Výkon, spotreba a parametre

Toto nie je Google Pixel alebo Pixel XL, ktorý má v oboch verziách hlavné parametre rovnaké. Výrobca aj tu znížil na hardvérovej výbave len preto, lebo zmenšil telefón. Rozdiely medzi A3 a A5 nie sú našťastie tak dramatické. Model A3 má procesor Samsung Exynos 7870. Je to 8-jadrový model s max. frekvenciou na jadro 1,6 GHz. V AnTuTu to znamená 44915 bodov. A5 dosiahla s procesorom Samsung Exynos 7880, 8-jadrový, max. 1,9 GHz 52287. Teda o 7372 bodov viac. Nie je to zanedbateľné, no nie je to tak drastické, aby ste sa museli vzdať predstavy malého šikovného telefónu pre rozmernejší model.

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy A3 (2017)
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorSamsung Exynos 7870, 8-jadrový, max. frekvencia 1,6 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 Mpx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2350 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]135 × 66 × 8 / 138
KonektorUSB-C

V 3DMarku dostal celkové hodnotenie 310. To je slušný výsledok keď zoberieme, že najslabšie telefóny dostanú okolo 50 a tie vybavenejšie stále pod 3000. Ide o nový z radu benchmarkov s názvom 3DMark Sling Shot.

Preložme to do bežnej reči a nie reči benchmarkov a tvrdých čísiel. Galaxy A3 je telefón, na ktorý sa môžete spoľahnúť aj pri náročnejšom používaní. Prechádzanie webu je plynulé, ako aj hranice 3D hier. Prípady ako mierne spomalenie pri prechodu zo Spotify na webový prehliadač. Občas sme museli vypnúť a zapnúť Facebook. Ten je však sám o sebe neskutočne náročná aplikácia. Nám telefón vyhovoval. Dobre sa drží v ruke, takže je vhodný aj ako MP3 prehrávač.

Telefón má 2 GB RAM, čo môžete niekedy pocítiť. Stále je to však použiteľná hodnota. V praxi sme napríklad nepociťovali 4 GB RAM. Sedliacky rozum vraví, čí viac tým lepšie, no Android zatiaľ nepracuje tak efektívne s RAM, ako by sme si želali. Preto mnohých môže viac trápiť znížená kapacita interného úložiska. Je tu len 16 GB. Je to podľa nás hranica, ktorá oddeľuje používateľa od rozumného používania alebo neustáleho pozerania, koľko GB mu ešte zostáva. V každom prípade, odporúčame hneď vložiť pamäťovú kartu. Môžete použiť až 256 GB verziu.

Vystačiť si však budete musieť s jedno SIMkovou verziou. Duálny variant nebude určený na náš trh. Displej je Super AMOLED a to znamená, že má nádherné farby a je podstatne lepšie vidieť na slnku ako IPS. Zároveň to dáva výrobcovi možnosť použiť tzv. ambientný displej. Teda po vypnutí displeja sa zobrazí čas, kalendár a informácie o zmeškaných udalostiach.

Samsung ho nazýva Always-On a je to skutočne podarená vec. Môžete ho na noc vypnúť, no ak nespíte celú noc, oceníte tlmené hodiny. Mať telefón na stole a vidieť na ňom čas prípadne prijatú SMS či zmeškaný hovor je výhodné aj na to, aby ste nemuseli kvôli kontrole týchto vecí stále zapínať displej.

Batéria s kapacitou 2350 mAh má poriadnu výdrž. Tento telefón zatiaľ nemá uvedené oficiálne parametre výdrže. Garantujeme vám však, že sa s ním dostanete určite na 10 dní v pohotovostnom režime. Celý deň pri náročnom používaní a 1,5 dňa bežného používania. Teda žiadne dlhé hranie hier a „fotomaratón“. Takže ak ho ráno nabijete, na druhý deň na obed by sa mu šťava navyše zišla. Je to vždy individuálne. Keď sa telefón takmer nedotknete, naozaj ušetrí energiu. Pravda, ak ho budete viac používať, čo i len na dlhšie chatovanie, pokles budete pociťovať.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Výkon, spotreba a parametre
  3. Operačný systém
  4. Fotografovanie
  5. Verdikt

Značky:
1 2 3 4 5

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.