Jeden z najbezpečnejších operačných systémov súčasnosti, Qubes OS, sa bude zameriavať aj na klientov z korporátnej sféry, aby zabezpečil svoje prežitie.

Vývoj operačného systému Qubes OS je financovaný, keďže sa jedná o open source projekt, z dobrovoľných príspevkov od nadšenej komunity a do značnej miery aj z peňazí, ktoré jeho autori z firmy Inivisible Things Labs zarobia konzultáciami a R&D zákazkami pre rôzne firmy. Vzhľadom na to, že Qubes, aj keď je spopularizovaný Edwardom Snowdenom, má zhruba len 20 000 aktívnych používateľov, finančné zabezpečenie projektu stojí na vratkých nohách.

Vývojári sa rozhodli začať dodávať systém pre niekoľko firiem, s tým, že zarábať budú na konzultáciách a technickej podpore. Budú však musieť vyriešiť niekoľko problémov, špeciálne ohľadom Intel AMT a AMD PSP technológií, ktoré sú potenciálnymi zadnými dvierkami do počítačov.

Vzhľadom na to, že ransomvér je na vzostupe a začína ohrozovať aj veľké firmy a celé mestá, Qubes OS si nepochybne nájde svojich zákazníkov. Nedávno sme písali aj o počítači ORWL, ktorý je chránený aj voči fyzickým útokom a prezentuje sa ako ultimátne riešenie pre ľudí, ktorí si cenia svoju digitálnu bezpečnosť.

Zdroj: Tom’s Hardware