Ich kvalita však kolíše.

Pamätáte sa na sériu Call of Duty? Svojho času išlo o titul, ktorý vyzval Medal of Honor na súboj a uspel. Call of Duty bol fenomén a multiplayer cez LAN sieť bol hitom nielen v herniach, ale aj v školských učebniach. Keďže sa prakticky všetky diely tejto série predávali ako horúce rožky, vydavateľ sa rozhodol vydať každý rok jedno hlavné pokračovanie. Aby bolo toto tempo možné dlhodobo udržať, sériu vyvíja viacero herných štúdií.

To v praxi znamená, že medzi jednotlivými pokračovaniami sa z času na čas objaví určitý rozdiel. Či už ide o spracovanie príbehu alebo zasadenie deja, Call of Duty v sebe kombinuje niekoľko dominantných vetiev. V poslednej dobe sú to najmä Black Ops, Advanced Warfare a Ghosts. V minulosti pôvodnú „historickú“ sériu doplnil Modern Warfare a druhý diel tejto odbočky považujeme za jeden z najlepších dielov obecne.

Grafika sa od minulého roka nezlepšila ani na PC ani na konzolách

Grafika sa od minulého roka nezlepšila ani na PC ani na konzolách

Black Ops III vytvorilo štúdio Treyarch, ktoré v prípade tohtoročného dielu zakomponovalo do krabice neobvykle veľa obsahu. Ak trochu preženieme, môžeme povedať, že v podstate ide o 3 hry v jednom balení. Stálice vo forme kampane a multiplayeru dopĺňa režim Zombies. Nie je to novinka, ak si však CoD zahráte raz za pár rokov, možno ste sa s ním ešte nestretli.

Kampaň bola svojho času hlavným lákadlom hry. Už dávno však platí, že CoD si kupujú hráči najmä kvôli multiplayeru. Bez ohľadu na to, kampaň dokázala ponúknuť výborný zážitok a hollywoodské spracovanie. Nie je to však pravidlo a tohtoročné pokračovanie ukazuje odvrátenú stranu tohto režimu. Takmer neexistujúci príbeh a chaotický dizajn kampane spôsobuje, že budete mať pocit, ako keby ste hrali zlepenec náhodných misií a nie ucelený príbeh. Je to škoda, pretože Advanced Warfare nás pred rokom výborne zabavil. Kevin Spacey sa predstavil v jednej z hlavných úloh a dokázal príbeh udržať pokope. Avšak Black Ops III značne zaostáva. Kampaň vnímame ako sumár misií, ktoré vám majú poskytnúť alternatívu, ak nechcete strieľať po ostatných hráčoch. Bohužiaľ, jej spracovanie pôsobí lacným dojmom.

V budúcnosti budete bojovať s robotickými nepriateľmi

V budúcnosti budete bojovať s robotickými nepriateľmi

Môže to byť dané aj tým, že Black Ops III je navrhnutý voľnejšie. Nemáte pevne daného hrdinu. Toho si vytvoríte a môže mať aj ženské pohlavie. A Treyarch tento režim navrhoval s vedomím, že si ho zahrajú až štyria hráči pokope. Či už lokálne alebo cez internet. To v praxi znamená, že Black Ops III je súborom lineárnych máp, ktoré vás nepustia mimo vymedzenej zóny. Málokedy máte možnosť opustiť aktívnu zónu, ale ak sa tak stane, hra vás rýchlo uzemní.

Skripty boli vždy stavebným nástrojom kampane, avšak vývojári ich dokázali v minulosti využiť kreatívne. Tento rok sa skripty obmedzili prakticky iba na generovanie nepriateľov a je jedno, či hráte sám alebo s ostatnými hráčmi. Niekedy vďaka skriptom dochádza k zábavným situáciám, kedy sa po smrti objavíte a nepriateľ je zoči voči vám. Strieľa po vás a netrafí vás.

Multiplayer prináša nové povolania a schopnosti

Multiplayer prináša nové povolania a schopnosti

Ak je účelom kampane ponúknuť obsah a generovať tucty pohyblivých terčov, potom svoju úlohu plní. Ak však očakávate pokročilý zážitok, nad rámec samotnej akcie, asi budete sklamaný. Nič na tom nemení fakt, že pocit z akcie je naozaj výborný a že Black Ops III prináša špeciálne schopnosti, ktoré sú zábavné. Môžete si aktivovať bojovú víziu, behať po stene alebo poslať na nepriateľa roj robotického hmyzu. Je toho viac a práve tento prvok nás počas hrania bavil najviac. Príjemne spestruje klasické strieľanie.

Špeciálne schopnosti sa podpisujú pod ešte frenetickejšiu akciu v hre viacerých hráčov. K dispozícii sú režimy, ako ich poznáme z minulých ročníkov. Novinky sú tzv. povolania – ide o vojakov s vopred zvolenými schopnosťami. Samozrejme si môžete vytvoriť aj vlastné povolanie.

Takto vyzerá režim Zombies, ktorý pôsobí ako vytrhnutý z kontextu

Takto vyzerá režim Zombies, ktorý pôsobí ako vytrhnutý z kontextu

Spomínali sme behanie po stenách. To v rámci kampane až tak nevyužijete, ale v hre viacerých hráčov ide o šikovný trik. Spoločne s dvojitým skokom. Tieto prvky, nové vlastnosti a obľúbené schopnosti, ktoré je možné aktivovať po niekoľkých „fragoch“ za sebou sa podpisujú pod to, že virtuálne boje sú zábavné a takisto trochu hektickejšie ako pred rokom. A keby ste porovnali štýl boja v Black Ops III s prvými CoD, asi by ste sa nestihli diviť. Multiplayer ako celok chválime a pokiaľ pri hre viacerých hráčov trávite najviac času, potom Black Ops III môžeme odporučiť. Ak však zahráte jeden – dva zápasy a už tento režim nezapnete, CoD: BO III sa kvôli kampani neoplatí kupovať.

Áno, je tu ešte režim Zombies, ktorý však pôsobí ako niečo absolútne vytrhnuté z kontextu. Z futuristickej budúcnosti sa presuniete do alternatívnej minulosti. Začínate s revolverom, pričom ďalšie zbrane si kupujete za body, ktoré získate zabíjaním „zombíkov“ a opravovaním zničených barikád. Postupne si takisto sprístupňujete ďalšie časti na mape.

Multiplayer je hlavným lákadlom nového CoD. Neprináša však žiadne inovácie

Multiplayer je hlavným lákadlom nového CoD. Neprináša však žiadne inovácie

Zombies je z pohľadu CoD atypický režim. Môžete ho hrať ako jednotlivec, ale odporúčame hrať s ostatnými hráčmi. Netreba dodávať, že zábavnosť režimu, resp. daného kola, je daná šikovnosťou vašich spoluhráčov. Zombies sme si počas testovania niekoľkokrát zahrali, ale nie je to niečo, čo by nás prinútilo neustále sa vracať. Tento režim skôr vnímame ako fajn rozptýlenie od frenetických multiplayerových zápolení. Ak chcete poriadnu zombie zábavu, odporúčame Left 4 Dead 2.

CoD: Black Ops III prináša najviac obsahu v histórii tejto značky. Kampaň je nadpriemerne dlhá, bohužiaľ je najmenej zaujímavá a spracovaním najslabšia. Mimochodom, autori aj do tohto režimu zabudovali systém levelovania a ak si chcete odomknúť všetok obsah (zbrane atď.), budete ju musieť niekoľkokrát dokončiť. Zombies je zaujímavé spestrenie, ktoré by ako samostatná hra nezaujala, ale ako bonusový režim dokáže zabaviť. Hlavným lákadlom je opäť multiplayer, ktorý je zábavný aj vďaka novým schopnostiam. V rámci nášho hodnotenia by sme ho označili ako veľmi dobrý. Ak vám však ide najmä o kampaň, tohtoročné BO III môžete preskočiť. Radšej si zaobstarajte rok starý Advanced Warfare.

Hodnotenie: Dobrá

Špeciálnu bojovú víziu budete počas hrania používať takmer neustále. Uznávame, že tento obrázok nie je jej najlepšou prezentáciou

Špeciálnu bojovú víziu budete počas hrania používať takmer neustále. Uznávame, že tento obrázok nie je jej najlepšou prezentáciou

Testovaná verzia: PS4

Cena: 59,99 EUR

Zapožičal: Kon Tiki

Hry hodnotíme slovne, pričom využívame 6-stupňovú stupnicu:
Zlá, Podpriemerná, Dobrá, Veľmi dobrá, Výborná, TOP

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit