O tejto možnosti sme prvýkrát počuli pred pár dňami.

Samsung si je vedomý, že jeho čipové sady Exynos vo vlajkovom segmente strácajú na čipy spoločnosti Qualcomm. Dokonca už tento rok sme mohli byť svedkami mierne odlišnej stratégie, kedy čipy Exynos 2200 poháňali iba európske modely série Galaxy S22. Zvyšok sveta sa mohol tešiť z čipovej sady Snapdragon 8 Gen 1. Tieto zariadenia pritom tvorili až 75 % všetkých dodávok smartfónov série Galaxy S22.

Pri sérii Galaxy S23 sa tento pomer má ešte zvýšiť v prospech čipov Snapdragon, pričom zástupca spoločnosti Qualcomm uviedol, že v prípade tejto generácie sa čipy Snapdragon môžu objaviť na všetkých zariadeniach. Očakáva sa tak, že Samsung sa bude pri sérii Galaxy S spoliehať výlučne na čipy Snapdragon. Údajne až do roku 2024.

Partnerstvo spoločností Qualcomm a Samsung sa rozširuje aj nad rámec smartfónov a zahŕňa notebooky, počítače so systémom Windows, tablety, budúce zariadenia s rozšírenou realitou a ďalšie. Obe spoločnosti predĺžili svoju licenčnú dohodu o patentoch do roku 2030, ktorá pokrýva zariadenia 3G, 4G, 5G a 6G.

Po tom, čo aj Qualcomm potvrdil zvýšenie počtu telefónov Galaxy s čipmi Snapdragon, tak sa prirodzene vynára otázka, že čo sa stane s čipmi Exynos od Samsungu? Spoločnosť tvrdí, že v prípade jej čipov pokračuje ďalej, čím celkom poprela nedávne fámy o ich konci. Potrebuje však nejaký čas na reorganizáciu a nový vývoj, ktorý posilní jej postavenie na trhu. Prvý „nový“ čipset, na ktorom Samsung pracuje, sa údajne objaví v roku 2025. 

V krátkodobom horizonte sa spoločnosť bude snažiť tieto čipy rozšíriť aj na ďalšie formálne faktory, ako sú napríklad nositeľné zariadenia. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.