Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že každý, kto sa vráti zo zahraničia, aj keby bol len na nákupe v prihraničnom meste, je povinný sa pred prekročením hranice so Slovenskom zaregistrovať. Týka sa to aj tých, čo sú zaočkovaní a uplatňujú si výnimku. Splnenie si tejto povinnosti kontroluje priamo na hranici polícia.

Aktuálne sú zároveň ešte krajiny rozdelené podľa rizikovosti na zelené, červené a čierne.  Bez rozdielu na to, z akého štátu na Slovensko prichádzate a či si uplatňujete výnimku, ste povinní zaregistrovať sa na stránke korona.gov.sk cez formulár eHranica https://korona.gov.sk/ehranica/#). MZ pripomína, že táto povinnosť sa týka aj zaočkovanej osoby. Rovnako tak je povinný urobiť aj ten, kto si len na hodinu odbehol do susednej krajiny na nákup v obľúbenom obchode.

Pozor, nový cestovateľský semafor začne platiť až od 9. júla. Ten reaguje na šírenie Delta variantu koronavírusu  a prináša zmeny do cestovania. Krajiny, z ktorých sa pricestuje na územie SR, už nebudú rozdelené do stupňov rizikovosti. Rozdiel bude len v tom, či je prichádzajúca osoba zaočkovaná alebo nie je.

Zaočkovaní totiž nebudú musieť absolvovať karanténu. V tejto súvislosti je možné, že sa znova obnoví funkcia aplikácie e-Karanténa, ktorá pred rokom mala sledovať, či ste naozaj v určenej karanténe. Z dôvodu nedokonalého rozpoznávania tváre a tiež slabej presnosti pri určení polohy sa pred rokom od jej používania odstúpilo. Vieme, že zatiaľ štátna spoločnosť Slovensko IT na tejto aplikácii nepracuje, ale to sa môže veľmi rýchlo zmeniť.

Očkovanie preukazujú potvrdením o zaočkovaní (GreenPass, Národný očkovací certifikát s QR kódom). Ostatné osoby budú musieť absolvovať karanténu a najskôr na piaty deň PCR test, ktorý si aj zaplatia. Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že povinná registrácie cez formulár eHranica  aktuálne platí pre všetkých.

Polícia zavádza  intenzívne kontroly na hraniciach. Nedodržanie povinností stanovených vo vyhláške  je priestupkom na úseku verejného zdravotníctva, za ktoré príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva môže udeliť pokutu vo výške do 1659 eur. V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru a obecnej polície uložiť páchateľovi pokutu vo výške do 1000 eur.

Viac o COVID preukaze EÚ

Ako použiť štátnu GreenPass aplikáciu? Krok po kroku, do detailov (Priebežne aktualizované)

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.