Fotografovanie

Na fotenie je tento smartfón spoľahlivý. Je to telefón, ktorý môžeme zobrať na prechádzku, na bicykel alebo na rodinnú oslavu s tým, že si spravíme nejaké zábery. Nie je potrebné brať iný telefón, ktorý by bol špeciálne na fotenie. Tento ponúka dostatočne veľa možností na to, aby ste spravili kvalitné fotografie. Presne tak sme donedávna používali Samsung Galaxy S7. Je trochu staršieho dáta, no stále to bola istota, keď sme potrebovali fotografovať. Najmä pracovne a nemali sme možnosť použiť zrkadlovku.

Telefón má 12 Mpx snímač RGB a 20 Mpx monochromatický snímač. Oba navzájom kooperujú pri vytváraní fotografií, no je tu aj špeciálny monochromatický režim na čiernobiele fotografie. Vďaka dvom šošovkám sa dá využiť hybridné dvojnásobné priblíženie. Už slovo hybridné je podozrivé a ako správne tušíte, neznamená to optické.

Toto nie je LG G6, ktorého jedna šošovka je širokouhlá a poskytla by optické priblíženie. Avšak algoritmus na dvojnásobné priblíženie systémom dvoch šošoviek je veľmi dobrý. Takmer ako pri optike. Smelo ho použite. Počas fotenia budete vidieť, kedy je hybridné a keď už inde o interpoláciu fotografie.

Je tu možnosť fotografovania v automatickom režime alebo profesionálnom. Automatika sa nám javila ako najlepšia možnosť. Rýchle zaostrenie bolo jednou z vlastností, ktorú sme ocenili najviac. Takisto správne vyváženie bielej poteší a získate pomerne verné fotky. Najmä ak sa bavíme o umelom osvetlení. Pri fotení v šere sme fotoaparátu jemne pomáhali so zaostrením.

Širokouhlá clona

To platí aj pre režim so širokouhlou clonou. Je to prirodzené, pretože práve tu potrebuje smartfón vedieť, kam zaostriť. Je to pekná vec a spravíte s ňou naozaj pekné fotografie. Je to ale softvérová záležitosť, ktorej pomáhajú oba fotoaparáty, aby sa určil čo najlepší výpočet vzdialenosti objektov. Aj preto môžete takéto fotografie v galérii „preostriť“.

Teda ak ste zaostrili na kvetinu pred objektívom a rozmazali pozadie, v galérii smartfónu sa to dá zmeniť. Otvoríte fotografiu a preostríte na pozadie a rozmažete kvetinu. Nie je to kritika, ale fakt. Pri skutočnom fotení s premenlivou clonou pri zrkadlovke nemáte následne možnosť upraviť preostrenie fotografie. Aj tak sme radi, že je tu taká funkcia, portrétové fotografie vyzerajú pekne. A najmä ich môžete hneď zdieľať a netreba ich dodatočne upravovať v telefóne alebo na počítači.

Vyskúšali sme, ako fotí Honor 9 v priamom porovnaní Huawei P10. Kým Honor nemá objektív od Leicy, Huawei P10 sa pýši práve týmto partnerstvom. Pozrite sa na porovnávací fototest, uvidíte sami.

Fototest Huawei P10 vs. Honor 9: Aké sú rozdiely medzi dvoma smartfónmi s papierovo takmer totožnými duálnymi fotoaparátmi?

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Výkon, spotreba a parametre
  3. Operačný systém
  4. Fotografovanie
  5. Verdikt

1 2 3 4 5

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.