je čoraz populárnejší medzi hokejovými odborníkmi. Trénerom umožňuje nielen získať podrobný pohľad na techniku korčuľovania jednotlivých členov tímu, ale umožňuje hráčom trénovať aj periférne videnie a reflexy. Športovci na korčuliach musia sledovať všetky obrazovky okolo seba a rýchlo reagovať na smer naznačený na displeji, ktorým majú vystreliť puk.

V kontexte monitorovania výkonnosti môže analýza údajov pomôcť monitorovať zdravie hráčov a minimalizovať riziko zranenia. Sledovanie únavy, pracovnej záťaže a fyzických funkcií hráčov umožňuje tímom efektívne riadiť aktivity a kondíciu členov tímu bezprostredne pred zápasom a počas neho. Všetky tieto údaje zohrávajú dôležitú úlohu pri posudzovaní hodnoty hráčov, najmä v procese skautingu, rokovaní o zmluvách a získavaní hráčov. Pokročilé znalosti umožňujú komplexnejšie hodnotenie potenciálnych draftových výberov a hlbšie pochopenie vplyvu nového hráča, ktoré presahuje tradičné štatistiky, ako sú góly a asistencie, ale zohľadňuje aj širšiu základnú analýzu a zapadnutie do tímu.

Okrem toho môže analýza údajov umožniť trénerom a manažmentu vypracovať efektívnejšie stratégie tímu. Analýzou kombinácií hráčov, zmien v zostave a taktických rozhodnutí môžu tímy identifikovať vzorce, ktoré vedú k úspechu alebo neúspechu. V kombinácii s historickými údajmi alebo údajmi od súperov môžu tréneri využiť tieto poznatky na určenie najlepšej hernej stratégie a získanie rozhodujúcej výhody. Ak máte k dispozícii grafy výkonnosti tímu, ktoré obsahujú informácie o tom, čo tímy urobili zle alebo správne, môžu tvorcovia strategických rozhodnutí minimalizovať chyby a dosiahnuť optimálne výsledky. Je zrejmé, že prístupy založené na údajoch umožňujú informovanejšie úpravy pred, počas a po zápase, čo vedie k vyššej efektivite a úspechu na ľade.

Ako bolo uvedené vyššie, dátové úložisko potrebné na tieto typy analýz musí mať obrovskú kapacitu. Pri viac ako dvadsiatich hráčoch, ktorí majú svoje individuálne údaje uložené a preskúmané po každom tréningu, zápase a sezóne od začiatku do konca, je potrebné zhromaždiť obrovské množstvo údajov. Na interakciu s týmito údajmi a ich využívanie sú potrebné vysokokapacitné a výkonné riešenia na ukladanie údajov, ktoré uľahčia prácu s touto záplavou informácií.

Ako údaje zvyšujú angažovanosť fanúšikov ľadového hokeja

Analytika v ľadovom hokeji ovplyvňuje nielen výkonnosť tímov, ale zlepšuje aj zážitok fanúšikov. Vďaka čoraz väčšej dostupnosti údajov majú fanúšikovia prístup k pokročilým štatistikám a analytike, ktoré im umožňujú hlbší pohľad na šport. Vďaka interaktívnym vizualizáciám, ako sú dynamické grafiky, diagramy a tepelné mapy počas (živých) prenosov, môžu diváci podrobne sledovať taktické kroky tímov. Vyvíja sa však aj mediálne pokrytie.

Vďaka väčšiemu množstvu technológií televízne vysielanie obohacuje zážitok z vysielania o veľké množstvo údajov v reálnom čase vrátane analýz, ktoré divákom doma približujú dianie. A so zavedením technologických inovácií, ako je virtuálna realita (VR) a rozšírená realita (AR), možno do videoprenosov pridať ešte viac nových služieb. Nakoniec by to mohlo viesť k úplnej personalizácii vysielania, ktorá by divákom umožnila kombinovať zvukové a vizuálne prvky. Napríklad v medzinárodných súťažiach by český fanúšik mohol získať dodatočné štatistiky a informácie a zábery z kamery práve svojho obľúbeného českého hokejistu. Vďaka týmto na mieru šitým informáciám o štatistikách hráčov, ako je napríklad najvyššia rýchlosť streľby, mapy striel, rýchlosť korčuľovania a ďalšie ukazovatele výkonnosti, ako aj opakované zábery, poskytujú tieto údaje fanúšikom viac súvislostí k hre a robia ľadový hokej zaujímavejším a prístupnejším pre širšie publikum.

Úložiská údajov majú veľký význam pri analýze ľadového hokeja

Snímajte, ukladajte, analyzujte, kontrolujte, zdieľajte. Ukladanie údajov zohráva kľúčovú úlohu v každej fáze profesionálnych hokejových zápasov. Športové podujatia, ako sú majstrovstvá sveta, si vyžadujú obrovské množstvo rýchlych a spoľahlivých dátových úložísk, ktoré umožňujú živé vysielanie alebo prehrávanie zápasov s nízkou latenciou na všetkých zariadeniach a platformách – od úložísk pre kamery 2K/4K a čoskoro aj 8K až po potrebnú dátovú infraštruktúru pre analýzu na platforme úložiska poháňanú umelou inteligenciou.

Na úrovni kamery spotrebuje hodina videa v rozlíšení 4K približne 45 GB úložného priestoru. Ak vezmeme do úvahy, že najnovšie kamery s vysokým rozlíšením nahrávajú rýchlosťou 50 snímok za sekundu (fps) a streamy sa ukladajú 30 dní, základná infraštruktúra cloudu alebo dátového centra musí poskytnúť aspoň 351 terabajtov (TB). Po extrapolácii na celkový počet zápasov počas veľkého hokejového podujatia (56 zápasov) je celková požadovaná kapacita viac ako 19 petabajtov (PB). S rastúcim využívaním technológií založených na údajoch, ako je VR, rozšírená realita a ďalšie analytické technológie s umelou inteligenciou, bude požadovaná kapacita úložiska len narastať. Využitím správnej vysokokapacitnej úložnej infraštruktúry v kombinácii s procesmi strojového učenia, ktoré využívajú údaje, budú môcť odborníci na ľadový hokej objaviť úplne nový svet údajov a metrík, ktoré môžu využiť na prispôsobenie stratégií na dosiahnutie vynikajúcich výsledkov a zapojenie fanúšikov do rastu hokejového športu.