Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši sa v Srbsku podelil o skúsenosti z prezentovania správy o implementácii Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj na pôde Organizácie spojených národov (OSN) v New Yorku. Vicepremiér je aktuálne v Srbsku na trojdňovej pracovnej návšteve, kde sa stretol s ministerkou pre demografiu a populačnú politiku Slavicou Đukić Dejanović. Tá je v srbskej vláde zodpovedná aj za Agendu 2030.

Srbsko v súčasnosti pripravuje svoju prvú dobrovoľnú správu o implementácii Agendy 2030, v OSN by ju malo prezentovať v júli 2019. Jej prípravu koordinuje práve ministerka Đukić Dejanović. „Aktuálne v Srbsku silno rezonuje otázka úniku mozgov a pracovnej sily, ktorá naberá na rýchlosti a má negatívne sociálne aj ekonomické následky. Agenda 2030 je preto srbskými vládnymi činiteľmi vnímaná aj touto populačnou optikou,“ vysvetlil podpredseda vlády Richard Raši. Zároveň ponúkol Srbsku naše skúsenosti z implementácie Agendy 2030. Slovensko a Srbsko sú si totiž podľa jeho slov veľmi podobné v prípade príležitostí či výziev.

Slovensko prezentovalo svoju správu o implementácii Agendy 2030 na pôde OSN v júli tohto roku. „Venovali sme veľké úsilie tomu, aby sme vybudovali partnerstvá s  mimovládnymi organizáciami, univerzitami, samosprávami, záujmovými združeniami, podnikateľmi a štátnymi inštitúciami,“ uviedol R. Raši. Dodal, že v prvom polroku 2018 títo aktéri spoločne v širokom participatívnom procese vytvorili šesť národných priorít Slovenska. A práve tie vicepremiér predstavil v júli na prvom dobrovoľnom národnom reporte Slovenska o pokroku v plnení cieľov udržateľného rozvoja Agendy 2030.

Slovenskými národnými prioritami sú Vzdelanie pre dôstojný život, Znižovanie chudoby a sociálna inklúzia, Smerovanie k znalostnej a environmentálne udržateľnej ekonomike pri demografických zmenách a meniacom sa globálnom prostredí, Udržateľné sídla, regióny a krajina v kontexte zmeny klímy, Dobré zdravie a Právny štát, demokracia a bezpečnosť. Naše národné priority vychádzajú zo 17 cieľov Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj.

Vicepremiéra Richarda Rašiho dnes čaká ešte stretnutie s predsedom vlády Vojvodiny Igorom Mirovićom a s krajanmi v Báčskom Petrovci a v Selenči. Navštívi Gymnázium Jána Kollára, Podnikateľské inovačné centrum, ktoré bolo spolufinancované zo slovenskej rozvojovej pomoci Slovak Aid, a aj Múzeum vojvodinských Slovákov. V piatok sa stretne s premiérkou Annou Brnabić a s ministrom pre inovácie a technologický rozvoj Srbska Nenadom Popovićom podpíše memorandum o porozumení medzi oboma krajinami.

Značky: