Chladnička je spotrebič, ktorý nevypíname, a preto je jej spotreba elektrickej energie obzvlášť dôležitá.

Chladničky boli na rozdiel napríklad od umývačiek riadu či mikrovlnných rúr úplne bežnou súčasťou domácností aj pred desiatkami rokov. Toto odvetvie bielej techniky ale odvtedy zaznamenalo prudký vývoj a vyberať chladničky dnes znamená zvážiť viacero dôležitých aspektov.

Prvým z nich je, pochopiteľne, veľkosť. Veľká chladnička, akú potrebuje štvor- či päťčlenná rodina, by bola pre jednočlennú domácnosť zbytočná. S tým súvisí aj energetická efektivita chladničky, teda, aby bola pri danej veľkosti čo najúspornejšia.

Práve pri chladničke je táto vlastnosť úplne kľúčová. Ak máme menej úsporný televízor, ktorý je denne zapnutý možno dve-tri hodiny, nie je to ideálne, ale stále ide len o malú časť dňa. Avšak chladnička je spotrebič, ktorý je v prevádzke neustále, väčšinou ho nevypneme, ani keď ideme na dovolenku. Oplatí sa preto radšej zaplatiť trochu viac za úspornejší model, pretože práve u chladničky je v tomto smere rýchlejšia návratnosť.

Úspornosť chladničky zistíme z energetického štítka, v rámci ktorého sú tieto zariadenia rozdelené do siedmich tried. Najúspornejšie majú zelený „A“ štítok, najviac energeticky náročné zase červený „G“. Mnohí predajcovia uvádzajú aj priemernú spotrebu elektriny za rok, čo je tiež dobre uchopiteľný a jasný ukazovateľ na porovnanie.

Pochopiteľne, každý z nás pri výbere elektrospotrebičov prihliada aj na značku. Na trhu je viacero overených výrobcov, ktorí majú s chladničkami dlhoročné skúsenosti. Odporúčať môžeme napríklad chladičky Whirlpool, ktoré patria medzi renomované značky.

Od čias minulých sa zmenili aj mrazničky, ktoré sú súčasťou chladničiek. V minulosti to boli neraz iba malé boxy, do ktorých sa toho veľa nezmestilo, dnes sú kombinované chladničky s mrazničkou, ktorá je takmer tak veľká ako samotný chladiaci priestor, bežná vec. Našťastie, bežné je aj to, že mraznička je dole a chladnička, ktorá sa otvára častejšie, hore, takže sa k nej netreba zohýnať.

Čo sa týka vzhľadu, hoci sú chladničky radené medzi takzvanú bielu techniku, už dávno nie sú len tejto farby. Medzi najpredávanejšími modelmi práveže neraz prevládajú chladničky so striebornou povrchovou úpravou. Stretneme sa však aj s čiernymi chladničkami a občas aj inými, napríklad červenými, žltými či zelenými, hlavne, ak ide o takzvané retro modely.

Z funkcií v nových chladničkách odporúčame hlavne takzvanú No Frost, ktorá zabraňuje vytváraniu námrazy na stenách a na potravinách, takže chladničku už nikdy nebudete musieť odmrazovať. Ak máte starší model, ktorý túto funkciu neobsahuje a uvažujete o kúpe novej chladničky, rozhodne odporúčame do výberu zaradiť výslovne len modely s No Frost.

Zároveň radíme vyhnúť sa chladničkám, ktoré namiesto úplnej eliminácie námrazy využívajú iba riešenia na jej čiastočné zníženie – nie je to proste ono. Našťastie, No Frost je u dnešných chladničiek celkom bežná funkcia.

Hodí sa tiež antibakteriálna ochrana, teda úprava vnútorného povrchu chladničky. Tá minimalizuje vznik plesní a rozmnožovanie baktérií, ktoré môžu urýchliť pokazenie potravín. No a v neposlednom rade je drobnosťou, ktorá však môže byť neoceniteľná, zvukové znamenie upozorňujúce na zle zatvorené dvierka chladničky či mrazničky.

Zdroj: vlastné; ilustračné foto

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.