Operačný systém

Systémovú nadstavbu EMUI 5.1 už mnohí dobre poznáte a popísali sme o nej veľa. Je to nadstavba, ktorá je podľa nás pekne vyladená a graficky príjemná. Nám sa rozhodne páči asi najviac. Subjektívne sa nám pozdáva jej grafika a spôsob ovládania viac ako rozhranie u Sony alebo LG. Samsung zatiaľ vedie. V tejto verzii je prispôsobená tak, aby poskytovala rýchle odozvy. Nemali by byť maskované animáciami a prepínanie alebo spúšťania už raz spustených aplikácií bude rýchlejšie. Aspoň tie, ktoré sú stále v pamäti. Súhlasíme, telefón má plynulé rozhranie.

Pre tých, čo by však celom presne nevedeli, čo si pod EMUI 5.1 predstaviť, prinášame fotografie rozhrania.

Pozastavíme sa pri šetriacom režime, ten sme ponechali na automatiku a nešpecifikovali sme, ktoré aplikácie sa majú vypínať a ktoré nie. Môžete to urobiť ručne alebo na základe odporúčania optimalizačnej utility Správca telefónu. Vypínať aplikácie po zhasnutí displeja sa nám nezdal ako dobrý nápad. Minimálne mnohé z nich potrebujeme a ostatné značky to vedia vyriešiť aj inak.

Našťastie Huawei na rozhraní poriadne zapracoval a nedochádza k tomu, aby sa vám pozastavilo chodenie notifikácií, napríklad u chatovacích aplikácií. Mierime k tomu, že optimalizácia batérie tým, že vypneme GPS a Wi-Fi nie je podľa nás dobrý nápad. Robiť z telefónu off-line video prehrávač nám nepripadá ako efektívna cesta šetrenia batérie. Najmä ak sme testovali telefón BlackBerry KEYone a to je rekordman vo výdrži.

Ak sa totiž bavíme o „marketingových“ dvoch dňoch výdrže, pri BB to bolo skutočné dva dni s bežným používaním (pár minút hrania, nejaké fotografie počas dňa a neustále spracovanie emailov a časté prezeranie webu). Bol tu ale procesor CPU Snapdragon 625, 8 × 2 GHz čo nie je top model a nedosahuje takého výkonu ako Kirin 960.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Výkon, spotreba a parametre
  3. Operačný systém
  4. Fotografovanie
  5. Verdikt

1 2 3 4 5

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.