Acer patrí medzi najaktívnejších výrobcov na trhu konvertibilných Windows tabletov. Jeho zariadenie Acer Aspire Switch Alpha 12 používame v redakcii a aj na cestách už viac ako 2 roky a sme spokojní s tým, ako funguje a čo nám ponúka.

Acer Switch 7 je doteraz najprémiovejšie zariadenie tejto značky. Prejavuje sa to na použitých technológiách a tiež aj na cene. Switch 7 sa predáva za 1 940 eur, a to je vysoká cena, v rámci ktorej musí Acer čeliť prémiovej konkurencii. Ide teda o iný prípad, ako bola spomenutá Alpha 12, ktorá vynikala kombináciou skvelého pomeru cena/výkon a vysokou mobilitou.

Switch 7 ponúka 13,5-palcový IPS displej s rozlíšením 2256 × 1504 pixelov. To sa prejavuje aj na väčších rozmeroch, mobilita zariadenia je však stále veľmi dobrá. Tablet nás potešil kvalitou displeja, patrí k tomu najlepšiemu na trhu.

Väčšie rozmery sa pozitívne prejavili aj na väčšej klávesnici, ktorá ponúka lepšie pohodlie pri písaní. Zároveň slúži aj ako ochranný obal. S touchpadom sa nám pracovalo dobre, v niektorých momentoch však nereagoval tak, ako sme očakávali a dotyk alebo pohyb prstom sme museli opakovať. Switch v tomto smere zaostáva napr. za zariadeniami Microsoft Surface. K pohodliu pri písaní však nemáme pripomienky, ale samotná klávesnica nás iritovala tým, že primárna funkcia klávesu F2 je rýchla voľba na aktivovanie leteckého režimu.

Teraz si predstavte, že máte otvoreného Prieskumníka a chcete si premenovať súbory a namiesto toho si vypnete dátovú komunikáciu počítača. Bohužiaľ, ani v BIOS-e a ani v manuáli sme nenašli voľbu, ako pre horný riadok klávesov nastaviť primárnu funkcionalitu F1 až F12. Pri každom prepisovaní názvu súboru sme preto museli stláčať kombináciu Fn + F2. Dá sa na to zvyknúť, ale keď sa potom dostanete k inému počítaču, kde funkčný kláves netreba stláčať… no, opäť sme si prerušili pripojenie do internetu. Už spomínaný Surface to má vyriešené pohodlnejšie, tam kláves Fn funguje aj na prepínanie oboch stavov, podobne ako Caps Lock. V prípade Switchu nie. Je to škoda, lebo ide o drobný detail.

Acer sa snažil priniesť s novým Switchom 7 niekoľko inovácií. Výsledok je v niektorých prípadoch diskutabilný. Napr. stojan, ktorý je zabudovaný na zadnej strane tabletu, je možné vyklopiť iba položením zariadenia na stôl či iný tvrdý a rovný povrch. Výhodou tohto riešenia je, že ho viete vyklopiť aj jednou rukou. Nevýhodou je, že keď si budete chcieť tablet položiť na kolená, vyklápanie stojanu bude menej pohodlné. Je škoda, že Acer neskombinoval možnosť vyklopiť stojan pomocou ruky a aj pomocou nového mechanizmu. V takom prípade by ste si zvolili, čo vám v danej situácii viac vyhovuje.

Druhou diskutabilnou inováciou je zabudovanie snímača odtlačkov prstov, ktorý sa nachádza na pravom rámiku okolo displeja. Snímač je veľmi citlivý na prípadné nezrovnalosti, a preto sme mali často problém odomknúť zariadenie odtlačkom prsta. Miera úspešnosti sa v našom prípade pohybovala na úrovni cca 60 ÷ 65 % a aj to až po opakovaných pokusoch o odstránenie a opätovné zaregistrovanie odtlačku. Pri tejto čítačke odtlačkov si tiež musíte zvyknúť, ako presne k nej prst prikladať. Je to teda viditeľne iný zážitok v porovnaní so snímačmi v smartfónoch, ktoré pracujú rýchlejšie, spoľahlivejšie a sú menej náročné na presné priloženie prsta.

Acer nás však príjemne potešil tým, že dokázal vybaviť tablet procesorom Intel Core i7-8550U, grafickou kartou GeForce MX150 a celé to chladiť pasívne. Tablet neobsahuje žiaden ventilátor a po celú dobu prevádzky je absolútne tichý. A platí to aj pri hraní. Pri zníženom rozlíšení a nižšej kvalite detailov si na tomto tablete zahráte aj obľúbeného Crasha Bandicoota v kolekcii Crash Bandicoot N.Sane Trilogy a iné graficky menej náročné hry. V nastaveniach si však treba nastaviť, aby sa použila dedikovaná grafická karta. Potešiteľné boli aj teploty v záťaži počas hrania, ktoré sa pohybovali na úrovni 80 °C pre procesor a 60 °C pre grafickú kartu. Tablet tiež ponúkal 16 GB RAM a 512 GB SSD úložisko, čomu ťažko niečo vytknúť. Škoda len slabšej výdrže batérie, ktorá sa radí k priemeru. V prípade kancelárskej práce nám vydržal tablet fungovať približne 4 hodiny. Faktom ale je, že lepšie vybavený Windows tablet na trhu nenájdete. Je tu síce Surface Book, ale ten má zabudovanú grafickú kartu v klávesnici a nie priamo v tabletovej časti.

Hardvérová výbava obhajuje vyššiu cenu a v balení tiež nájdete dotykové pero. Je praktické, že konštrukcia tabletu obsahuje šachtu, kam si môžete pero odložiť. Môžete ho teda nosiť stále so sebou a nestratíte ho. Je to pohodlné. Samotné pero je pomerne malé, ale na tvorbu poznámok, pripomienok a jednoduché kreslenie to stačilo.

ModelAcer Switch 7
Displej13,5″, IPS, 2256 × 1504, 60 Hz
CPU/GPUIntel Core i7-8550U/NVIDIA GeForce MX150 2 GB
Operačná pamäť/Úložisko16 GB DDR3/512 GB SSD
KonektivitaUSB 3.1, USB-C, 3,5 mm jack, slot pre microSD
Rozmery a hmotnosť329 × 236 × 15,4 mm/1,6 kg (s klávesnicou)
Testy
PCMark 10 – Rozšírený test2 251
PCMark 8 – výdrž/skóre3 : 19/2 417
3DMark – Time Spy566
3DMark – Fire Strike1 621
3DMark – Sky Diver6 834
VRMark – Orange Room902
VRMark – Blue Room152
thumbs-up-icon

Výhody

  • najlepšie vybavený Windows tablet
  • poradí si aj s hrami
  • pasívne chladenie
  • výborný displej
  • pero je súčasťou balenia a šachta na jeho prenášanie je priamo v konštrukcii tabletu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nespoľahlivý snímač odtlačkov prstov
  • menej kvalitná reprodukcia zvuku
  • nepraktické priradenie niektorých funkčných klávesov
  • vyklápanie stojana je v niektorých situáciách nepohodlné

Verdikt

Acer Switch 7 je prémiový Windows tablet. Treba ho pochváliť za kombináciu najlepšieho grafického výkonu vo svojej kategórii a pasívneho chladenia, ktoré robí svoju prácu výborne. Škoda len menej praktického stojana a trošku nespoľahlivej čítačky odtlačkov prstov.

Cena: 1 940 €

Zapožičal: Acer

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit