Najtenší notebook na svete? Áno, taký je Acer Swift 7 a my sme sa naň detailne pozreli.

Výrobcovia prinášajú novinky ako na bežiacom páse. Pokrývajú všetky cenové kategórie, no práve prémiovými notebookmi sa môžu ukázať a pochváliť viac ako bežnými notebookmi. Ako už býva zvykom, ultra tenké modely so sebou prinášajú odlišný koncept práve typu zariadenia aj potrebu ich vnímať trochu inak.

acer_swift_7_12

Preto ani my nezačneme recenziu tým, ako tu nie je VGA port alebo plná veľkosť HDMI portu. Kto chce tieto veci, má na trhu dostatok hrubých notebookov z radu biznis segmentu. Nič proti nim, toto je ale špeciálna kategória pre jednotlivcov, ktorí chcú ušetriť každý cm3 priestoru a zároveň chcú ľahký stroj na prenášanie.

acer_swift_7_14

Pamätáte si ešte na kategóriu Ultrabook? Mnohé modely sú už podstatne tenšie, ako Intelom stanovené pravidlá pre rozmery a výbavu podľa uhlopriečok.

Dizajn a použitie

Notebook je očarujúci a faktom je, že tenký dizajn sa nám páči. Na všetko sme zatiaľ potrebovali redukciu, pretože vo výbave sú len dva USB-C porty a audio konektor. Redukcia na USB 3.1 v štandardnej veľkosti je v balení, vďaka čomu sme mohli pripojiť nano prijímač myši alebo externý disk s USB 3.0 portom.

V praxi je jeden USB-C konektor obsadený nabíjačkou, druhý myšou. Nabíjanie je možné cez oba porty. Škoda, že výrobcovia to berú naozaj zhurta a vynechajú aj čítačku SD kariet alebo aspoň ich microSD verzií.

acer_swift_7_11

Notebook je elegantný a subjektívne sa nám veľmi páči. Skĺbenie oblých hrán veka a spodného krytu s hranatejšími prechodmi hornej časti pod displejom vyzerá veľmi dobre. Ocenili by sme, keby bol jeden USB-C port umiestnený na druhej strane. Je to však len detail, v reáli nič problematické. Pri práci nám mierne prekážali ostré LED diódy na hornej časti základne.

acer_swift_7_3

Chvíľu sme si museli zvykať na klávesnicu. Tá je naozaj priestranná, paradoxne odstupy medzi klávesmi sa nám zdali príliš široké. No ak presedláte cez deň na povedzme bežnú klávesnicu k stolnému počítaču, rýchlejšie sa adaptujete.

Klávesy sú veľmi tenké, povedali by sme až na hrane citeľného zdvihu. Ísť pod túto hranicu by znamenalo použitie už len dotykovej klávesnice. Inak sa na nej dobre píše a patrí medzi tie tichšie. Ihneď ale dodávame, že by sme tu očakávali aj podsvietenie.

acer_swift_7_16Cenovka tohto notebooku predurčuje na túto funkciu. Tlačidlo na vypnutie je súčasťou bloku klávesnice, preto sme jeho funkciu hneď vypli. A nebanovali sme. Občas sme namiesto klávesu stlačili tlačidlo na vypnutie. Je to otázka zvyku a pre výrobcu bolo pravdepodobnej jednoduchšie pridať ho sem, ako ho oddeliť. Na druhú stranu sme radi, že nie je na bočnej hrane. To je však doménou konvertibilných zariadení s preklopiteľným displejom.

acer_swift_7_1

Hliníkové telo je unibody, spodná časť v matnej čiernej pôsobí trochu lacno a chytá odtlačky prstov. Našťastie ju pri používaní nevidno. Na veku bohužiaľ odtlačky vidno budú a nevyzerá to dobre.

Touchpad je extra široký a tu už sa dá hovoriť o dobre ergonómii používania notebooku bez myši. Veľká plocha s presným zachytávaním pohybu sa nám páčila. V stiesnených priestoroch sa dá s notebookom pracovať takmer tak dobre ako s myšou na pracovnom stole.

Technológie a výkon

Notebook je vybavený procesorom Intel Core i5-7Y54 s pracovnou frekvenciou 1,2 GHz a možnosťou krátkodobého pretaktovania na 3,2 GHz. Hoci to nie je Core M procesor, má pasívne chladenie. Intel uviedol na trh tento procesor oficiálne v auguste tohto roku a ide o najnovšiu 7. generáciu s architektúrou Kaby Lake.

Oproti šiestej generácii je architektúra podobná, zlepšila sa najmä schopnosť pretaktovania, tzv. Speed-Shift technológia. Tá umožňuje dynamicky riadiť napätie a poskytovať tak operatívne vyššiu frekvenciu. Čo to v praxi znamená? Minimálne to, že získate solídny stroj na multimediálne využitie. Toto nie je ten typ notebooku, ktorý sa zadýcha pri piatich kartách s videom v Chrome.

Celkovo je chod tohto notebooku plynulý a 7. intelovská generácia CPU priniesla výrazný skok. No bavíme sa o celkovo výkonných Core i procesoroch, nie o Core M architektúre. Vo výbave našej konfigurácie bol aj SSD disk Kingston s kapacitou 256 GB8 GB RAM. Pochvaľovali sme si aj Full HD nedotykový displej. Presne takto má vyzerať úspešný notebook pasovaný na najvyššiu sériu, ktorú Acer vo forme modelov Swift priniesol. Full HD rozlíšenie sa dá dobre použiť aj bez zväčšovania prvkov a zároveň nemusíte platiť nehorázne sumy za vyššie rozlíšenie, ktoré vám v praxi na tejto uhlopriečke veľa neprinesie.

acer_swift_7_2

Pri hraní hier alebo spracovaní väčšieho počtu fotografií sme sa dostali so spotrebou na 16 W, no pri bežnej kancelárskej práci bol priemer na hodnote 8 W.

Pripojenie na internet bolo vzhľadom na podporu Wi-Fi AC a 2×2 MIMO veľmi dobré. Ak máte sieť v AC štandarde, získate pripojenie na internet v mnohých smeroch podobné eternetovému pripojeniu. A to za tú mobilitu bez káblov rozhodne stojí. Displej je chránený sklom Gorilla Glass. Výrobca zabudoval aj inteligentnú správu farieb na zlepšenie gamma korekcie a sýtosti farieb v reálnom čase. Nuž čo dodať, farby vyzerajú naozaj veľmi dobre a aj na tmavých scénach vo filmoch uvidíte viac ako len čierne šmuhy.

acer_swift_7_4

Zvuk

Po zvukovej stránke má notebook integrované technológie Dolby Audio Premium a Acer TrueHarmony. Iste, reproduktory v spodnej časti nebudú priamo porovnateľné s externým reproduktorom. Na akýkoľvek účel nám dobre poslúžili. Čo však oceňujeme na technológii ešte viac, je prispôsobenie zvuku pre rôzne využitie – filmy, hudba, hry alebo video konferencie.

Rozdiel pocítite už aj pri prehrávaní hudby cez YouTube v porovnaní s inými notebookmi. Zvýšite si na systémovom ekvalizéri basy a postačia vám aj integrované reproduktory. Nenechajte sa pomýliť tenkým telom. Zvuk je naozaj nad pomery dobrý. Tu už ale v spojení s externým reproduktorom.

audio

Technické parametre

ProcesorIntel Core i5-7Y54 1,2 ÷ 3,2 GHz, 4 MB cache (max. 4,5 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný diskKingston 256 GB SSD
Displej13,3″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 pixelov
Grafická kartaIntel HD Graphics 615
Porty2 × USB-C, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]325 × 229 × 9,9
Skutočná hmotnosť [kg]1,129
Záručná doba [mesiacov]24

Benchmarky a testy

PCMark 8Výsledky
Home accelerated score2919
Work accelerated scoreN/A
3DMark 11Výsledky
3DMark score1090
Graphics score981
Physics score2886
Combined score991
HD Tune Pro 5 Výsledky
Average speed [MB/s]305,3
Access time [ms]0,17
Batériové testyVýsledky
Powermark, Productivity test [hh:mm]8:42
Video Playback Time [hh:mm]4:10
Spotreba Výsledky
Priemerná spotreba [W]8
Cena za rok [EUR]6,04
Teplota Výsledky
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]44

Plusy

  • Pevné telo
  • Priestranná klávesnica
  • Nehlučný počítač
  • Vysoký výkon aj na náročné multimediálne využívanie
  • Hmotnosť
  • Nedotykový Full HD displej
  • Kvalitné audio

Mínusy

  • Klávesnica bez podsvietenia
  • Tlačidlo na vypnutie v bloku klávesnice

Cena: 1269 EUR

Zapožičal: Acer

8.8 Ultra tenký notebook

Acer Swift 7 je špičkový notebook, ktorého cena je vyššia a má svoje špecifické vlastnosti. Kto hľadá takýto notebook, bude s ním veľmi spokojný. Nie je to konkurent MacBookov.
Je to skrátka ultra tenký stroj na platforme Windows. Takto ho treba vnímať. Ak hľadáte lepšiu portovú výbavu, musíte sa poobzerať inde. Avšak aj s takto orientovaným notebookom sa dá plnohodnotne žiť. Nejaká redukcia alebo iný návyk v prenášaní dát medzi zariadeniami stoja za to. A reálne zistíte, že počas používania vám mnohé z portov vlastne ani nechýbali. A na záver len dodávame, že vyhlásenie „najtenší notebook“ na svete, bol podľa výrobcu údaj platný k 1. júlu 2016 a stále ešte platí.

  • Dizajn 9
  • Faktor mobility 10
  • Komfort 7
  • Výkon 8
  • Kvalita spracovania 10

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.