Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Priemerná výška hypotekárneho úveru, ktorý klienti čerpali v prvom polroku 2017, dosiahla 68 180 eur. Je to o 15% viac ako v rovnakom období minulého roka. Vyplýva to z údajov ČSOB. Najvýznamnejší, takmer 20-% nárast, zaznamenala v Bratislavskom kraji (95 874 eur), ako aj v Košickom kraji, kde sa priemerná výška hypotéky zvýšila o 17% (64 685 eur).

Priemerný vek žiadateľa o hypotéku pritom dosahoval 36 rokov. V porovnaní so situáciou spred niekoľkých rokov je tento priemer o niečo vyšší. Podpísal sa pod to refinančný boom, v dôsledku ktorého veľká časť klientov žiadala o nový úver v neskoršom veku,“ vysvetľuje Andrea Lazar, riaditeľka Odboru retailového segmentu ČSOB.

Klienti splácajú svoje hypotekárne úvery v priemere 24 rokov, na čom sa pozitívne podpisujú aj mimoriadne splátky, ktoré klienti realizujú. „Môžeme potvrdiť, že záujem o mimoriadne splátky sa neustále zvyšuje a mesačne naši klienti  zrealizujú viac ako 2400 mimoriadnych splátok prostredníctvom aplikácie ČSOB SmartBanking. Mimoriadnymi splátkami si klienti vedia výrazne skrátiť obdobie splácania svojich úverov,“ dodáva Andrea Lazar.

Priemerné úrokové sadzby na úveroch na bývanie sa počas tohto roka niekoľko krát dostali pod úroveň priemeru eurozóny. Na konci júla 2017 dosiahol priemer v SR, ako aj v eurozóne zhodne 1,87%.

ČSOB ponúka klientom aktuálne úver na bývanie s úrokovou sadzbou od 1,40% p.a a ak si klient uzatvorí si k hypotéke v rámci kampane Úrazové poistenie vodiča s doživotnou rentou, získajte odmenu vo výške prvého ročného poistného 60,50 €. V prípade trvalých následkov úrazu spôsobeného dopravnou nehodou tak bude ČSOB Poisťovňa klientovi vyplácať doživotnú rentu, vo výške od 250 eur do 1800 eur mesačne v závislosti od typu poistného balíka. V prípade nepriaznivej životnej situácie si tak vďaka doživotnej rente môže uľahčiť splácanie hypotéky. V prípade úmrtia poisťovňa vyplatí pozostalým jednorazové plnenie. Poistenie platí po celom svete.

Značky: