Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slováci využívajú stále v drvivej väčšine hlavne tradičné investičné produkty, no zároveň priznávajú, že by mohli investovať aj lepším spôsobom.

Prevláda názor, že by svoje úspory tiež dokázali zhodnocovať efektívnejšie, no majú z investovania obavy a pre investičné rady si stále chodia do bánk alebo k investičným poradcom. Aj taká je finančná gramotnosť Slovákov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si na začiatku roka nechala vypracovať investičná platforma Fondee. Český startup len nedávno expandoval na Slovensko, a už dnes sa teší prvým stovkám? spokojných klientov. Prieskum spracovala prieskumná agentúra 2muse a prebehol na reprezentatívnej vzorke 556 respondentov.

Aj dnes, kedy je internet plný dostupných informácií o investovaní, a na trhu je množstvo firiem, ktoré tieto služby svojim klientom sprostredkujú, u Slovákov stále prevládajú obavy z investovania ako takého. Vyplýva to z prieskumu, ktorý ukázal, že za posledné dva roky investovalo alebo sporilo len 67% Slovákov. Potešujúcim zistením však môže byť fakt, že z tejto časti investorov až 87% investuje či sporí pravidelne.

Slováci nevedia investovať

„Teší nás, že napriek tomu, že na Slovensku investovanie či sporenie stále nie je štandardom, tak z existujúcich investorov takmer všetci investujú pravidelne. V rámci finančnej gramotnosti tomu učíme aj našich klientov. Investovanie je proces, za ktorým netreba hľadať zázraky na počkanie. Investujte dlhodobo a pravidelne. Aj keď krivka klesne, netreba sa zľaknúť, v horizonte niekoľkých rokov sa vždy vyrovná, vďaka čomu dôjde k navýšeniu ziskovosti a skoku do plusových hodnôt,“ komentuje Jan Hlavsa, CEO a co-founder Fondee.

Z hľadiska popularity vedú tradičné sporiace účty, ktoré v posledných dvoch rokoch využilo až 49% opýtaných. Čo sa týka typu sporenia, do ktorého Slováci investujú najviac svojich úspor, môžeme opäť bezkonkurenčne hovoriť o sporiacich účtoch. V nich má najväčšiu čiastku uloženú až 37 % Slovákov. V druhej priečke s trinástimi percentami nasledujú podielové fondy a tretia priečka patrí III. pilieru, v ktorom má najväčšiu časť svojich úspor uložených 11% Slovákov.

Slováci nevedia investovať

„Úprimne, takýto výsledok nás neprekvapil, nakoľko sme k podobným výsledkom dospeli aj v staršom prieskume, ktorý sme realizovali v uplynulom roku v Čechách. Informácie vyplývajúce z prieskumu odhalili, že dokonca ani mladí Slováci sa ešte nenaučili investovať tak, ako sú zvyknutí napríklad na Západe, a že stále lipnú na spôsoboch, ktorým ich naučili ich rodičia. To vysvetľuje aj fakt, že z hľadiska veku nepozorujeme výrazné rozdiely v preferovaných investičných nástrojoch,“ vysvetľuje Jan Hlavsa.

„Tomu, čo je na západe štandardom, sa v Strednej Európe len učíme. O to viac sme presvedčení, že sme s Fondee v správny čas na správnom mieste. Dnes vedia ľudia investovať ďaleko efektívnejšie, než to bolo kedysi. Pokiaľ sa naučia investovať bez zbytočných poplatkov pre sprostredkovateľov, akými sú banky či finanční poradcovia, môžu za rok zhodoniť svoje úspory ďaleko výhodnejšie, v porovnaní s tradičnými službami, ktoré aktuálne využívajú,“ dodal Hlavsa.

Bariérou pre investorom nie sú chýbajúce financie, no obavy z potenciálnych rizík

Z celkového počtu opýtaných si až 85 % vie mesačne ušetriť viac ako 41 eur. Ďalej až 38 % Slovákov si dokáže mesačne po odpočítaní výdavkov ušetriť dokonca viac ako 201 eur, a len 7 % respondentov si mesačne nedokáže ušetriť nič. Nadpolovičná väčšina respondentov (52 % ) tiež uviedla, že pri väčšej snahe by si vedela ušetriť navyše minimálne o 41 eur viac.

Slováci nevedia investovať

O tom, že by mohli investovať lepšie ako doteraz, je presvedčená viac ako polovica respondentov (52 %).

Dôvodov, prečo sa ľudia stráchajú investovania, je hneď niekoľko. Až 22 % opýtaných uviedlo, že investovaniu nerozumejú, pričom až 21 % považuje investovanie za rizikové. U pätiny opýtaných prevláda aj nedôvera k investičným platformám.

Slováci nevedia investovať

„Samozrejme, každé investovanie je do určitej miery rizikové, ale keď sa investuje dlhodobo, pravidelne a diverzifikovane, tak sa toto riziko výrazne znižuje. Sú to však práve tieto obavy, ktoré nám pomáhajú pri vylepšovaní našej služby. Nechceme totiž ľuďom ponúkať produkt, ktorému nerozumejú. Zameriavame sa preto aj na zvyšovanie finančnej gramotnosti ako takej, vďaka čomu tak naši budúci klienti sami pochopia, že investovanie je jednoducho v dnešnej dobe akousi nutnosťou,“ komentuje Hlavsa.

Jedným z cieľov Fondee je zvyšovanie finančnej gramotnosti tak v Čechách, ako aj na Slovensku, a časom aj v iných krajinách Strednej Európy. Nosnými piliermi tejto finančnej platformy sú transparentnosť, jednoduchosť a v neposlednom rade dostupnosť.

„Úsmevným bolo pre nás zistenie, že 85 % Slovákov si vie ušetriť viac ako 41 eur mesačne, pričom na investovanie s Fondee vám stačí len 40 eur. Je teda Fondee ideálnym spôsobom, ako začať efektívne a moderne zhodnocovať svoje peniaze?“, uzatvára s úsmevom Hlavsa.

Značky: