V Chorvátskom Umagu sme testovali nový telefón Sony Xperia XZ Premium. Pripomeňme, že ide o jeden z najvyspelejších telefónov súčasnosti, jeho základom je procesor Qualcomm Snapdragon 835.

To so sebou prináša napr. systém rýchleho nabíjania, možnosť použitia LTE siete do 1 Gbit/s s minimálnou latenciou a tiež mimoriadne vysoký výkon, ktorý sa oplatí napr. pri hrách alebo strihu videa. Kapacita RAM je 4 GB a vnútorná pamäť 64 GB sa dá rozširovať pomocou microSD karty. 

Tento telefón sme po prvý krát videli na výstave MWC v Barcelone, kde získal aj cenu za najpokrokovejší telefón a tiež sme mali možnosť zúčastniť sa natáčania super spomaleného videa s týmto telefónom v Lisabone.

Korunou krásy tohto telefónu je však úplne nový fotoaparát. Ten má v sebe samostatnú elektroniku a hlavne pamäť čo mu umožňuje počas fotenia veľmi rýchlo ukladať zábery pre neskoršie použitie. Pri realizácii videa tak existuje možnosť super spomaleného videa – zábery sa ukladajú s frekvenciou 960 záberov za sekundu a to po dobu 0,2 sekundy. Z používateľskej strany si tak vyberiete režim super spomaleného videa, pričom bežne točí normálne – bez spomalenia. Vo vhodnom okamihu ale potlačíte tlačidlo na natáčanie super spomaleného videa a zachytíte ho v tomto režime. Problém je nájsť ten vhodný okamih, lebo doba 0,2 sekundy nie je veľmi dlhá a musíte sa trafiť úplne presne. Po 2 ďalších sekundách natáčania videa v normálnom režime môžete použiť ďalších 0,2 sekundy v režime Super Slow Motion a takto celý proces opakovať.

Samotný zadný fotoaparát má rozlíšenie 19 MPx a je to najnovší typ značky Sony. Inak kamery Sony používa väčšina konkurenčných smartfónov, predpokladáme, že tento typ sa neobjaví u konkurencie minimálne rok. Predná kamera má rozlíšenie 13 MPx, nemá možnosť Super Slow Moniton ani prediktívneho zaostrovania ale na selfie fotky je to v poriadku. Pozrite si príklady fotografií z telefónu Sony Xperia XZ Premium.

Ďalšou netradičnou vlastnosťou je možnosť prediktívneho zaostrovania. ak napr. prebieha skupina bežcov okolo objektívu sprava doľava alebo naopak, stačí potlačiť tlačidlo spúšte fotoaparátu a môžete sa spoľahnúť, že fotoaparát presne zaostrí na tváre bežcov aj keď prebiehajú okolo vás rýchlo a mení sa ich vzdialenosť od fotoaparátu.

Sony Xperia XZ Premium má prirodzene aj samostatné tlačidlo na realizáciu fotografií ako to býva u Xperie zvykom. Prepojovací port je USB-C, IPS LCD displej má uhlopriečku 5,5 palcov a je chránený sklom Corning Gorilla Glass 5. Napr. vo fotogalérii môžete využiť jeho 4K rozlíšenie. Z vlastnej skúsenosti môžeme povedať, že vyrdží paády na zem a stupeň krytia zabezpečuje odolnosť voči vode a prachu. Páči sa nám aj spôsob vyhotovenia tohto telefónu, ktorý je remeselne veľmi dobre vyhotovený. Aj tento telefón je možné postaviť na dolnú alebo hornú hranu a zostane pomerne stabilne stáť.

Batéria má kapacitu 3230 mAh a nám telefón pri celodennom nasadení pri realizácii fotiek a hlavne super spomaleného videa vydržal na jeden deň. Predpokladáme, že pri bežnom použití tu bude tak 1,5 a 2 dni, plus je k tomu šetriaci režim Sony Stamina, ktoré umožňuje presne si nastaviť, čo všetko má byť neustále v prevádzke a čoho sa môžete zrieknuť pri poklese kapacity batérie.

Pozrite si aj príklad videa so super slow motion

VIDEO TOUCHIT: Testujeme spomalené video so Sony Xperia XZ Premium – Ondrej a Didiana z Fun Rádia

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.