Výkon, spotreba a parametre

Procesor Snapdragon 625 sa ukázal ako solídny základ na rýchly smartfón. K celkovej rýchlosti prihráva aj fakt, že je tu čistý Android s minimálnymi zásahmi. Moto sa vyznačuje práve tým, že okrem funkčných rozšírení Moto do systému prakticky nijak nezasahuje. To veľmi zdvihne výkon v praxi a tak sme počas viac mesačného používania nemali k telefónu takmer žiadne výhrady.

Kedy príde aktualizácia opráv?

Jedna poznámka k nadstavbe. Keďže výrobca hovorí o čistom Androide plus Moto rozšírenia, čakali by sme svižnejšie aktualizovanie úroveň opráv zabezpečenia systému. Tie naše sú stále z 1. júna 2017. Práve testované smartfóny Nokia 3, 5 a 6, ktoré máme v tejto chvíli v redakcii už majú septemrové opravy od Googlu.

Minimálne nie z pohľadu výkonu v hrách, systéme a aplikáciách. Nižšie rýchlosti sa prejavili len pri prvotnom spúšťaní aplikácií. Avšak sekundu-dve navyše oproti Snapdragon 835 mu ľahko odpustíme. Tento smartfón je o viac ako polovicu lacnejší než vlajkové lode. Nemôžeme ale tvrdiť, že je tu priama úmera z pohľadu výkonu.

Napríklad pri porovnaní s testovaným Moto G5S je tu citeľný nárast v AnTuTu teste. Moto G5S má 44 165 bodov, verzia Plus v tomto článku má 63 721 bodov.

 

Pomalšie je spracovanie fotografií, k tomu sme sa venovali viac v časti Fotografovanie. Spotreba je na rozumnej úrovni a z dlhodobého testovania potvrdzujeme slová výrobcu. Ten hodnotí model G5S Plus ako all-day smartfóne. Čiže bez problémov vydrží celý deň s tým, že telefón naozaj používate. Pracujete s emailami, prezeráte web, sociálne siete a fotíte.

Pôvodne sme mysleli, že sa dostaneme na dva dni výdrže. V skutočnosti je za týmto malým „trikom“ práve rýchle nabíjanie. TurboPower s 15 W nabíjačkou je naozaj niečo, na čo si rýchlo zvyknete. Smartfón sme so sebou zobrali aj na služobné cesty a tam sme ho nabíjali len veľmi čiastkovo. Avšak aj 15 minút nám postačovalo na to, aby sme ho nabíjali nakoniec až na ďalší deň. Preto aj keď Moto G5S Plus vydrží naozaj len deň s rýchlou nabíjačkou to pre vás nebude žiaden limit.

Batéria sa najviac míňala pri fotografovaní, logicky pri hraní hier. Bežné prezeranie webu alebo práca s emailmi na spotrebu nemala veľký dopad. Ocenili sme aj to, že nenastala situácia, kedy by sa batéria vybíjala rýchlejšie bez toho, že by sme smartfón používali. Pôvodné rozhranie má pozitívny vplyv aj na toto.

Zaujímavé je skĺbenie 4 GB RAM a 32 GB úložného priestoru. Väčšinou majú smartfóny dvojnásobnú hodnotu úložiska. Tu išiel výrobca na cenu, aj preto je tu microUSB konektor pred USB-C, za ktorý musia viac platiť. Tento spôsob, najmä v oblasti úložiska sa nám páčil. Na výkon potrebujete najmä RAM a kapacita 32 GB nám postačovala dostatočne. Chápeme ale aj tých, ktorí potrebujú viac priestoru. V tom prípade majú možnosť rozšírenia pamäti cez microSD kartu.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Výkon, spotreba a parametre
  3. OS a Moto rozšírenie
  4. Fotografovanie
  5. Verdikt a parametre

1 2 3 4 5

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.