Spoločnosť Lenovo pripravuje smartfón s 95 % pomerom displeja k telu zariadenia.

Doplnené 4.6.2018: Aj napriek tomu, že sa objavuje čoraz viac informácií o skutočne bezrámikovom Lenovo Z5, tak realita by mohla byť miernym sklamaním.

Pri pohľade na uniknuté obrázky sa na smartfóne zobrazuje výrez v displeji a aj pomerne široká brada zariadenia. Tento pohľad je ďaleko od predstaveného konceptu. Na zadnej stene sa odhaľuje duálna kamera, ktorú dopĺňa typicky umiestnený snímač odtlačkov prstov.

Pokiaľ sa vrátime k prvému renderu, ktorý sa dostal na verejnosť, tak na ňom boli zobrazené dve zariadenia. Jedno bolo vyobrazené s výrezom v displeji a druhé bez (na konci tohto článku). Na základe tohto vyobrazenia sa dá usudzovať, že Lenovo pripravuje popri klasickej “Z5 aj lacnejšiu verziu.

Očakáva sa, že Lenovo Z5 bude mať osadený čipset Snapdragon 660 a v prípade lacnejšej verzie sa použije Snapdragon 636, tak ako v prípade Moto G6 Plus. Táto dedukcia vychádza z faktu, že spoločnosť Lenovo vlastní Motorolu a môže použiť rovnaké zdroje.

Predstavenie Lenovo Z5 sa očakáva zajtra v Číne, tak sme zvedaví, čo bude mať spoločnosť počas prezentácie pripravené.

Zdroj: PhoneArena, AndroidPure

Doplnené 28.5.2018: Lenovo Z5 sa za krátky čas dostal od prvých únikov až k dátumu predstavenia.

Teraz je potvrdený už aj dátum oficiálneho predstavenia, ktoré sa bude konať 5. júna v čínskom Pekingu od 14:00Viceprezident spoločnosti Lenovo (v minulosti CEO spoločnosti ZUK) uviedol, že model Z5 bude pokračovať v odkaze modelov z portfólia ZUK, ktoré zahŕňalo modely Z1, Z2 a Edge. Lenovo Z5 by malo prísť aj s nadštandardnou podporou zo strany spoločnosti.

Aj keď doteraz neboli špecifikácie modelu Z5 potvrdené, tak sa hovorí o mimoriadnej energetickej efektivite batérie, ktorá by mala na jedno nabitie vydržať v pohotovostnom režime až 45 dní.

Cheng naznačil, že Lenovo Z5 bude mať 4 prelomové technológie a ďalších 18 významných patentov, pričom niektoré z nich sa budú s najväčšou pravdepodobnosťou nachádzať v používateľskom rozhraní. Očakáva sa, že nadstavba zo smartfónov ZUK (už neexistujúca divízia Lenova) sa znovu pripomenie práve v tomto prevratnom modeli spoločnosti Lenovo.

Zdroj: GSM Arena

Doplnené 14. 5. 2018: Chang Cheng zverejnil ďalšiu fotografiu telefónu, ktorý ponúkne 95% pomer obrazovky k telu.

Z fotky je zrejmé, že telefón nebude mať v displeji výrez a jeho oficiálny názov bude Lenovo Z5.

Cheng tvrdí, že Lenovo pri jeho vývoji využilo 18 patentovaných technológií a dosiahlo 4 technologické prelomy. Na ďalšie detaily si však budeme musieť počkať. Sme najmä zvedaví, ako sa vysporiadalo Lenovo s predným fotoaparátom – či ho niekam skrylo alebo ho úplne odstránilo.

Lenovo Z5

Pôvodný článok 11. 5. 2018: Viceprezident spoločnosti Lenovo, Chang Cheng, predstavil koncept smartfónu s vysokým pomerom displeja k telu zariadenia a požiadal verejnosť, aby odhadla percentuálne vyjadrenie tohto pomeru. Mali na výber: a) 80-84%, b) 85-89%, c) 90 až 94%, alebo d) 95%. Samozrejme voľným okom sa tento pomer veľmi ťažko určuje, ale v tomto prípade by bola celá anketa zbytočná, pokiaľ by reálny pomer bol menší ako najvyššie číslo z možných odpovedí.

Podľa samotných obrázkov nie je jasné, či nový bezrámčekový smartfón spoločnosti Lenovo bude mať výrez v displeji. Na obrázku sú dve varianty a predpokladáme, že Lenovo sa skôr prikloní k tomu progresívnejšiemu riešeniu.

Na predstavivosť zatiaľ môžeme ponechať aj bradu zariadenia. Bočné rámčeky sú štandardne veľmi tenké už vo väčšine moderných smartfónov. Použije v prípade novinky Lenovo tento trend po celom obvode? Pravdepodobne nie. K tejto problematike sa svojho času vyjadrila aj spoločnosť Vivo. Tá uviedla, že pre masovo vyrábané smartfóny je výrobný proces takéhoto zariadenia veľmi drahý.

Treba očakávať, že nová vlajková loď spoločnosti Lenovo predsalen bude mať v spodnej časti trochu hrubšie rámčeky. Pre 95 % pomer displeja k telu zariadenia by tak mohlo Lenovo naozaj vylúčiť použitie výrezu v displeji, aby sa táto vysoká hodnota pomeru dosiahla.

Lenovo má svoj nový vlajkový model predstaviť 14. júna a sme zvedaví, či sa do tohto zariadenia dostane aj čítačka odtlačkov prstov zabudovaná v displeji, alebo aj vyskakovacia selfie kamera po vzore Vivo Apex.

Aj keď render pochádza priamo od spoločnosti Lenovo, tak je vysoko pravdepodobné, že sa konečný dizajn môže časom meniť.

zdroj: phonearena

Prečítajte si aj:

Poznámkový blok od Microsoftu sa naučil po 33 rokoch správne zobrazovať všetky textové súbory

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.