Služba Proton prichádza s VPN pripojením zadarmo.

Proton poznáte aj podľa služby ProtonMail, o ktorej sme už informovali. Teraz je tu novinka ProtonVPN s podporou bezpečného pripojenia pre počítače s Windows, Linuxom, macOS a Androidom či iOS.

Na každej platforme môžete využiť bezpečné spojenie tak, aby ste zostali skrytí a váš poskytovateľ nevidel, kam sa pripájate. Existuje však aj platená verzia tejto služby. Tá bezplatná má síce nejaké obmedzenia, no na jednoduché využívanie postačí. Verzia zadarmo sa hodí každému, kto sa chce občas na verejnej Wi-Fi bezpečne pripojiť a surfovať s vyšším zabezpečením. Nie je to pre tých, čo potrebujú sťahovať veľké objemy dát. Porovnanie jednotlivých balíkov zahrnuje tento obrázok.

Podpora pre jedno zariadenie znamená, že v jednom čase môžete byť pripojení len s jedným zariadením. Ak teda použijete VPN pripojenie na smartfóne s Androidom, nebudete sa cez váš účet pripojiť na ProtonVPN aj z počítača s Windows.

VPN služby sú výborné, táto má vďaka ProtonMailu vysokú reputáciu. Na stránke uvádzajú, že nezbierajú žiadne dáta o pripojení. Chápeme to ako zjednodušený argument pre začiatočníkov. Istú formu dostupných dát zbierať musia, aby vedeli analyzovať premávku a sami sa chrániť. Údaje sa zbierajú na lepšie poskytovanie služby do budúcna, vaše údaje k dispozícii nemajú ani v Protone.

Prečítajte si aj:

ProtonMail je nový emailový klient. Šifruje elektronickú poštu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.