Zdá sa, že Qualcomm pripravuje konkurenciu pre čipové sady spoločnosti Apple.

Čipové sady založené na technológii ARM sú na trhu už nejaký čas. Donedávna sa však v počítačoch objavovali skôr sporadicky. Všetko sa však zmenilo s príchodom čipov M od spoločnosti Apple, ktoré dokázali počítačom Mac poskytnúť skutočne veľkú dávku výkonu. Spoločnosť tým zároveň dala svetu vedieť, že počítače nemusia nevyhnutne využívať čipy založené na architektúre x86, pochádzajúce od Intelu alebo AMD.

Qualcomm už v minulosti predstavil niekoľko čipových sád pre počítače, čiže ani v tejto oblasti nie je žiadnym nováčikom. Teraz sa však zdá, že spoločnosť zintenzívňuje svoje úsilie, aby lepšie konkurovala spoločnosti Apple. So správou prichádza leaker Kuba Wojciechowski, ktorý tvrdí, že Qualcomm údajne vyvíja 12-jadrovú čipovú sadu ARM určenú pre stolové počítače.

Pri tejto sade je dôležité poznamenať, že na trh sa určite neobjaví v najbližších mesiacoch. Je pravdepodobné, že predstavená bude až v roku 2024. V čipovej sade sa bude údajne nachádzať spomínaných 12 jadier, ktoré pozostávajú z 8 výkonných jadier a 4 efektívnych jadier. Tie sú založené na dizajne Nuvia Phoenix. Wojciechowski tvrdí, že čipová sada bude mať podobnú konfiguráciu pamäte/cache ako čipová sada M1 od Applu.

Aj napriek tomu, že snahy spoločnosti Qualcomm znejú veľmi sľubne, tak Apple ide ešte ďalej. Apple vraj pracuje na čipovej sade so 40 jadrami, ktorá sa objaví v budúcom Macu Pro. Vzhľadom k tomu, že Apple v tejto oblasti udáva tempo, tak Qualcomm sa teraz snaží naskočiť na už rozbehnutý vlak, a zvyšuje svoje snaha aj v oblasti čipových sád pre počítače.

Aj keď sa zdá, že nová čipová sada od Qualcommu pre počítače je hudbou budúcnosti, tak je možné, že aj o nej nám spoločnosť viac prezradí na blížiacej sa konferencii Snapdragon Summit 2022, ktorá sa bude konať 15. – 17. novembra.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.